Bankalar 2012 yılına temkinli başladı. 48 bankanın faaliyet gösterdiği sektörde çalışan sayısı ilk 3 ayda 3 kişi azalarak 181 bin 415 kişiye indi. Geçen yılın ilk çeyreğinde bankalardaki çalışan sayısında 1.535 kişi artış yaşanmıştı. Geçen yılın ilk 3 ayında 116 yeni şube açan bankalar bu yılın aynı döneminde 52 yeni şube açtı.
48 bankanın faaliyet gösterdiği Türk bankacılık sektöründe çalışan sayısı bu yılın ilk 3 ayında 3 kişi azalarak 181 bin 415 kişiye indi. 2011 yılsonu rakamlarına göre çalışan sayısı özel sermayeli mevduat bankalarında 223 kişi artarken, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 45 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 130 kişi, Fon bankasında 7 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında ise 44 kişi azaldı.

Bankalar arasında bu yılın ilk çeyreğinde çalışan sayısını en fazla artıran banka Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası’nın çalışan ilk çeyrekte 217 kişi yükselerek 16 bin 990’a çıktı. Çalışan sayısı en hızlı artan bankalar listesinde Akbank ikinci sırada yer aldı. Akbank’ın istihdam ettiği kişi sayısı 3 ayda 133 artarak 15 bin 472’ye çıktı. Yapı Kredi Bankası’nın çalışan sayısı 107, Ziraat Bankası’nın 82, Finansbank’ın 67, Fibabanka’nın 39, Denizbank’ın 19, Şekerbank’ın ise 13 kişi arttı.
İstihdam sayısı azalan bankaların başında 140 kişi ile HSBC Bank geldi. Halkbank, ING Bank, İş Bankası, TEB, Tekstilbank, İller Bankası, Bank Pozitif, RBS, Eurobank Tekfen, Alternatifbank, TSKB çalışan sayısı 2011 yılı sonuna göre azalan bankalar olarak sıralandı.

Kadın çalışan oranının yüzde 50 olduğu sektörde, bu oran kamusal sermayeli mevduat bankalarında yüzde 41, özel sermayeli mevduat bankalarında yüzde 54, yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 54, Fon bankasında yüzde 35, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 34 düzeyinde gerçekleşti.
Bankalar 52 yeni şube açtı
Türk bankacılık sektöründe Ocak-Mart 2012’de şube sayısı yılın ilk üç ayında 2011 sonuna göre 52 adet artarak 9 bin 886’ya ulaştı. 2012 yılının ilk çeyreği itibariyle mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı son bir yılda ise 305 adet artış gösterdi. Kamusal sermayeli mevduat bankalarında şube sayısı, 2011 yıl sonuna göre 27 adet, özel sermayeli mevduat bankalarında 25 adet artarken, yabancı sermayeli mevduat bankalarında ve kalkınma ve yatırım bankalarında ise değişmedi.
Yılın ilk çeyreğinde en fazla şube açan bankalar sıralamasında Halkbank 13 yeni şube ile ilk sırada yer aldı. Vakıfbank, 10 yeni şube ile ikinci oldu. Halkbank’ın şube sayısı 13 bin 513’e, Vakıfbank’ın şube sayısı 12 bin 225’e çıktı. Akbank 9, İş Bankası 8, Garanti Bankası 6, Ziraat Bankası da 4 yeni şube açılışı yaptı. Sektörde sadece 2 bankanın şube sayısı geriledi. İlk 3 ayda ING Bank’ın şube sayısı 3, HSBC’nin ise 1 şube azaldı.