Komutan Atamalarında Karmaşa

8 Temmuz 2015 Çarşamba  07:57

Ancak 9 Haziran günü istifa eden hükümetin ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu atamalarda imzasının bulunacak olması, hukuki tartışmaya yol açtı. Danıştay 2002’de istifa etmesine rağmen atama yapan koalisyon hükümetinin kararlarını iptal etmişti.

2002’DE NE OLDU ?

2002’deki emsal karar bugünü de ilgilendiriyor. Bürokrasideki atamaların yeni kurulacak hükümet tarafından iptal edilmesi ya da Danıştay’a yapılacak bir başvurudan benzer sonuç çıkması olasılığı bulunuyor. Sözcü Gazetesi'nden Emin Ögönül'ün haberine göre Ağustos ayı başında toplanacak olan Yüksek Askeri Şura’da alınacak kararlarını da Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül imzalayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da onaylayacak.

Bu kararların da istifa eden bir hükümetin Başbakanı ve Milli Savunma Bakanı tarafından imzalanmasının ileride hukuki soruna yol açabileceği savunuluyor. 3 Kasım 2002 tarihindeki genel seçimlerde iktidarı kaybeden DSP-MHP-ANAP koalisyon Hükümeti, tek başına iktidara gelen AKP hükümeti kurulmadan 4 Kasım-19 Kasım tarihleri arasında 41 bürokrat ataması yapmıştı.

DANIŞTAY UYGUN BULDU

Yeni hükümet, göreve başlayınca bu atamaları iptal etti. Ancak ataması iptal edilen bir vatandaş, kazanılmış hakkının elinden alındığı gerekçesiyle idare mahkemesine dava açtı. Mahkeme, idareyi haklı bularak işlemin iptalinin hukuka aykırı olmadığına karar verdi. Bunun üzerine dava temyiz istemiyle Danıştay’a taşındı. Danıştay 5. Dairesi, itirazı reddederken, idare mahkemesinin kararını onadı. Böylelikle istifa etmiş bir hükümetin yaptığı atamalar geçersiz kaldı.

GÖK ‘’ YAŞ’DA GEÇERSİZ OLUR’’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, hükümetin istifa ettiğini ve halen geçici konumda bulunduğunu belirterek ‘’ 9 Haziran sonrası yapılan tüm atamalar geçersizdir. YAŞ toplantısının da hukukiliği tartışmalıdır. YAŞ toplantısını geçici bir hükümetin üyeleri olarak sürdürmek ve atama yapmak hukuken mümkün değildir” dedi.

KİMLER DEĞİŞECEK ?

Bu yıl 30 Ağustos’ta görev süresi dolacak Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in yerine, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın gelmesi bekleniyor. Bu görevde 4 yıl kalacak olan Akar’ın yerine ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın atanması güçlü ihtimal olarak değerlendiriliyor. 1. Ordu Komutanlığına ise, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in gelebileceği vurgulanıyor.

HAVA İÇİN ORGENERAL ÜNAL

Görev süresi dolacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün yerine de, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ın atanması bekleniyor.

Bu yıl görevini tamamlayacak olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın yerine ise, Ege Ordu Komutanı Galip Mendi’nin getirilmesi güçlü ihtimal olarak görülüyor.

DENİZDE DURUM

YAŞ’ta en kritik değerlendirme ise, Deniz için olacak. Deniz Kuvvetlerinde halen Komutan olan Bülent Bostanoğlu dışında başka bir Oramiral bulunuyor. Oramiral kadrosundaki Donanma Komutanlığı görevini de, Koramiral Veysel Kösele yürütüyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için iki ihtimal bulunuyor. İlk ihtimal Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresinin uzatılması… İkinci ihtimal ise Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’in Or rütbesine yükseltilmesi. Ancak Kösele, İzmir’deki Askeri Casusluk davasından yargılanıyor. Kösele temdit alır ve Bostanoğlu emekliye ayrılırsa bu kez Kösele’in Kor rütbesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanı olması gündeme gelecek.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Komutan-Atamalarında-Karmaşa/192797