Kıbrıs Müzakereleri Tam Gaz

12 Ağustos 2015 Çarşamba  00:03

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı görevini devraldıktan sonra geçen sürede gerçekleştirdiği icraatları bugün düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, 30 Nisan 2015 tarihinde resmen görevine başlamasının ardından 11 Mayıs 2015 tarihinde ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de BM Genel Sekreteri Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğindeki akşam yemeğinde Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile ilk kez bir araya geldiğini ve Ekim 2014’ten beri askıda olan müzakere sürecinin yeniden başladığını söyledi.
“MÜZAKERELERE HIZLI BAŞLADIK”
11 Şubat 2014 ortak metninde de ifade edilen iki kesimli, iki toplumlu federal çözüm hedefi çerçevesinde başlayan müzakerelere çok hızlı şekilde başladıklarına işaret eden Akıncı, bunda, ortak açıklamayla barışık bir şekilde seçime katılması ve müzakereci atamasında sıkıntı yaşamasının da etkili olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, göreve geldikten sonra Rum lider Anastasiadis ile 7 kez liderler seviyesinde görüşme yaptığını kaydetti. Akıncı, mülkiyet ve AB konularıyla ilgili teknik komitelerle müzakerecilerin de görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Akıncı, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerinin ortak kararıyla teknik komitelere bazı takviyeler yaptıklarını kaydetti ve görevini bırakmak istemeyenlerin komitelerde görevlerini sürdürmeye devam ettiğini belirtti.
“YÖNETİM VE GÜÇ PAYLAŞIMI KONUSUNDA İLERLEME KAYDEDİLDİ”
Müzakereciler tarafından uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuların belirlendiğini kaydeden Akıncı, ellerinde bulunan uzun bir metinde kırmızılar ile Kıbrıs Türk tarafının, maviler ile Rum tarafının görüşlerinin yazıldığını söyledi. Akıncı, “Yönetim ve Güç paylaşımı konusunda ilerleme olduğunu söyleyebilirim” dedi.
“HARİTA VE YÜZDELİKLER ELE ALINMADI”
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, köy, harita ve yüzdelik gibi konuların müzakerelerde ele alınmamasına rağmen Rum basınında yer isimlerinin telaffuz edildiğini kaydetti. Akıncı, “Harita, toprağın yüzdeliği ve köy isimleri şu anda müzakere edilmedi. Bunlar zamanı gelmeden, müzakere edildiği takdirde ne türden sıkıntılara yol açabileceğini hepimiz biliyoruz” dedi.
“GARANTİLER YERİ VE ZAMANI GELDİĞİNDE”
Müzakerelerde altı başlıktan biri olan garantilerin de konuşulacağını kaydeden Akıncı, garanti antlaşmalarının uluslararası bir niteliği olan, beş taraflı bir mesele olduğunu; meselenin yeri ve zamanı gelince elbette değerlendirilecek bir mesele olduğunu kaydetti.
AKINCI “GÜNEY KIBRIS’TA MAYIS’TA SEÇİM VAR. O GÜNE KADAR SONUÇ ALAMAZSAK, İŞ UZAR”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çözüme ulaşma takvimi konusunda elinde bir sihirli değnek olmadığını ancak istek ve kararlılığın bulunduğunu söyledi. Rum tarafında da bir farklılık gözlemlendiğini kaydeden Akıncı, kararlılık devam ettiği takdirde çözüme aylar içerisinde ulaşılabileceği düşüncesini halen koruduğunu belirtti. Güney Kıbrıs’ta Mayıs 2016’da milletvekili seçimleri yapılacağına işaret eden Akıncı, “Mayıs’a kadar herhangi bir ciddi gelişme, bir sonuç noktasına vardıracak kadar ciddi gelişme sağlayamazsak, bu iş uzar” dedi
“EKİM, KASIM VE ARALIK ÇÖK ÖNEMLİ”
Müzakere sürecindeki bundan sonraki gelişmelere de değinen Akıncı, iki liderin 1 Eylül ve 14 Eylül tarihlerinde yeniden bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Müzakereciler, müzakere heyetleri ve teknik komitelerin Ağustos ayı içinde de toplantılarını yoğun biçimde sürdüreceğine işaret eden Akıncı, Eylül’de BM Genel Kurulu’nun yer alacağı New York’ta BM Genel Sekreteri ile bir araya geleceklerini belirtti. Akıncı, “Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son derece önemli olabileceğini öngörebiliyorum. Dolayısıyla nereye gitmekte olduğumuz konusunda çok daha açık, net bir resim ortaya çıkacaktır” dedi.
DOĞALGAZ REZERVLERİ
Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz rezervlerine de değinen Akıncı, bulunan doğal gaz rezervlerinin ihracat için yeterli olmadığına işaret etti. Akıncı, şu an bulunan rezervlerin adanın tümünün 120 yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini ancak bunun sadece bir parselde keşfedilen kaynak olduğunu söyledi. Akıncı, daha fazla rezerv keşfedilmesi halinde bunun Türkiye üzerinden ihraç edilmesinin en akılcı yol olacağını belirtti.
Türkiye’den gelecek suyun da çözüm için bir teşvik oluşturduğunu kaydeden Akıncı, bölgede ülkeler parçalanırken, adada federatif bir çözüm bulunmasının bölge için de güzel bir örnek teşkil edeceğini ifade etti.
GÜVEN ARTIRICI ÖNLEMLER
Alınan güven arttırıcı önlemlere de değinen Akıncı, vize işlemlerinde kağıt doldurma ve mühür işleminin kaldırıldığını söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, geçen ayın rakamlarına göre geçişlerde 3 bin kişilik bir artış yaşandığını ancak bunun alınan önlemin sonucu olduğunun kesin olarak söylenemeyeceğini kaydetti.
MAYIN ALANLARI
Mayın tarlalarıyla ilgili çalışmalara da değinen Akıncı, mayın tarlası olabilecek 28 parselin 25’inde risk unsuruna rastlanmadığını; risk taşıyan 3 parselin bir tanesinin askeri bölgede olduğunu, diğer ikisinin de tellendiğini kaydetti. Akıncı, iki taraf arasında elektrik bağlantısının teknik olarak gerçekleştirilerek, deneme çalışmaları yapıldığını ve ihtiyaç halinde taraflar birbirlerine elektrik verebilecek duruma getirildiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs ve KKTC’deki elektrik şebekelerinin enterkonnekte olmasının fiyatları düşürmesi gerektiğini ancak bunun ilgili yetkililer tarafından söylenmesi gerektiğini söyledi.
“CEP TELEFONLARININ İKİ TARAFTA DA KULLANILABİLMESİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELDİ”
Cep telefonlarının iki tarafta da kullanılabilmesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyen Akıncı, “Bu günlük hayata ve yaşama dokunacak en önemli adımdır. Dünyayı gezersiniz cep telefonu özgürlüğünüz var ama Güney’de dünya ile bağınız kesilir, bu kabul edilemez.Yakında çözüme ulaşacak” ifadesini kullandı. Lefke, Aplıç ve Derinya Sınır Kapıları’nın açılması için siyasi kararların üretildiğini kaydeden Akıncı, kapı açılmasının çeşitli çalışmalar gerektirdiğinden uzun bir süre alabileceğini belirtti.
“HELLİMİN TESCİLİ 6 AYA KADAR BİTER”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hellim konusuna da değinerek, Kıbrıs Rum tarafının istediği gibi ürünün sadece “Hallumi” olarak tescil edilmesi halinde Kıbrıs Türk üreticilerinin ürünlerini satmakta zorlanacağını ancak ürünün “Hellim” olarak da tescil edilmesine karar verildiğini kaydetti. Tescil ile birlikte ihracatın artma olasılığının da doğduğunu çünkü ürünün başka ülkelerde üretiminin yasaklanacağını kaydeden Akıncı, “Tescil işlemi muhtemelen altı ay sonra tamamlanacak” dedi.
“KOYUN SÜTÜ ÜRETİMİ ARTTIRILMALI”
Tescil işleminin ardından kurallara ve normlara uyulmasının gerekeceğini kaydeden Akıncı, koyun sütü üretimin arttırılması gerekeceğini söyledi. Süt tozu kullanarak hellim üretilmesinin da yanlış olduğunu kaydeden Akıncı, hükümete bu konuda iş düştüğünü belirtti. Akıncı, AB’nin de katkı yapmasının gerektiğini ifade etti. Güney Kıbrıs hükümetinin hayvancısına 35 milyon Euro vereceğini kaydeden Akıncı, KKTC’de de küçükbaş hayvan üreticisine destek verilmesi gerektiğini söyledi.
“TÜRKİYE’DE HIZLI BİR ÇÖZÜM İSTEĞİ İLE KARŞILANDIK”
Cumhurbaşkanı Akıncı, yurt dışı ziyaretlerine de değinerek, ziyaretlerinde beklediği ilgiliyi gördüğünü söyledi. Akıncı, Türkiye’de hızlı bir çözüm isteğiyle karşılandığını belirtti.
Yunanistan krizine rağmen Haziran ayındaki Brüksel ziyaretinde AB’nin en üst düzeyde yetkilileriyle görüşme fırsatı bulduğunu ifade Eden Cumhurbaşkanı, ilk100 günün dolu dolu geçtiğini ancak bunun değerlendirmesinin halk tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Akıncı sözlerine şöyle devam etti “Yıllarca yapılmayan bu 100 gün içerisinde sığdırıldı”
Akıncı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın KKTC’ye gelmesinin Rum tarafında her zaman yanlış anlama çekildiğini ve “süreci bozmak için geliyor” diye düşünüldüğünü ifade ederek, Türkiye’nin sürece olumlu baktığını vurguladı ve Erdoğan’ın çözüme inandığını kaydetti. Türkiye’nin 11 yıl önce Annan Planına destek verdiğine dikkat çeken Akıncı, şimdi yürüttüğü müzakerelerde Türkiye’den köstek değil destek gördüğünü, bugün fotoğrafını çektiğini ve bunu söylediğini, ancak Yunanistan’ın da bu sürece desteğinin olumlu yansıyacağına inandığını vurguladı
“MÜLKİYET KONUSUNDA VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETMEK DEĞİL, MUTLU ETMEK GAYESİNDEYİZ. KİMSENİN TEDİRGİN OLMASINA GEREK YOK”
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülkiyet konusunda vatandaşların tedirgin olmasına gerek olmadığını, vatandaşları mağdur etmek değil, mutlu etmek gayesinde olduklarını dile getirerek, yatırımların sürmesi gerektiğini, KKTC devletinin verdiği tapuların arkasında olduğunu belirtti ve “Mal mülk konusunda kriterlerin belirlenmesinin ardından sorun büyük ölçüde tazminatlarla çözülecek ve kimse mağdur edilmeyecek” dedi. Akıncı, mülkiyet konusunda tartışmaların çok erken başladığını, ancak tedirgin olacak bir durumun olmadığını ifade ederek, bu durumun sonunda yeni yapılanma gerekirse de bunların vatandaşın boynuna bırakılamayacağını söyledi. Akıncı, mülkiyet konusuyla ilgili çok insanın bulunduğuna işaret etti ve “Bunu vatandaşın boynuna asarsak bu anlaşma olmaz” diye konuştu. Türkiye’nin müzakere masasına köstek değil destek olduğunu vurgulayan Akıncı, masada kendilerinin de tatmin olmayacağı bir anlaşmayı halkın önüne koymayacaklarını ifade ederek, “Temennim; Annan Planı dönemindeki gibi kamplaşma olmasın ve uzlaşma yaratılsın, halkımızın çoğunluğu onaylasın. Kimsenin sorgulayamayacağı, gençlerin ambargosuz spor yapabileceği, uluslararası hukuku kapsayan bir anlaşmayı halkımıza sunmaktır. Halkımıza yeterli sürenin verilmesini ve bilgisiz olarak sandığa gitmemesini istiyoruz” dedi.GERCEKGUNDEM



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Kıbrıs-Müzakereleri-Tam-Gaz/193494