![]() |
Yaz aylarının bitişiyle havaların soğuması nedeniyle kombiler yavaş yavaş yanmaya başlarken bu sene ilk kez geçilen kademeli doğalgaz uygulaması ile kademe üstüne çıkan haneler desteklemelerden faydalanamayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı doğalgazda faturalara yüzde 50'nin üzerinde sübvansiyon uygularken ortalama tüketim limitlerini aşan haneler bu desteklemeden yararlanamayacağı için kış aylarında ödeyecekleri doğalgaz faturaları 2 kat artabilecek. Enerji Bakanlığı'nın 4 Nisan 2026 itibarıyla geçtiği doğalgazda kademe uygulaması bu kış ilk kez devrede olacak. Kombiyi açmadan önce 2 kere düşünün. Doğalgazda limiti aşanın faturası kabaracak - Resim : 1 2.8 MİLYON ABONE DÜZENLEMEDEN ETKİLENECEK! Yeni sistemde Kademe-1 ve Kademe-2 olmak üzere iki farklı fiyat belirlenirken Kademe-1 olan normal tüketime sahip haneler için doğalgaz metreküp fiyatı 10.62 TL, kademeye takılanlar için Kademe-2 fiyatı 18 TL, şehit aileleri ve gaziler için kademesiz desteklemeli metreküp fiyatı 5.31 TL olarak uygulanıyor. Motorinden sonra sıra doğalgaz ve elektrikte. BOTAŞ’ın açıklayacağı tarih belli olduMotorinden sonra sıra doğalgaz ve elektrikte. BOTAŞ’ın açıklayacağı tarih belli olduEkonomi Kombiyi açmadan önce 2 kere düşünün. Doğalgazda limiti aşanın faturası kabaracak - Resim : 3 LİMİTİ AŞANLARIN FATURASI KATLANACAK!
Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine göre, Türkiye'de 21.8 milyon doğalgaz abonesi bulunuyor. Hayata geçirilecek kademe düzenlemesinden ise yaklaşık yüzde 12'ye denk gelen 2.8 milyon abonenin etkileneceği ifade edildi. 19 milyon abone ise desteklenmeye devam edeceği bildirildi.
Söz konusu fiyatlara ÖTV, KDV ve sistem kullanım bedeli (SKB) eklenerek ise faturalara yansıyacak metreküp fiyatları netleşiyor. Kademe- 1'de tüketim yapanlar doğalgazın metreküpüne 17.88 TL, Kademe-2'de tüketim yapanlar ise 26.73 TL ödeyecek.
Enerji Bakanlığı, doğalgaz faturalarına yüzde 50'nin üzerinde sübvansiyon uygularken tükettiği gazın gerçek fiyat bedeli olarak bin lira gelmesi gereken bir haneye 500 lira fatura kesilerek kalan tutar Hazine tarafından karşılanıyor. Kademeye takılanlar için bu destek tutarı ortadan kalkacağı için gelecek faturalar ikiye katlanacak./Nefes.com.tr