TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2015 bütçesi ele alındı. Bütçe görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bir sunum yaptı.
Konuymasına “İş kazalarında hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” sözleriyle başlayan Bakan Çelik, 'Ülkemizde ilk kez; AB normlarına uygun müstakil İş Sağlığı ve güvenliği yasası 2012’de yürürlüğe girmiş, Buna bağlı olarak 36 yönetmelik çıkarılmış, 83 bin İş güvenliği uzmanı ve 23 bin işyeri hekimi bu kısa dönemde sertifikalandırılmıştır. Madenlerde yer altına giren herkesin oksijen maskesi taşımasını ve belirli aralıklarda dolum ve değişim istasyonlarının bulunmasını zorunlu hale getirdik. Türkiye genelinde İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili farkındalık çalışmaları kapsamında 81 ilde çeşitli seminerler ve eğitim faaliyetleri yapılmıştır” dedi.
-“15 BİN 729 İŞYERİNDE TEFTİŞ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”-
Uluslararası İş Güvenliği Kongre ve Konferanslarının düzenlendiğini anımsatan Bakan Çelik, sunumuna şöyle devam etti:
“ILO’nun 176 ve 167 sayılı sözleşmeleri komisyondan geçirilerek onaylanmak üzere TBMM gündemine getirilmiştir. 2014 yılında gerek işin yürütümü gerekse iş sağlığı ve güvenliği yönünden çözüme yönelik insan odaklı teftişlere devam edilmiş, farkındalık yaratmayı hedefleyen programlı ve program dışı teftişler gerçekleştirilmiştir. 2015 yılında da bu anlayış çerçevesinde yıllık olarak planlanan programlı teftişlere devam edilecektir. İş Teftiş bünyesinde 5 Kasım 2014 tarihi itibariyle 15 bin 729 işyerinde teftiş gerçekleştirilmiş. Bu teftişlerden 5 bin 6’sı programlı, 8 bin 350’si şikâyet üzerine, 2 bin 373’ü ise işyerinin faaliyetinin durdurulması teftişidir. Bu kapsamda faaliyeti durdurulan işyerlerinin 1 bin 734’ü inşaat, 134’ü ise maden sektöründedir. Bu dönem içerisinde 49 milyon 782 bin 999 TL idari para cezası uygulanmıştır. 41 ilde de farkındalık ve rehberlik toplantıları gerçekleştirilmiştir.”
-“ERMENEK’TE, BİZİ DERİNDEN ÜZEN FACİALAR YAŞANMIŞTIR”-
“Şu ana kadar ifade ettiğim tüm çaba ve gayretlerimize rağmen; önce Soma’da, ardından İstanbul’daki asansörde ve en son da Ermenek’te, bizi derinden üzen facialar yaşanmıştır. Yaşadığımız bu acılar, sorunun mevzuattan ziyade; farkındalık eksikliğinden, insan hayatını hiçe sayan kar hırsından ve İSG tedbirlerini gereksiz bir maliyet olarak gören zihniyetten kaynaklandığını bize göstermektedir. Maalesef daha fazla kazanma hırsı, vicdanları adeta kömürden daha kara bir hale getirmiştir. Bakanlık olarak, özellikle inşaat ve maden işyerlerinde, zihniyet dönüşümünü de amaçlayan mevzuat değişikliklerine ilişkin çalışmalarımızı tamamladık. Sayın başbakanımız bu çalışmanın içeriğini yarın kamuoyuyla paylaşacaktır.”
-“19 BİN 651 KİŞİYE MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ VERİLDİ”-
“Ulusal meslek standartlarının belirlenmesi kapsamında 667 meslek standardı hazırlanmış, 569’u Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 103’ü tehlikeli ve çok tehlikeli işlere ilişkin olmak üzere 149 meslekte sınav ve belgelendirme faaliyetleri gerçekleştirilmiş 19 bin 651 kişiye MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmiştir. Çok tehlikeli işlerden başlanmak üzere Bakanlığımızca yayımlanacak mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgeleri’nin zorunlu hale getirilmesine yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. 2014’te 43 bin 821 yabancıya çalışma izni verilmiştir.”
Bakan toplantıda sunumunu yaparken, muhalefetten “sunumu takip edemiyoruz” tepkisi geldi. "50 kişi araya giriyor" sözlerinin speküle edildiğini belirten Bakan Çelik, "Madenlerin durdurulması ile ilgili, '50 kişi devreye giriyor'... 'işçi, işveren, yörenin esnafı, mülkü amirler, yörenin milletvekilleri, ocak kayıt dışı açılsın, ocak usulsüz açılsın...' anlamında değil, o yerin geçim kaynağı olarak, gelir kaynağı olarak... Şırnak’ta kaza meydana geliyor, madeni durdurduk vatandaş yürüyüş yapıyor. İki kişi arasındaki bir sohbeti, sanki canlı yayında birileri sanki bu işin hukuksuz bir şekilde açılması gibi araya giriyor diye yetiştirmek… Bunlar iftiradır bunlar yanlış şeylerdir arkadaşlar. Böyle acılar üzerinde siyasi malzeme yapılması çirkindir” dedi.
Bakan Çelik “sorumluluk yok mu?" eleştirilerine , “Benim amacım bu sorunun tespitini doğru yapmak ve çözüm üretmek. Eğer konuyu yapısal boyutu ile çözmezsek, bu olayla önemli olaylar. Türkiye yapısal sorunları çözmeli. Türkiye bu konuda kısa süreli rezerv ihaleleri değil havza bazlı sistemi oturtmalı” cevabını verdi.
Bakan Çelik açıklama yaparken muhalefet sıralarından "Devletin bakanının hiç sorumluluğu yok mu?" tepkisi geldi. HDP Milletvekili Hasip Kaplan, "Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ne zaman istifa eder" sorusunu yöneltti. Kaplan, Bakan Çelik, açıklamasını sürdürürken “Bir bakanın istifa etmesi için kaç insanın ölmesi gerekir” dedi.
Toplantıda CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de Soma ve Ermenek’te yaşanan faciaları anımsattı ve önce görevli bürokratları görevden almasını ardından da Bakan Çelik’in istifa etmesini istedi. (ANKA)