Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,9844
EURO
46,8550
IMKB
10.108,000
ALTIN
4.289,250
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
İŞTE 28 CAN'A MALOLAN MADENİN İÇİ!
İŞTE  28 CAN A MALOLAN MADENİN İÇİ!
 
Zonguldak'ta, 17 Mayısta meydana gelen ve 28 işçinin hayatını kaybettiği, Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün isimli 2 işçiye de ulaşılamayan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü ocağını, patlamanın ardından ilk kez görüntülendi.
 
17.7.2010 - 07:40
İŞTE FACİANIN YAŞANDIĞI MADEN OCAĞI - FOTO GALERİ

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek ve 9 yönetici, patlamanın meydana geldiği Karadon Müessese Müdürlüğü ocağına inmeden önce, madenci kıyafetlerini giydiler ve baret taktılar. Ekibe metan gazı riskine karşı maske kullanımı konusunda eğitim verildi.

TTK yetkilileri ve AA ekibi, “75. Yıl Gelik Cumhuriyet Kuyusu”ndan saniyede 8 metre yol kat eden asansörler aracılığıyla 670 koduna inerek “fayton” olarak tanımlanan vagonlarla yaklaşık 2,5 kilometre yol kat edip 540 koduna ulaştılar. 

Ekip, patlamanın meydana geldiği alana ulaştıklarında, yapılan çalışmalara rağmen 17 Mayıstaki facianın izlerinin halen kendisini gösterdiğine şahit oldular. Su birikintilerinin oluşturduğu küçük göletlerin yanı sıra tavan kısmından düşen malzemeler ile taş ve toprak parçalarının hakim olduğu zeminde güçlükle yürüyen ekip, “demir tahkimatları ile kömür vagonlarının geçtiği eğilen raylar, raydan çıkarak devrilen vagonlar, madencilerin parçalanmış baret ve çizmelerinden” patlamanın şiddetini ve olay anında yaşananların dehşetini bir kez daha yaşadılar. Kurtarma ekiplerinin indirdiği ceset torbaları ile sedyeler ile madencilere ait gaz maskeleri ve kazmaların da, halen ocakta bulunduğu gözlenebiliyor.

“Gaz izleme sensörünün” verdiği bilgiler sürekli kontrol edilirken, bu bilgiler yer yüzünde kontrolleri yapan görevliler tarafından ocaktaki kurum yöneticilerine iletildi. Ocak içi havanın durumu ve sistemin çalışma prensipleri de yöneticileri anlatıldı.

Patlamanın şiddetiyle oluşan göçüğün kaldırıldığı, madende ulaşılamayan 2 madencinin düştüğü tahmin edilen kuyuların onarılmasına çalışıldığı bilgisi verildi. Ulaşılamayan madenciler, Dursun Kartal ve Engin Düzcük'ün cenazelerinin kuyuda olup olmadığına bakmak için daha önce indirilen su altı kamerasının bulunduğu kuyuda, işçilerin cesetlerinin eksi 725 kodundaki ızgaranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

TTK GENEL MÜDÜRÜ İNAN

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, eksi 540 kodunda yüklenici firmanın kurum adına galeri sürme çalışmaları esnasında grizu patlamasının meydana geldiğini anımsattı.

Patlamanın “Yeni Servis Kuyusu”nda olduğu için ana kafesi çalıştıramadıklarına işaret eden İnan, şu bilgileri verdi:

“Grizu patlamasının ardından mühendisler ve kuyu uzmanlarından oluşan ekip kuruldu. Bu ekibi en azından kurtarma kafesiyle eksi 540 koduna ulaştırmanın çabası içine girdik. Olayın ikinci günü 3 kişilik kurtarma kafesini çalıştırmayı başardık. Eksi 540 koduna bu kuyudan ulaşabildik. Gelik kuyusundan da kaza yerine ulaşma şansı aradık. Kaza mahalline 300 metre kala göçük meydana gelmişti. Daha sonra arkasından da yeni göçükler oluştu. Göçükleri açma işi yaklaşık bir ay sürdü. Biz patlamanın meydana geldiği kuyudan kurtarma kafesini çalıştırıp tahlisiyeci arkadaşlarımız ve diğer çalışanlarımızın öz verili çalışmaları neticesinde 28 madencinin cenazesini aldık. Eğer bu kafesi çalıştıramasaydık, göçüklerin açılmasını bekleyecektik ve cenazeleri 1 ay sonra alabilecektik.”

İnan, ulaşılamayan 2 madencinin kuyu dibinde bulunduklarını tahmin ettiklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Karadon Yeni Servis Kuyumuz eksi 735 koduna kadar açık. Fakat bizim eksi 720 kodunda üzerinde tulumba çalıştırdığımız platformumuz var. İki madenci arkadaşımızın buraya düştüğünü düşünüyoruz. Kuyu zamanında Çin firması tarafından dizayn edilmişti. Şimdi Çin firması gelecek, kuyuyu tamir edecek. Ondan sonra bu iki kardeşimize de ulaşmayı umuyoruz. Kuyunun tamir edilmesi yaklaşık 3,5-4 ayı bulabilecek. Tabii bu süre kısalabilir de, uzayabilir de... Bu tür işlerde süre vermek gerçekten doğru olmuyor. Çünkü standart iş değil yaptığınız. Sizi yanıltıyor, yalancı çıkartıyor.”

Eksi 540 kodunda üretim olmadığını, yüklenici firmanın 30 elemanının galeri açma çalışması yaptığını ifade eden İnan, “Galerileri sürüyorlardı, su havuzlarını yapıyorlardı. Kuyu yeniden çalışır hale geldikten sonra o işlere kaldığı yerden devam edeceğiz” diye konuştu.
Burhan İnan, madende patlama meydana gelmesi için “3 faktörün” bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
'Metan gazı, oksijen ve ateş kaynağı, belirli koşullar oluştuğunda patlamaya yol açar. Burada grizunun ortamının kesilen ince kömür damarından ani boşalmayla ortama yayıldığını görüyoruz. Grizu ve oksijenimiz var, fakat ateş kaynağı konusunda fikir sahibi olamadık. Mutlaka grizunun patlaması için ateş kaynağının olması lazım. Bu insan kaynaklı da, makine kaynaklı da olabilir. Onun için bizim bütün makinelerimiz anti grizuludur, yanmaz ve alev sızdırmaz özelliklidir. Normal maden ekipmanına göre 5 kat pahalıdır. Yurt dışında imal edilmişse 20 kat pahalıdır.”

YER ALTI AÇIKLIĞI

TTK'nın çalıştığı alanda oluşturduğu yer altı açıklığının toplam 300 kilometreye ulaştığını anlatan İnan, şöyle konuştu:

“Buna kömür üretim bölgelerini de eklediğimizde çok büyük alan etmektedir. Bu açıklığı biz 24 saat erken uyarı sistemleriyle izliyoruz. Yer altında risk olabileceğini düşündüğümüz her noktada gaz izleme sensörlerimiz var. O sensörler bulundukları gaz seviyesini kablolar vasıtasıyla erken uyarı merkezlerine iletirler. Bilgisayar gaz değeri çıktığı zaman ekranda renk değiştirir ve sesli uyarı yapar. Arkadaşlarımız da o değerleri ilgili noktaya çalışana iletir ve uyarırlar. Arkadaşlarımızın ocağı boşaltma yetkileri vardır. Risk gördüklerinde kimseye haber vermeden boşaltma yetkileri bulunmaktadır.

Madencilik çok ağır iş kolu, dünyada yapılan bütün istatistiklerde en zor ve riskli iş kolu olarak hep birinci sıraya geliyor. Bizim taş kömürü havzamızda daha farklı özellik arz ediyor. Bizde metan oranı çok yüksek, metanla 24 saat boğuşuyoruz. Madencinin korkulu rüyasını 24 saat takip ediyoruz. Bu gazı güvenli biçimde havalandırma kuyularımızla birlikte atmosfere atıyoruz. Risk o kadar büyük ki yaptığınız her çalışma, aldığınız her önlem riski bazen yüzde yüz karşılamaz.”(HÜRRİYET)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


MHP'NİN VUVUZELA'SI ERDOĞAN'I KIZDIRDI!

SÖZLEŞMELİ MEMURA İYİ HABER

GREEN PEACE'DEN AK PARTİ'YE SERT TEPKİ
»  KANADOĞLU'NDAN CHP'LİLERE, 'HAYIR' TALİMATI
»   "ORDU YÖNETİME EL KOYDU"
»  'BABAMA İTAAT ETMEYEN SOLUĞU ABD'DE ALIYOR'
»  ÇAPKIN, EKİBİNİ KURDU!
»  YAŞ'TA, KRİTİK TERFİ LİSTESİ
»  ERDOĞAN'IN TEPESİNİ ATTIRAN MAAŞLAR!
»  MECLİS'TE 'AYAK YALAMA' TARTIŞMASI
»  KIBRIS'A TAŞIMA SU BÖYLE GİDECEK
»  KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNEMSEMEDİĞİ KURNAZLIK
»  SUUDİ PRENSİN "ÜÇLÜ SEKS" KAVGASI
»  HER ON GENERALDEN BİRİ SANIK
»  SÜMEYYE AKP'YE DANIŞMAN OLDU
»  ERBAKAN KONGREYİ BEĞENMEDİ YENİDEN KONGRE İSTEDİ
»  ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN AŞLA,İŞLE NE İLGİSİ VAR?
»  ÇELİK'TEN MHP'Yİ ÇOK KIZDIRACAK ÖZEL ORDU TARİFİ!
»  TAŞ ATAN ÇOCUKLAR YAYASI BU HAFTA TBBM'DE
»  SON DAKİKALARA SÜRE AYARI
»  PKK'NIN MAZGİRT ELEBAŞISI ÖLDÜRÜLDÜ!
»  ZİRVEDEN İLGİNÇ AYRINTILAR!
»  AKKUYU'YA NÜKLEER SANTRAL YASALAŞTI
»  EN FANATİK 'HAYIR'CI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.