Boğaziçi Üniversitesi'nde, "Arap Baharı" konulu konferans veren Nobel Barış Ödüllü Gazeteci Tevekkül Karman, halklar arasına duvarlar inşa eden diktatörlüklerin, istikrarsızlık ve yolsuzlukların nedeni olduğunu belirterek, "Tunus'ta, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de halklar ilk hedeflerini başardılar, diktatörlükleri devirdiler. Şimdi sivil, modern, demokratik ülkeler inşa etmek için atmamız gereken adımlar var" dedi.
Sıranın Suriye'de olduğunu söyleyen Yemenli Karman, "Suriye halkı da bütün korkularından kurtulma kararını alarak, ilk başarısını kaydetti. Kadınlar, erkekler, gençler sokaklara çıkarak, onurları ve özgürlükleri için fedakarlıkta bulunuyorlar. Her gün yüzlercesi hayatını kaybediyor ama mücadelelerini sürdürüyorlar. Kazanacaklar. Sokaklara çıkma kararını verdiklerinde kazanmışlardı zaten" diye konuştu.
ESAD REJİMİNİN GÜNLERİ SAYILI
Karman, uluslararası toplumun şu ana kadar Suriye meselesine ciddi yaklaşmadığını ve Esad rejimine yeterince baskı uygulamadığını dile getirerek, "Suriye konusunda en büyük sorumluluk Türkiye'nin. Türkiye Suriye halkına verdiği desteğe ve yardıma devam ederse, uluslararası toplumun desteği de peşinden gelecek" dedi. Hatay'da, Suriyeli mültecilerin kamplarını ziyaret ettiğini, kampları ve yardım faaliyetlerini beğendiğini ifade eden Karman "Onlar onur ve özgürlük kampları. İnsanların onuru ve özgürlüğü karşısında hiçbir şey duramaz. Esad rejiminin günleri sayılı. Onurları ve özgürlükleri için mücadele eden Suriyeli kadınları selamlıyorum. Güzel bir örnek teşkil ediyorlar" diye konuştu. Karman, Suriye'yi çok yakın bir zamanda özgür görmek istediklerini de sözlerine ekledi.
HİZBULLAH'IN, ESADI DESTEKLEMESİ UTANÇ VERİCİ
Hizbullah'ın, Esad rejimini desteklediğini ilan etmesinin kendisini şoke ettiğini anlatan Karman, "Hizbullah'ın Esad'ı, sokaklarda çocukları öldüren bir rejimi desteklemesi utanç verici" dedi. Karman, dünyada hiçbir diktatörlüğün geleceğinin olmadığını, Batılı ülkelerin de geleceğin diktatörlerle değil, halklarla ittifaktan geçtiğini anladığını kaydederek, "Batı, Arap Baharı'na destek kararı vermekle doğru olanı yaptı. Rusya ve Çin ise Suriye hakkında Birleşmiş Milletler'de alınan kararı veto ederek, Arap dünyasındaki şanslarını kaybettiler" diye konuştu.
FACEBOOK'UMUZ, TWİTTER'IMIZ YOKTU
Karman, kimsenin, Yemen'de gerçekleştirdikleri devrimi başarabileceklerini düşünmediğini, yola ilk çıktıklarında insanların, "Burası Tunus değil, siz delirdiniz mi?" dediklerini aktararak, "Halk cahildi. facebook'umuz, twitter'ımız yoktu. 3-4 kadın olarak yola çıktık. 'Kadınların nasıl başaracağını göreceksiniz' dedim. İnsanlar bize güldükçe, bizim kendimize güvenimiz çoğaldı. Ve başardık. Partiler, aşiretler, gençler, kadınlar, erkekler rejime karşı tek vücut oldu. Meydanlara çadırlar kurduk. Ben de çadırımdan geliyorum. Oralarda yaşıyoruz. Bütün rüyalarımızı, hedeflerimizi gerçekleştirene kadar da orada kalacağız" dedi. Yemen'de, kendi siyasi partisini kurabileceğini, bu konuda kendisini cesaretlendiren çok sayıda insan olduğunu anlatan Karman, "Henüz karar vermedim. Fakat gençleri yeni partiler kurmaları için teşvik ediyorum. Geleceği biz kuracağız. İstikrarı, barışı biz kuracağız. Devrimlerin ikinci aşamasındayız. Çok iyimserim. Kendimize çok güveniyorum" diye konuştu.
KADINLAR KURBAN DEĞİL, LİDER
İslam dünyasında kadınların "kurban" konumunda olduğunu düşünmediğini ifade eden Karman, "Kurban değil, lideriz. Çevremizdeki krizler bize güç sağlıyor. Söz gelimi Yemen'de töre ve gelenekler kadını eve kapatıyor. Toplum hayatına girse bile kadın, kadın doktoru veya kadınların öğretmeni olmak gibi sınırlamalarla karşı karşıya. Biz 2006'dan bu yana bununla mücadele ediyoruz. Elimize mikrofonları alıp sokaklara çıktık. İnsanlar da bizi takip etti. Evet, geleneklere aykırı bir durumdu bu ama bu aykırılık bir cazibe de yarattı ve insanların bizi takip etmesini sağladı. 3-4 kadındık, şimdi milyonlarca kişiyiz. Kadınlar kurban değil, lider. Bütün engelleri aştık, çözümler bizde" dedi.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'A ÇAĞRIDA BULUNABİLİRİM
Karman, konuşmasının ardından kendisini dinlemeye gelen öğrencilerin sorularını da yanıtladı. Bir soru üzerine örtünmenin kadının özgür kararı olduğunu belirten Karman, ederek, "Başörtüsünü takmak veya çıkarmak, kadının kararıdır. Bu konuda onu kimse zorlayamaz" diye konuştu.
Karman, bir öğrencinin, Türkiye'deki tutuklu gazeteciler hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine de Türkiye'de hapishanelerde gazetecilerin bulunduğunun kendisi için yeni bir bilgi olduğunu belirterek, "Eğer böyle bir şey varsa, meydanlarda onlar için sizinle birlikte gösteri yaparım. Şimdi Türk vatandaşıyım da. Fakat iyi bir hükümetiniz olduğunu biliyorum. İnsan haklarına, ifade özgürlüğüne karşı bir baskı varsa, bunu yeniden düşüneceklerdir. Başbakan Erdoğan'a bu konuda çağrıda bulunabilirim. Böyle bir şey Türkiye için kötü puan olur. Erdoğan ve kabinesinin ifade özgürlüğüne sahip çıkacağını düşünüyorum. Ben onlara güveniyorum. Arap dünyası onlara güveniyor. Türkiye demokrasisiyle, içerdiği çeşitlilikle ve dünyada ilk 20 arasında yer alan ekonomisiyle, Müslüman ülkeler için bir rol modeldir" diye konuştu.
Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü de aktaran Karman, "Başbakan Erdoğan, Yemen'e yardım için talimat verdi. Bu hafta Yemen'den 50 yaralıyı tedavi için Türkiye'ye getireceğiz. Türkiye ayrıca Yemen'de 3 hastane inşa edecek. Bu, yeni Yemen'in inşası için önemli" dedi
Kaynak : http://www.gazeteport.com.tr/haber/85361/quotbilmiyordum_pardonquot#ixzz1pbVnM600