Konut Fiyatları Bir Yılda Yüzde 25 Arttı

18 Ağustos 2026 Salı  11:50

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2026 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve Yeni Kiracı Kira Endeksi (YKKE) verilerini açıkladı. Türkiye genelinde konut fiyatları aylık yüzde 1,5, yıllık nominal olarak yüzde 25 artarken, reel olarak yüzde 5,1 geriledi. Yeni kiracı kiralarındaki yıllık nominal artış ise yüzde 28,4 olarak gerçekleşti.

KONUT FİYATLARI AYLIK YÜZDE 1,5 ARTTI
Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2026’da bir önceki aya göre yüzde 1,5 artarak 234,8 seviyesine çıktı. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 25 yükselirken, tüketici enflasyonundan arındırılmış reel değişim yüzde 5,1 düşüşe işaret etti.

İSTANBUL VE ANKARA’DA YÜKSELDİ, İZMİR’DE GERİLEDİ
Üç büyük ildeki değişime bakıldığında İstanbul ve Ankara’da konut fiyatları aylık bazda yükselirken İzmir’de düşüş kaydedildi.

Temmuzda Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 2,7, Ankara’da yüzde 2,2 arttı. İzmir’de ise aylık yüzde 0,5 azalış gerçekleşti.

Yıllık bazda üç büyük ilin tamamında konut fiyatları yükseldi. Geçen yılın aynı ayına göre artış İstanbul’da yüzde 27,7, Ankara’da yüzde 26,6 ve İzmir’de yüzde 23,1 oldu.

Temmuz itibarıyla KFE değeri Türkiye genelinde 234,8 olarak hesaplanırken İstanbul’da 222,5, Ankara’da 261,3 ve İzmir’de 224 seviyesinde gerçekleşti.

KONUT FİYATLARINDA EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ YÜZDE 35,5
Bölgesel veriler konut fiyatlarındaki yıllık değişimin önemli ölçüde farklılaştığını ortaya koydu. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına göre Temmuzda yıllık konut fiyat artışının en yüksek olduğu bölge yüzde 35,5 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş oldu.

Bu bölgeyi yüzde 30 ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon izledi. İstanbul’daki yıllık artış yüzde 27,7, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de yüzde 26,8, Ankara’da yüzde 26,6 olarak kaydedildi. Türkiye genelindeki yıllık artış ise yüzde 25 oldu.

Yıllık konut fiyat artışının en düşük olduğu bölge yüzde 16,4 ile Balıkesir ve Çanakkale oldu. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yüzde 17,4; Aydın, Denizli ve Muğla ile Konya ve Karaman bölgelerinde yüzde 17,7 artış gerçekleşti.

YENİ KİRACI KİRALARINDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 28,4
TCMB verilerinde yeni kiracıların ödediği kiralardaki değişim de yer aldı. Yeni Kiracı Kira Endeksi, Temmuz 2026’da bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı. Endeksteki yıllık nominal artış yüzde 28,4 olurken, reel olarak yüzde 2,6 düşüş kaydedildi.

Yeni Kiracı Kira Endeksi Türkiye genelinde 328,5 seviyesine ulaştı. Endeks İstanbul’da 309,4, Ankara’da 359,9 ve İzmir’de 317,7 olarak hesaplandı.

İSTANBUL’DA YENİ KİRACI KİRALARI YILLIK YÜZDE 32,4 ARTTI
Üç büyük ilde yeni kiracı kira fiyatlarının seyri de farklılaştı. Temmuzda yeni kiracı kiraları bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 1,7, Ankara’da yüzde 2,2 yükseldi. İzmir’de ise aylık yüzde 1,8 düşüş görüldü.

Geçen yılın aynı ayına göre yeni kiracı kira endeksindeki artış İstanbul’da yüzde 32,4, Ankara’da yüzde 28,6 ve İzmir’de yüzde 26,3 olarak gerçekleşti. Böylece İstanbul’daki yıllık artış yüzde 28,4 olan Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı.

KİRADA EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ KARADENİZ BÖLGESİNDE
Yeni Kiracı Kira Endeksi’nin bölgesel dağılımında en yüksek yıllık artış yüzde 35 ile Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon bölgesinde kaydedildi. İstanbul yüzde 32,4 ile bu bölgeyi izledi.

Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’ta yıllık artış yüzde 30,5 olurken; Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır’da yüzde 29,6 olarak gerçekleşti. Adana ve Mersin’de yüzde 29,1, Ankara’da ise yüzde 28,6 artış kaydedildi.

Yeni kiracı kiralarında yıllık artışın en düşük olduğu bölge ise yüzde 18,8 ile Balıkesir ve Çanakkale oldu. Konya ve Karaman’da yüzde 20,9, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yüzde 22,6, Aydın, Denizli ve Muğla’da yüzde 23,6 yıllık artış gerçekleşti.

Temmuz verileri, Türkiye genelinde hem konut fiyatlarının hem de yeni kiracı kiralarının nominal olarak yıllık bazda yükseldiğini, enflasyondan arındırıldığında ise her iki endekste de reel gerileme yaşandığını gösterdi. Konut fiyatlarında reel düşüş yüzde 5,1, yeni kiracı kira endeksinde ise yüzde 2,6 olarak hesaplandı.



Sayfa Adresi: http://www.medyaspot.com/haber/Konut-Fiyatları-Bir-Yılda-Yüzde-25-Arttı/262799