Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9208
EURO
44,2566
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.218,040
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ÖSS SİL BAŞTAN, ŞİMDİ DE YGS VE LYS GELİYOR!
ÖSS SİL BAŞTAN, ŞİMDİ DE YGS VE   LYS GELİYOR!
 
YÖK Genel Kurulu'nun Salı günü yapacağı toplantısında, 2010 yılında yapılacak yeni sınav sistemine son şekli verilecek. Sınavın birinci aşamasına "Yükseköğretime Giriş", ikinci aşamasına ise "Lisans Yerleştirme Sınavı" adı verilecek.
 
19.7.2009 - 07:05

SAYGI ÖZTÜRK/HÜRRİYET

SALI günü Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanacak olan Yükseköğretim Genel Kurulu, 2010 yılında uygulanacak sınav sistemine son şeklini verecek. Eğitim komisyonunun hazırladığı rapora göre, halen uygulanan tek aşamalı "Öğrenci Seçme Sınavı-ÖSS" yerine Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) gerçekleştirilecek, puan türleri de değişecek.

YÖK'ün bir yetkilisi, yapılacak düzenlemelerin ihtiyacı karşılamaktan yine uzak olacağını, üniversite sınavından önce lise son sınıfta öğrencilerin "lise bitirme sınavı"na tabi tutulmasını ve bu sınavda başarılı olanların yükseköğretime geçişine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Aynı yetkili, bu öneriyi Milli Eğitim Bakanlığı'na götürdüklerini, ancak bakanlığın liselerde "olgunluk sınavı" yapılmasına karşı çıktığını söyledi.
Üniversiteye giriş sistemiyle ilgili çalışmalar, Erdoğan Teziç'in YÖK Başkanlığı döneminde başlatıldı ve 2007 yılında hazırlanan rapor açıklanmıştı. Ancak, yeni YÖK yönetimi bu raporun önemli bir bölümünü benimsemeyince Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan başkanlığında bir komisyona sınav sistemiyle ilgili çalışma yapma görevi verdi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan başkanlığındaki alt komisyon, sınavın ana ilkelerini belirledi. Şubat 2009'de toplanan genel kurulda bu ilkeler görüşüldü ve bazı konuların açıklığa kavuşturulması ve yeni sistemin 2010 yılında uygulanmasını planladı.

Her şey değişiyor

Yeni sınav sistemine pazartesi günü son şekli verilecek. YÖK Genel Kurulu'nun onayına sunulan yeni sınav sisteminin esasları şöyle:

- Sınav iki aşamalı olarak yapılacak.

- Yükseköğretime Giriş (YGS) denilen ilk aşama 9. sınıf ve öncesi müfredata dayalı olacak. Şimdi ki sınav sisteminin birinci kademesine benzeyecek.

- Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) denilen ikinci sınav ise ders düzeyi 5 ayrı sınavdan oluşacak. Bunlar Matematik-Geometri, fen bilimleri, Türkçe-Türkçe Edebiyat, Sosyal Bilimler, Yabancı dil dersleri olacak.

- Adaylar bu 5 sınavdan yalnız ikisine girmekle yetinecekler.

- Sınavda gerek YGS'de gerekse LYS'de yeni puan türleri oluşturuluyor.

- Tıp fakülteleri ile mühendislik programları farklı puan türleriyle öğrenci alacak. Aynı şekilde felsefe ile coğrafya bölümlerine farklı puan türüyle öğrenci yerleştirilecek.

- Gerek sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı puan türlerinde, birden çok puan türleri oluşturulacak. Böylece yükseköğretime daha nitelikli öğrenci akışı sağlanacak.

- Üniversite öncesi eğitimde de liseyi öne çıkarılacak.

- Yeni sınav sistemiyle ilgili bu yapılanmaya ek olarak YÖK yönetimi, katsayı sistemini de değiştirmeyi hedefledi. Katsayı ile ilgili çalışma sınav sistemiyle ilgili çalışmadan tamamen ayrı



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ÖĞRENCİLER, KREDİ AFFI KUYRUĞUNDA

SINIFTA KALAN LİSE'LİYİ EK SINAV MÜJDESİ

GÜNEY KORE'DE ÖĞRETMEN OLMAK VARMIŞ!
»  EKONOMİK KRİZ, VELİLERİ DEVLET OKULLARINA YÖNELTTİ!
»  EN BAŞARILI OKULLAR HANGİLERİ?
»  "MÜSLÜMANCA YASAYABİLECEĞİM BİR ÜLKE ÖZLEMİ İÇİNDEYİM"
»  FLAŞ..! FLAŞ..! ÖSS'DE KÖKTEN DEĞİŞİKLİK
»  ÖZEL ÜNİVERSİTELER ZAMLANDI!
»  TERCİHLERDE İŞ GARANTİSİ OLAN BÖLÜMLERİ SEÇİN UYARISI
»  ÖĞRETMENLERİN, 'ÖĞRETMENEVİ' İSYANI
»  REKTÖR'ÜN ÖSS İSYANI
»  ÖSS'DE DÜŞÜK PUAN ALANLARA MÜJDE
»  SBS SONRASI TERCİHLER BAŞLADI
»  ÖSS BİTTİ, PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
»  "EN BÜYÜK HAYALİM, YÖK'Ü YOK ETMEK"!
»  "KPSS'DE KOPYA VAR" DEYİP DİPLOMALARINI YAKTILAR
»  ÖSS 1'CİSİNİN BAŞARI SIRRI DUVAR YAZILARI!
»  ÖSS'DE 30 BİN KİŞİ SIFIR ÇEKTİ
»  ÖSS ADAYLARINDA HEYECAN DORUKTA
»  İLKÖĞRETİM SINIFTA KALDI!
»  FLAŞ.. SBS SONUÇLARI AÇIKLANDI, BİRİNCİ İSTANBUL'DAN
»  SBS SONUÇLARI BUGÜN AÇIKLANIYOR
»  ARTIK ÜNİVERSİTEYE GİRMEK DAHA KOLAY
»  FLAŞ.. ÖSS SONUÇLARI 12 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ AÇIKLANACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.