![]() |
SAYGI ÖZTÜRK/SÖZCÜ 16 Ekim 2013’te Balyoz davasından hüküm giyenler arasında emekliliğe hak kazanamayan askerlerin ve ailelerinin “beş parasız” kaldığını yazdı. Bunun üzerine Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Eğitim Vakfı (TESUV), 24 Ekim 2013’te, emekli subaylara asker ailelerine katkıda bulunmaları çağrısı yaptı. Bugüne kadar TESUV’a yapılan bağış toplamı 600 bin lirayı geçti. TESUV, önceliği emeklilik hakkını henüz kazanamamış askerlere veriyor. Bu kapsamda Balyoz mağduru 15 asker ailesi ile emeklilik hakkını kazandığı halde çocuklarının eğitim ihtiyacı olan 5 aileye ve 15 öğrenciye Aralık 2013’ten bu yana toplam 75 bin lira yardımda bulunuldu.
Genç subaylar sorunu…
İzmir’de devam eden ‘Casusluk’ davasından hüküm giyen ve emekliliğe hak kazanamayan 28 asker de yardım listesine alınacak. Ancak asıl büyük sorun 357 askerin bulunduğu davadaki genç subaylar… TESUV Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erge, mahkumiyetlerin çok olması durumunda ortaya vahim bir tablo çıkacağını söyledi. Erge, şöyle konuştu:
“Tüm mağdurlarımızın emeklilik hakkını kazanıncaya kadar yapılması düşünülen yardımlar için, TESUV’un, bugüne kadar olduğu gibi, meslektaşlarımızın ve silah arkadaşlarımızın yardım ve desteklerinin sürmesine ihtiyacı olduğu çok açık bir gerçektir.”
Yerel seçimden önce tutuklu askerlerin gündeme getirildiğini ancak sonrasında unutulduğunu dile getiren Berrin Üçok ve Pelin Ertaş, “Adaletten sopa yemiş birileri olarak, yine de adalete inancımızı koruyoruz” dedi.+
‘Eşlerimiz zindanda biz dışarıda tutsağız’
17 Aralık 2013’te bakan ve çocuklarıyla ilgili rüşvet-yolsuzluk iddialarından sonra “Orduya kumpas yapıldığı” öne sürüldü, birçok belgenin sahte olduğu ortaya çıktı. Askerlerin tahliye edilmesi gündeme geldi. Ancak değişen bir şey olmadı. Bu durum hem cezaevindeki askerlerin, hem de eşlerinin psikolojilerini büyük ölçüde etkiledi.
16 yıl hapis cezası alan Deniz Kurmay Yarbay Güven Ertaş’ın eşi Pelin Ertaş, “Ben özel bir şirkette mimardım. Eşim cezaevine girdikten sonra hayatımız değişti. İşi gücü bıraktım eşimin yanına gidiyorum. Eşim içerde tutsak, ben dışarıda tutsak” dedi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok’un eşi Berrin Üçok ise şunları söyledi: “Ankara’da öğretmenlik yapıyordum. Emekliye ayrıldım. Bir ayağım şimdi cezaevinde… Biz, dışardan cezaevine yaşam taşımaya çalışıyoruz.”