Erdoğan’ın, ABD ziyaretinin ardından dillendirmeye başladığı planı, dünyanın en büyük Yahudi lobisi CFR’nin elemanlarından David L. Phillips açıkladı.Aynı zamanda planın sahibi de olan Phillips, Türkiye’ye, Barzani’yi devlet başkanı olarak tanımayı ve PKK’yı Meclis’e sokmayı önerdi.
ABD Başkanı Bush’un masasına konulan, Başbakan’ın “Açıklayamayız” dediği ’mahrem plan’ın Amerikalı bir düşünce kuruluşunun raporu doğrultusunda yazıldığı ortaya çıktı
Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyaretinin ardından üstü örtülü olarak dillendirilmeye başlanan, “PKK terör örğütünün siyasallaşması, genel af tartışılmalı ve Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimle ilişki kurulması ” gibi sözlerin ardından ABD’de hazırlanan bir rapor çıktı. Dünyanın en büyük Yahudi lobisi CFR’nin (Dış İlişkiler Konseyi) Eylemleri Önleyici Eylemler Merkezi’nin ve Amerikan Ulusal Dış Politika Komitesi’nin Proje Direktörü olan David L. Phillips tarafından hazırlanan raporun Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde yol haritası olarak ABD Dışişleri Bakanlığı ve Bush yönetiminin üst düzey yetkililerine verildiği belirtiliyor. Raporla ilgili olarak Referans Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Phillips, raporu yazmadan önce- Eylül ayının ikinci haftasında- hükümetin bilgisi dahilinde Ankara’da yaklaşık 20 görüşme yaptığını söyledi.
Rapor kabul görmüş!
“Irak, dışişleri ve istihbarat konularıyla ilgili yetkililerle görüşmeler ayarlandı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri milletvekilleriyle görüşmelerimi sağladı” ifadelerini kullanan Phillips, bu görüşmelerin ardından hem Türkiye’den hem de uluslararası çevrelerden 20 kadar uzmanla topladığı malzeme üzerinde çalıştığını ve 30 gün içerisinde de raporun yazıldığını dile getirdi. Raporunu, “Türk hükümeti ve Türk kamuoyu için ciddi bir sorunun askeri olmayan yöntemlerle proaktiv biçimde çözümü için bir yol haritası” olarak tarif eden eski ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Phillips, önerilerinin büyük ölçüde çeşitli çevrelerde kabul gördüğünü, Bush yönetimi tarafından kabul gören unsurlar olduğunun da altını çizdi.
Raporda neler var !
15 Ekim tarihinde yayınlanan ve sunuş, bulgular, ilerleme yolu başlıkları altında 3 bölümden oluşan yaklaşık 30 sayfalık raporda; PKK sorununa çözümün, Kürt kökenli-ler de dahil olmak üzere tüm Türk vatandaşları için demokratikleşmenin ilerletilmesine ve yaşam standartlarının yükseltilmesine dayanacağı ifade edilerek “sivil anayasa” nın bu konuda oynayacağı role dikkat çekiliyor. Raporda özellikle Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik önerilen tedbirlerin BM denetimindeki Mahmur kampı hariç tamamının bu gün itibarıyla alınmış olması, Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkilerin gayri resmi düzeylerde de olsa başlaması ve hükümetin muhalefetin tersine DTP’ye yönelik izlediği çizginin önerilerle uyumlu gidişi dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan, PKK’nın Kuzey Irak’tan tasfiyesi için çok yönlü bir strateji izlediklerini çeşitli kereler dile getirmiş ve ABD’liler tarafından hazırlanan rapordaki önerilere benzer ifadeler kullanmıştı.
yeniçağ