İki Paralel Seçim!

28 Ekim 2014 Salı  08:59

BREZİLYA YOLSUZLUKLARA CEZA İSTEDİ

Brezilya’da başkanlık seçimlerinin ikinci turunda oyların yaklaşık yüzde 51.6’sını kazanan sol kanat lider Devlet Başkanı Dilma Rousseff bir dönem daha koltuğunu korudu. Ülke tarihinin en çekişmeli seçimi olarak değerlendirilen yarışta Rousseff’in rakibi, merkez sağ Sosyal Demokrat Parti’nin adayı Aecio Neves sadece 3 puan kadar geride kalarak oyların yaklaşık yüzde 48.3’ünü aldı. Yakın sonuç, ülkedeki sosyal ve ekonomik bölünmeyi gözler önüne serdi.

Sandıktan galip çıkan Rousseff’in İşçi Partisi (PT) kesintisiz 16 yıllık iktidarı garantilemiş oldu. PT, Lula da Silva’yla 8 yıl, Rousseff’le 4 yıl olmak üzere 12 yıldır iktidarda.

“EN KUTUPLAŞMIŞ SEÇİM”



Brezilya tarihinin en az farkla seçilen başkanı olan Rousseff, Twitter’dan “Minnettarım. 4 yıl daha Dilma’yla..” mesajı paylaştı. Zafer konuşmasında reform ve yolsuzluklara sert ceza sözü veren Devlet Başkanı, enflasyonla mücadele ve ekonomik canlanmayı öncelikleri arasında saydı. Brezilya’da geçen yaz düzenlenen Dünya Kupası’na ayrılan bütçe halkı ayaklandırmış, Rousseff hükümeti ülke çapında protesto edilmişti. Ancak 2010’dan bu yana iktidarda olan Rousseff, hükümetinin izlediği sosyal refah programı nedeniyle ağırlıkla yoksul kesimlerden destek gördü.

Seçmenlerine hitap eden Neves ise, “Rousseff’i arayıp tebrik ettim. Bundan sonrası için isteğim, tüm Brezilyalılara hizmet verecek samimi iktidar” dedi. Minas Gerais eyaletinde 8 yıldır vali olan Neves, daha çok orta ve üst düzey gelir gruplarının desteğini aldı. Ekonomide liberalizmi, dış politikada ise ABD ve AB eksenini savunan Neves, son 4 yıldır düşük seyreden büyümeyi canlandırarak ekonomiyi rayına oturtmayı vaat ediyordu.

1989’da askeri yönetimin ertesinde yapılan ilk doğrudan seçimlerden bu yana ülke ilk defa bu derece kutuplamış bir seçim dönemi yaşadı. Kampanya süresince adaylar birbirine ağır suçlamalar yöneltti. Sosyal medyada seçmenler arasında öfkeli tartışmalar yaşandı. Brezilya bir süredir ekonomik durgunlukla başetmeye çalışıyor.

TUNUS ‘SİYASAL İSLAMA HAYIR’ DEDİ

Tunus'taki seçimler ise AKP gibi Müslüman Kardeşler çizgisinden gelen Nahda’nın sürpriz yenilgisiyle sonuçlandı. Siyasal İslamcı Nahda’nın 2011’deki yüzde 40’lık oyu, yüzde 31’e geriledi. Laik Nida Tunus cep-hesi ise yüzde 38’le seçimi kazandı.




Tunus’ta 2011’deki ayaklanmadan sonra yapılan ikinci genel seçimlerde oyların yüzde 38.71’ini laik Nida Tunus Partisi alırken, seçimin favorisi görülen “ılımlı İslamcı” Nahda Partisi beklenmedik destek kaybıyla yüzde 31.7’de kaldı. Bu sonuçlara göre Nida Tunus 217 vekilli parlamentoda 84 sandalye alırken, Müslüman Kardeşler çizgisine yakın Nahda, 69 sandalyeye geriledi.

NAHDA’YA BÜYÜK ŞOK

Türkiye’deki AK Parti’yi model alan, Raşid Gannuşi’nin lideri olduğu Nahda’nın ilk sırada, Nida Tunus Partisi’nin ise ikinci olarak çıkacağı düşünülüyordu. Ancak Nahda, 2011 seçimine nazaran desteği yüzde 10 kadar azalarak seçimden çıktı.

“Arap Baharı” isyanlarının başladığı Tunus’ta, Bin Ali iktidarının devrilmesinin hemen ardından Ekim 2011’deki ilk seçime siyasal İslam damgasını vurmuş, Nahda yüzde 41.4’le açık ara ipi göğüslemişti. En yakın “liberal” parti Cumhuriyetçi Kongre (CPR) yüzde 14’te kalmıştı. 2011 seçimi sonrası kurulan Nida Tunus, farklı siyasi eğilimlere sahip isimleri bir araya getirmişti.

Nahda yönetimi 2013’te iki solcu muhalefet liderinin öldürülmesi üzerine doğan krizi istifa ederek yatıştırmış, iktidarı 29 Ocak 2014’de teknokrat hükümete devretmişti. Muhalifleri, Nahda’nın iki daha küçük laik partiyle (Cumhuriyetçi Kongre Partisi ve Ettakatol Partisi) 2011’de kurduğu hükümetin ekonomiyi kötü yönetttiğini savunuyor. Ayrıca Nahda, radikal İslamcılara karşı gevşek davranmakla suçlanıyor.

RAKİBİNİ TEBRİK ETTİ

Nahda, seçimi ikinci sırada tamamladığını kabul ederek Nida Tunus Partisi’ni tebrik etti. Nida Tunus’un hükümet kurmak için koalisyon yapması gerekiyor.

NAHDA'YA KARŞI "TUNUS'UN ÇAĞRISI"

Nida Tunus (Tunus’un çağrısı) Nahda’nın yükselişi karşısında birleşen liberaller sol eğilimli laikler ve Desturcular gibi farklı kesimlerce kuruldu. Partide devrik lider Bin Ali dönemin-den birçok siyasetçi de var. Partinin lideri, 2011’de Bin Ali’nin devrilmesi sonrası kurulan geçici hükümette başbakanlık yapan, 87 yaşındaki Baci Kaid el Sibsi. Parti, oylarının önemli kısmını Nahda’nın yükselişinden kaygılı laik kesimden alıyor.

Uzun yasak dönemi sonrası 2011’de yasal statü kazanan Nahda ise, ılımlı İslamcı çizgide görülüyor. Ancak, içinde radikal eğilimleri barındırdığı eleştirileri yapanlar da var. Bin Ali’nin devrilmesiyle sonlanan isyanların ardından parti hızlı bir şekilde güç kazandı.

SOĞUK DUŞ



Türkiye'de AKP’yi model alan Raşid Gannuşi’nin lideri olduğu En Nahda, seçimden önce zaferden emindi. Oyunu kullandıktan sonra eşi ve kızıyla bu pozu veren Gannuşi, ilk şoku atlattıktan sonra seçimi kazanan Nida Tunus’u tebrik etti. BBC/ AJT/REU/TARAF 



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/İki-Paralel-Seçim/186879