ÜNİVERSİTE SINAVI HER AY YAPILACAK!

20 Temmuz 2014 Pazar  11:03

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Başkent Öğretmenevi’nde eğitim muhabirlerine iftar verdi. İftarın ardından soruları yanıtlayan Avcı, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nda soruların açıklanmasıyla ilgili talimat verdiği  ve YGS ve YDS sınavlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığı yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir açıklaması oldu” ifadeleri üzerine Avcı, konunun yanlış  anlaşılmış olabileceğini söyledi. Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü “Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar  Kurulunda konuşuldu ve açıklanması açıklanmaması bununla ilgili niye  açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulunda  bilgi verildi. ‘Bunu çalışalım’ denildi  sadece. Yani öyle hemen açıklayalım hemen...Biliyorsunuz yasada var, Bilgi Edinme  Yasası’na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu, daha önce planlanan bir süreç. Ömer Dinçer zamanında başlatılmış  bir çalışma var.”
 
Avcı, TOEFL sınavlarına istenildiği zaman girilebildiğini anımsatarak, bu sınavda binlerce, yüz binlerce, milyonlarca sorunun bulunduğunu, bir imtihandaki sorunun bir süre daha yöneltilmediğini anlattı. Bu sınavda alınan en  yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara müracaatın yapılabildiğini dile  getiren Avcı, benzer bir sitemin üniversiteye giriş için tasarlandığını belirtti.
 
Her ay sınav hakkı
 
Bu sistemde, öğrencilerin bir kez sınava girdikleri sınav sonuçlarına  göre değil, senenin belli aylarında veya örnek olarak her ay sınava girme hakkının olduğunu ifade eden Avcı, “O projenin gereği olarak soruların birikmesi  lazım. Düşünün her ay soru sorduğunuz zaman senede en az 12 tane bu ölçekte sınav  yapıyorsunuz demektir. Bunun için de 12 çarpı bu ölçekte soruya ihtiyacınız var  bir yılda. Buna yıllar boyu düşündüğünüzde katlanıyor. O projenin gereği bu.  Bunlar izah edildi, ‘çalışalım’ denildi sadece. Şimdi tekrar artılarıyla  eksileriyle biz bunu çalışıyoruz. Bir karar verdiğimiz zaman da onu kamuoyuyla  paylaşırız” diye konuştu. Bir başka soru üzerine Bakan Avcı, TEOG sınavında mahkemece iptal  edilen 4 soruyu kendisinin de incelediğini belirterek, “İptal edilen sorularımız  yanlış değil” ifadesini kullandı.
 
KPSS’de bir soru iptal
 
Öğretmenlik ve kamudaki A ve B grubu kadrolar için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) bir soru iptal edildi. ÖSYM’den alınan bilgiye göre, KPSS’nin 5 Temmuz’daki sabah oturumunda yer alan Genel Kültür Testi’ndeki bir sorunun, Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine ÖSYM Yönetim Kurulunca iptaline karar verildi.
 
Lise sonlara sınav hakkı
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, lise son sınıf öğrencilerine sınav hakkı verilmesine ilişkin “Bir sınav hakkı vereceğiz.  Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme  yapacağız” dedi. 70’i aşkın lise türünün 7’ye indirildiğini  belirten Avcı, meslek  liselerinde 9. sınıfta  derslerin ortak olduğunu hatırlattı. Özel okullardan devlet okullarına geçişe ilişkin soru üzerine de Bakan  Avcı, özel okullardan devlet okullarına 2 bin 200 öğrencinin geçiş yaptığını kaydetti. El yazısı konusunda öğrencilerin zorluk çektiğinin ifade edilmesi  üzerine Avcı, bunun MEB’in yaptığı en güzel işlerden bir tanesi olduğunu  belirtti. Avcı, el yazısının milli bir yazı karakteri oluşmasına katkı  sağlayacağını, bunun devamının getirilmesi
gerektiğini vurguladı.
 
Spekülasyon yapılıyor
 
 Okulların imam hatipe dö-nüştürüldüğü algısının oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Avcı şunları kaydetti, “Bugün itibariyle Türkiye genelinde 936 Anadolu İmam Hatip Lisesi, bin 355 imam hatip ortaokulu var. Toplam öğrenci sayımız ortaokul artı lise 713 bin 884. Anadolu öğretmen liselerini biliyorsunuz kapattık. Bunları ya Anadolu  lisesi, ya fen lisesi, ya sosyal bilimler ya da Anadolu İmam Hatip Lisesi yapıyoruz. Şimdi bunlarla ilgili çok fazla spekülasyon yapıldığı için sanki  kapatılan tüm Anadolu öğretmen liseleri imam hatip lisesi oluyormuş gibi bir algı oluştu. Türkiye genelinde 298 Anadolu Öğretmen Lisesi vardı. Bunlardan 5’i Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldü. Kız imam hatiplere büyük talep var. Toplam 107 kız Anadolu imam hatip lisemiz var. Bunların 22 tanesi bu sene açıldı.”
 
TOEFL nedir?
 
Standart Amerikan İngilizcesini üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) 130 ülkede ABD’nin Educational Testing Services Şirketi tarafından düzenlenir. Sınav yılda 50 kezden fazla uygulanıyor. En yüksek puan geçerli oluyor.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/ÜNİVERSİTE-SINAVI-HER-AY-YAPILACAK/184310