Türk Dünyasının Sesinden’ Yeni Albüm

7 Eylül 2015 Pazartesi  21:32

Yeni çalışmasını anlatan Kuzucu, ‘Kahramanlık Türküleri’ altbaşlığı ile yayınlanan albümün seri olarak süreceğini ifade etti. Çoğunluğu Türk dünyasına ait etnik müzikler olmak üzere 11 albüm yayınlayan Kuzucu, “Daha önce sadece Anadolu’yu ya da Balkanları içeren çalışmalar da yaptım. ‘Son Akın’ ise 43 Türk topluluğundan izler taşıyor. Her topluluktan kahramanlık üzerine yazılmış türkülerden oluşuyor” dedi. Tuva, Altay, Kazakistan, Kırgızistan, Dağıstan-Karaçay, Türkiye, Kırım’dan eserler bulunan albümün hikayesini anlatan Kuzucu, şunları söyledi:

VAZİFE KABUL ETTİM

“Sanatçı olarak vazifelerimden birinin de çok geniş, kıtalara yayılmış Türk kültürüne ait müziğin, gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu düşünüyorum. Bunun tescilinin vazifelerimiz arasında olduğuna inanıyorum. Benim için bir mecburiyet. Böyle olunca işin ekonomik boyutunu, popülerliğini değil, sanat değerini önemseyerek çalışmaya başladım. En büyük avantajım, Türk dünyasındaki diğer müzisyenlerle iyi arkadaşlar bağlantıları kurmak oldu. Benim gibi düşünen insanlar buldum. Zaman zaman onlar Türkiye’ye konsere geliyor, ben oralara davet ediliyorum. Konser için gittiğimde de ‘Bu bölgelerdeki türkülerimiz, şarkılarımız, ninnilerimiz, manilerimiz, destanlarımız, hikayelerimiz, ne varsa, bana bunları verin” diyorum. Gidip, yerel sanatçıları canlı izliyorum. Buralardan derleniyor bir çok eser.”kaya kuzucu4.JPG görüntüleniyor

Türk dünyasında müzik çoğunlukla pentatonik(beş sesli) olarak yapılıyor. Farklı sazlar da kullanılıyor. Bunların bir çoğunu da Türkiye’ye getiren Kaya Kuzucu, “Bir ülkeye gidince bir taşla beş kuş vurmaya çalışıyorum. Halk danslarını kaydediyorum, yiyeceğinden içeceğine kadar, kullandığı malzemeye kadar, sazlarına kadar kaydediyorum ki sadece bana değil, halkbilimcilere de yardımcı olsun” diye konuştu. Benzer sazlar bulunduğu gibi farklılıklar da bulunduğunu kaydeden Kuzucu, Türkiye’de yapılan müzikle Orta Asya’da yapılan müzik arasında ritm, makam ve tema benzerliği bulunduğunu vurguladı. Kuzucu, “Doğa aşkı, vatan aşkı, insan aşkı ve Tanrı aşkı temaları ortak temalar” dedi.

KALICI OLAN MÜZİK

Köroğlu’nun ‘Koçaklama’sı, Pir Sultan Abdal’ın ‘Şu Karşı Yaylada’sı, Aşık Veysel’ın ‘Kara Toprak’ı veya Mahzuni Şerif ‘Çeşmi Siyahım’ı gibi eserlerinin geleceğe kalacak müzik eserleri olduğunu ifade eden Kuzucu, Türk dünyasından Toktokul, Alesker, Hanlarova gibi bir çok ünlü ses ve saz üstadının da artık evrensel olduğunu söyledi. Amacının popüler bir albüm yapıp, çok dinlenmek ve tiraj sağlamak olmadığının altını çizen Kuzucu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette pop, rock ya da hip hop türü şarkılar daha fazla dinlenir ama saman alevi gibidir. Oysa ‘Çeşmi Siyahım’ daha yüzyıllarca dinlenecektir. Argo sözlerle, geçici ilgi oluşturuluyor ama asıl altı çizilen müziktir. Çeşmi Siyahım’dır, Kara Toprak’tır. Geleceğe kalacak da odur. Müziği yozlaştırmak zaten bana sorarsanız, insanları öldürmekten beterdir çünkü müzik bir insana değil, tüm topluma aittir. Hayalim, bir gün Türk dünyasının büyük bir orkestrasının oluşturulması. Bütün çalışmalarım bunu disipline etmek üzeredevam ediyor. Bu albüm de onlara o orkestraya bir repertuvar çalışmasıdır. Biz arşivi oluşturalım, gelecekte bunun üzerinden daha popüler işler de yapılacaktır. Bugün için amacımız popüler olmak değil, çok geniş Türk kültürünün müziğini arşivleyebilmektir.”

BAĞLAMA SENFONİSİ

Kuzucu, ‘Son Akın’ albümünün kahramanlık türkülerinden oluştuğunu belirtirken, tüm albümünün bir ‘bağlama senfonisi’ olduğunu söyledi. Kuzucu, “Bu albümde Türk milletinin, yani diğer Türk toplulukları ile ortak kökenin izlerini aradık ve bulduklarımızı ortaya koyduk” dedi.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Türk-Dünyasının-Sesinden’-Yeni-Albüm/194135