Meclis'te Sahte Basın Kartı Skandalı

5 Ekim 2016 Çarşamba  12:54

FETÖ operasyonları sonrasında Meclis giriş çıkışlarında basın mensuplarına yönelik olarak da sıkı bir kontrol dönemine girilirken dün kampüs içinde ilginç bir sahtecilik olayı yaşandı. 
 
Basın otoparkında park eden bir araçta 'sahte sarı basın kartı' tespit edildi. Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen resmi sarı basın kartlarına bire bir benzetilerek hazırlanmış olan sahte kartta, kurum olarak, "TBMM Parlamento Basın Mensupları Derneği" ifadesi yer alırken, Dr. H. Ö. Özen adına hazırlanan kartta, görevi bölümünde de 'başkan' ifadesine yer verildiği görüldü. Sahte kartta kullanılması yasak olan TBMM kurumsal isminin yer verilmesi de dikkat çekti.  
 
Parlamento Muhabirleri'nin uyarısı üzerine olay yerine gelen polis ekipleri araç sahibine kart ile ilgili sorular yöneltti. 
 
Özen, TBMM'de Basın Halkla İlişkiler biriminde çalıştığını, yeni bir dernek kurduklarını, kartın da derneğin tanıtım kartı olduğunu, basın kartına benzetme gayesi taşımadığını söyledi. Ancak kartın bire bir resmi basın kartı taklit edilerek hazırlanması dikkat çekti. 
 
Özen'in parlamento muhabirliği ile hiçbir ilgisi olmadığı,TBMM'de personel olarak çalıştığı halde basın mensupları derneği adı altında bir dernek kurmasının gerekçesi de anlaşılamadı. 
 
Özen hakkında bağlı bulunduğu TBMM Genel Sekreter Yardımcısı ve Basın Halkal İlişkiler Başkanı Erbay Kücet tarafından soruşturma açılaacağı bildirildi.
 
TBMM'ye ancak Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından verilen sarı basın kartları ve Parlamento Muhabiri kartı olan basın mensupları alanıyor. 
 
Araçla giriş hakkı da ancak Parlamento Muhabiri Araç giriş kartı olanlara veriliyor. 
 
FETÖ operasyonları sonrasında kapatılan basın yayın kuruluşlarında çalışmakta olanların basın kartları da iptal edilmiş ve meclisin giriş kapılarına listeler dağıtılarak bu kişilerin girişleri engellenmişti.
 
Meclis'te daha önce de sarı basın kartına benzetilerek hazırlanmış kartlarla giriş yapanlar olmuş haklarında sahteciliktken işlem yapılmıştı.
 
Basın kartları Yönetmeliğinin 39'uncu maddesinde "Genel Müdürlükçe verilen basın kartlarına dizgi, fon, tertip, şekil ve renk bakımından benzer kart düzenlemiş ve/veya bu kartları kullanmış olanlara, şartları taşısalar dahi basın kartı verilmez. Düzenleyenlerin basın kartı var ise, bu kartlar derhal iptal edilir. (2) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun bu konudaki hükümleri saklıdır" hükmü yer alıyor. 
 
TCK'nın 207'inci maddesi ise "Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını" hükme bağlıyor. 



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Meclis-te-Sahte-Basın-Kartı-Skandalı/202965