Guatr'lı Hasta Sayısında Korkutan Artış

25 Mayıs 2016 Çarşamba  00:34

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) tarafından 38’incisi düzenlenen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi (TEMHK), 11-15 Mayıs tarihleri arasında 1.230 kişinin katılımı ile Antalya’da gerçekleşti.

Okul çağındaki çocuklarda guatr sıklığı 30

TEMD Başkanı Prof. Dr. M. Sait Gönen yaptığı açıklamada, Türkiye toplumun önemli bir kısmında iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına rastlandığının altını çizdi. Türkiye’de toplumun yüzde 40’ında tiroid hastalığı veya riski bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Gönen sözlerine şöyle konuştu: “Yaklaşık 20 yıldır uygulanan tuzların iyotlanması programı ile iyot alımında düzelmenin kısmen sağlandığı, ancak sorunun devam ettiği açıktır. Türkiye’de guatr yaygın bir hastalıktır, özellikle 40 yaşın üzerindeki bireylerde ve kadınlarda sıklık artmaktadır, Batı Karadeniz bölgesinde yapılan bir çalışmada 13-19 yaş grubunda guatr sıklığı yüzde 23,8 olarak bulunmuştur.

Okul çağı çocuklarında bile guatr sıklığını yüzde 30 bulan çalışmalar mevcuttur. Sofra tuzlarının iyotlanması dışında, ekmeğin ve suların iyotlanması, hazır gübrelere iyot katılması gibi önlemler de alınabilir. Günümüzde önemli bir problem de gebelikte yetersiz iyot alımına bağlı gebe ve bebek sağlığının etkilenmesidir. Gebelerde tuzla yeterli iyot alınamıyorsa medikal olarak iyot tedavisi düşünülmelidir”

Türkiye’de yetişkin nüfusunun yüzde 65’i fazla kilolu

TEMD Genel Sekreteri Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız konuşmasında obeziteye dikkat çekerek, “Günümüzde gelişmiş ülkelerde yaşayan her dört çocuk ve ergenden birisi ve gelişmekte olan ülkelerde her yedi çocuk ve ergenden birisi fazla kilolu ya da obezdir. Ülkemizde erişkin nüfusun yüzde 65’i kilolu veya obezdir. Her 100 kadından 5’i ve her 100 erkekten 1’inde VKİ 40 kg/m2 üzerinde olacak şekilde morbid obezite mevcuttur. Türkiye’deki çocuk ve ergen obezite rakamları gelişmiş ülkelere benzer görünmektedir” dedi.

Prof. Dr. Yıldız obezitenin yağ dokusu ve hormanlarla ilişkisine değindi ve “Neden şişmanlıyoruz?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Normal bir insanın vücudunda 25-35 milyar yağ hücresi bulunurken obez bir bireyde bu rakam 100-150 milyar. İnsanda yağ hücrelerinin sayısının artışında çocuklukta 12-18 ay arası, ergenlikte 12-16 yaş arası kritik öneme sahip. Erişkin yaşlarda ve kadınlarda özellikle gebelik döneminde yağ hücrelerinin büyüklüğünde artış olur. Yağ hücre sayısındaki artış nedeniyle çocukluktan beri alınan kiloları vermek erişkin dönemde alınan kiloları vermekten daha zor. Kilo alımını son derece kolaylaştırıcı bir çevrede yaşadığımız ve obezitenin tüm dünyanın ortak sorunu olduğu göz önüne alınırsa uluslararası işbirliği çerçevesinde ülke yönetimlerinin liderliğinde sistemli programların düzenlenmesi, yatırım yapılması ve yapılanların sonuçlarının toplum düzeyinde takip edilmesi obezite ile mücadelenin başarılı olabilmesi için kaçınılmazdır.”



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Guatr-lı-Hasta-Sayısında-Korkutan-Artış/200148