Başbakan Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu, Suriye'nin Türk jetini düşürmesi olayını derinlemesine masaya yatırıldı. Olayın başladığı andan itibaren elde edilen bütün istihbarat bilgileri de Bakanlar Kurulu'nda değerlendirildi.
Ayrıca toplantıya Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı Tümgeneral Ateş Mehmet İrez de katıldı. Tümgeneral İrez'in uçağın düşürülmesi konusunda Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapıldı.
BAKANLAR KURULU TOPLANTISI SONRASI AÇIKLAMA
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın grup toplantısında bütün Türkiye'ye ve dünyaya, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili görüş ve düşüncelerini ifade edeceğini bildirdi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Suriye'nin Türk uçağının kimliğini belirleyemediği yönündeki iddiaları temelsizdir'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç, ''Suriye'nin Türk uçağının kimliğini belirleyemediği yönündeki iddiaları temelsizdir'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin askeri uçağı düşürmesine ilişkin,''Uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkı bulunmaktadır. Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Suriyelilerin uçağımızı kasıtlı olarak uluslararası hava sahasında hedef aldıklarına hiç bir kuşku yoktur'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin askeri uçağı düşürmesine ilişkin, ''Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden, silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasımane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye'nin düşürdüğü askeri uçağın pilotlarına ilişkin, ''Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin 4. ve 5. maddeler kapsamında NATO'ya gerekli müracaatı yaptığını belirterek, ''Hukuki meşruiyet içerisinde uluslararası hukukun bize tanıdığı bütün imkanları sonuna kadar kullanacağımızın elbette bilinmesi gerekir. Bunun içerisine meşru müdafaa da girer. Bunun içerisine mukabele-i bilmisil de girer. Bunun içerisine uluslararası hukukun mütecaviz devlete yöneltebileceği bütün müeyyideler de girer. Türkiye bu konuda hiç bir şeyi eksik bırakmayacaktır. Kamuoyu müsterih olsun'' diye konuştu.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Sınır ötesi operasyona imkan sağlayan bir tezkerenin Meclis'e sevk edilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ''Şu anda böyle bir kararımız yok, buna ihtiyacımız da yok. İhtiyacımız olduğu anda da Meclis'e herhangi bir yetki için müracaat edebiliriz'' dedi.
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, savaş çığırtkanlığı yapmanın doğru olmadığını belirterek, ''Gereken her şey hukuk çerçevesinde mutlaka yapılacaktır. Kimseyle savaşmak niyetinde değiliz. Böyle bir iddiamız da yok'' dedi.
Arınç, Türkiye mukabelede bulunma hakkı da dahil uluslarakası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını saklı tuttuğunu açıkladı. Arınç, uçağın radarları test etme amacı ile görevlendirildiğini açıkladı. Uçak görevini tek başına icra etmekle görevlendirilmiştir.
Radar kayıtları uçağın nerede vurulduğu konusunda tam bilgi vermektedir, uçağımızın bin metreden aşağıda olduğu tespit edildi.
Enkazının bin metreden aşağıda olması uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğun gösteriyor. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır, Türkiye gerekli adımları atmaktan da kaçınmayacaktır.
Arınç, uçağın 13 deniz mili uzaklıkta düşürüldüğünü bunun uçaksavarla değil daha başka bir silahın kullanıldığının ortaya konduğunu açıkladı.
Türkiye'nin haklılğı dünya camiasından da kabul edilmiş, Arap Birliği Suriye'nin üyeliğini askıya almış, Avrupa Biriliği tepki göstermiş NATO da toplanma kararı almıştır.
Arınç, : 4 ve 5. maddeler kapsamında NATO'ya başvuruldu. Bunun içine bütün müeyyideler girer." dedi.
Türkiye'nin hukuku var malesef bu hukuk ihlal edilmiştir. Türkiye, Suriye'deki yönetimin kendi halkına karşı gösterdiği tavırla Türkiye'nin uçağının haksız yere düşürülmesi ayrı ayrı konulardır. Suriye'den şüphesiz özür tazminat ve daha da farklı talepler de gündeme gelecektir.
Türk uçağının düşürülmesinin anlaşılmasından sonra uçağın yerinin tespiti ve kurtama amacıyla ilgili Malatya ve İncirlik'ten uçaklar kalkmış ancak Suriye tarafından yardıma giden uçaklara ateş açılması üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay'ın uyarısı üzerine Suriye ateşi kesmiştir.
Arınç, Türkiye'de iki zıt kutup var. Bir kutup Türkiye'nin hemen harekete geçmesi ve Suriye'ye karşı harekat başlatmasını isterken, bir başka kesim de Türkiye'nin uçağının orada ne işi olduğunu sorgulamakta ve olayın aslını dahi öğrenmeden kendi personelimiz suçlanır hale gelmiştir. Biz bu iki uca da yakın değiliz.