Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5669
EURO
43,5908
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.018,550
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 20 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"AŞIRILAR, DÜNYAYI KRİZ'E SÜRÜKLÜYOR"
 AŞIRILAR, DÜNYAYI KRİZ E SÜRÜKLÜYOR
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bir yanda dini değerler adına yapıldığı iddia edilen terörist eylemler, öte yandan farklı gördüğü her şeyi ve herkesi, öteki olarak tanımlayan aşırılık yanlıları dünyayı küresel bir krize itmeye çalışmaktadır” dedi.
 
29.1.2007 - 13:03

Medeniyetler çatışması türü senaryoların üretilmesine yol açan bu eğilimlerin dünya barışına katkı yapmadığını ve herkesi sonu olmayan karanlık bir dehlize çektiğinin açık olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, “İşte Türkiye'nin AB'ye katılması yaklaştıkça medeniyetler çatışması gibi felaket senaryoları da boşa çıkmaktadır” diye konuştu.Erdoğan, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen Afrika Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları 8. Zirvesi'nin açılışında bir konuşma yaptı.

Konuşmasında, özellikle, “Batı ile İslam dünyası arasında giderek derinleşme eğilimi gösteren fay hattına” dikkati çekmek istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, “Bir yanda dini değer adına yapıldığı iddia edilen terörist eylemler, öte yandan farklı gördüğü her şeyi ve herkesi, öteki olarak tanımlayan aşırılık yanlıları dünyayı küresel bir krize itmeye çalışmaktadır” dedi.

MEDENİYETLER İTTİFAKI

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Neticede 'medeniyetler çatışması' türü senaryoların üretilmesine yol açan bu eğilimlerin dünya barışına katkı yapmadığı ve hepimizi sonu olmayan karanlık bir dehlize çektiği açıktır. Bu gidişatı durdurmak ve ortak aklın, mantığın ve sağduyunun egemen olmasını sağlamak zorundayız. İşte Türkiye'nin AB'ye katılması yaklaştıkça medeniyetler çatışması gibi felaket senaryoları da boşa çıkmaktadır. Medeniyetler ittifakının, dolayısıyla barış içinde bir arada yaşamanın önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.

Bu bakımdan İspanya ile yürüttüğümüz Medeniyetler İttifakı Girişimi böyle bir amaca hizmet etmektedir. Biz bu girişime, '21. yüzyılın küresel barış projesi' diyoruz. Farklı kültürler ve dinler arasındaki ortak değerleri öne çıkarmak suretiyle küresel planda kapsamlı bir işbirliği, barış ve uyum ortamı oluşturmayı amaçlıyoruz. Medeniyetler arasında hiyerarşi olmadığını her toplumun tarih boyunca insanlığın gelişimine kendi özgün katkısını yaptığını söylüyoruz.”

BARIŞ VE HUZUR DOLU BİR DÜNYA

Bu yönde atılabilecek somut adımları belirlemek üzere de farklı kültür ve dinleri temsil eden 20 saygın şahsiyetten oluşan yüksek düzeyli bir grup aracılığı ile kapsamlı bir eylem planı hazırlandığını anımsatan Başbakan Erdoğan, Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin, benzerlerinden farkının ve en önemli katma değerinin, “bu eyleme dönük niteliğinin bulunması” olduğunu söyledi.

Erdoğan, “Afrikalı değerli devlet adamı” olarak tanımladığı eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a da bu girişimi himayesinde başlattığı için teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eylem planı, gençlik, göç, eğitim ve basın ana başlıkları altında bir dizi önerileri içermektedir. Bu önerilerin ne şekilde hayata geçirilmesi konusunda çalışma yapılıyor ve yeni BM Genel Sekreteri Banki Moon'un önderliğinde en isabetli şekilde gerçekleştireceğiz. Mümkün olduğu kadar çok sayıda ülkenin bu sürece destek vermesi bu tarihi fırsatın değerlendirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Hep birlikte bu ideal etrafında toplanmamız ve gayretlerimizi bu yönde yoğunlaştırmamız, gelecek nesillere barış ve huzur dolu bir dünya bırakabilmemizin en etkin yolu olacaktır.”

MODERN DÜNYANIN ACILARI

Afrika'nın, insanlık tarihinin en kadim medeniyetlerine beşiklik eden bir kıta olduğunu, modern dönemin en büyük acılarını da bu eşsiz kıtanın insanlarının yaşadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Küreselleşmenin, insanlık olarak refah ve adalet arayışımıza yapacağı katkıyı da Afrika katısındaki gelişmeler belirleyecektir” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

“Afrika ortak geleceğimizin merkezindedir. Afrika'nın başarısı, insanlığın başarısı olacaktır. Son dönemde, bu kıtada gördüğümüz canlanma hepimiz için bir umut kaynağıdır. Afrika Birliği örgütün bu canlanmanın sürükleyici gücüdür. Sizlerin etkin liderliğinde Afrika kıtası, 21. yüzyılın önemli çekim alanlarından biri olacaktır.”




 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


KAMU'DA ÖZÜRLÜ KADROLARININ YÜZDE 81'İ BOŞ

LEYLA ZANA'DAN, 'İNADINA ERMENİYİZ' SLOGANINA TEPKİ

İSTANBUL VE KONYA'DA ŞOK EL KAİDE BASKINLARI
»  DTP'Yİ EN İYİ 'MİT' ANLIYORMUŞ!
»  GÜRTUNA'YA USULSÜZ ARSA TAHSİSİNDEN SORUŞTURMA
»  UNAKITAN 'KAÇAKÇILIK' DEDİ, GÜMRÜKLER KARIŞTI
»  ARINÇ'TAN KÖŞK İÇİN SİNYAL
»  SEKRETERİ DANSÇI YAPTILAR!
»  BAYINDIRLIK BAKANI YOLDA KALDI!
»  KUNDUZLAR BARAJ MÜHENDİSLERİNDEN DAHA BİLGİLİ
»  DİNK ,CİNAYETİ ABD TEMSİLCİLER MECLİSİNDE
»  IRAK'LA PETROL TİCARETİ GERGİNLİĞİ
»  YALÇIN KÜÇÜK İSMAİL CEM'E NEDEN YÜKLENDİ
»  İŞTE GERÇEK ZÜBÜK KENDİSİNİ 60. BAŞBAKAN İLAN ETTİ
»  TEM'DE 35 ARAÇ ZİNCİRLEME KAZA YAPTI 1 ÖLÜ
»  VELİ KÜÇÜK 'ÜN DEFTERİNİ DÜRMEK İSTEYENLER
»  BOLU DAĞI TÜNELİ ULAŞIMA KAPANDI
»  FERİBOT EYLEMCİSİ'NİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU
»  TÜRK SİLAHLI SİVİL KUVVETLERİ
»  DEVLET BAKANI ŞAHİN: BENCE O ÇOCUKLAR MAŞA
»  UNAKITAN: OPERASYONUN EL KADI İLE İLGİSİ YOK
»  ERMENİ SORUNUNU DA POLAT ALEMDAR HALLEDECEK
»  GENEL KURMAY "SİSAM VE GİRİT" ARŞİVLERİNİ AÇTI
»  BOLU DAĞI TÜNELİ ULAŞIMA KAPANDI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.