Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8249
EURO
43,7131
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.010,680
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
'MESAİ DIŞINDA ÖLÜM ŞEHİTLİK SAYILMAZ'
 MESAİ DIŞINDA ÖLÜM ŞEHİTLİK SAYILMAZ
 
Devlet, hac ziyareti yapan vatandaşlarımıza hizmet vermek için Mekke’ye götürülen ve burada 5 Ocak 2006’da çöken otelin altında kalarak görev şehidi olan iki hemşirenin çocuklarına "Maluliyet Maaşı" bağlanması için yapılan başvuruyu inanılmaz bir gerekçeyle reddetti: "Mesai saati dışında öldüler, maaş ödeyemeyiz."
 
13.11.2006 - 14:10

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Sağlık Bakanlığı aracılığıyla ailelere gönderilen ret yazısında, hemşireler Şengül Uzuner ve Handan Kurtuluş’un mesailerinin 16.00’da başladığı oysa ölüm olayının saat 13.30-14.30 arasında olduğu belirtilerek "Ölümlerinde görevlerinin neden ve etkisi bulunmadığından vazife malullüğü hükümleri uygulanamaz" denildi.
"GÖREV ŞEHİDİ" DENMİŞTİ Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu’nun ölümlerinin ardından "Görev şehidi sayılırlar" dediği hemşirelerin aileleri çocuklara ve dul kalan eşlere maluliyet maaşı bağlanması için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Hemşirelerden Uzuner’in eşi Arif Uzuner, başvurusunda eşinin görev nedeniyle bulunduğu Mekke’de hayatını kaybettiğini belirterek 6 yaşındaki oğlu Berat ve 10 yaşındaki kızı Büşra’ya yasalar gereği maaş bağlanmasını istedi. Bir süre sonra Uzuner’e Sağlık Bakanlığı’ndan bir zarf geldi. Zarfta bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Bakanlığa gönderdiği yazıyı okuyan Uzuner, şoke oldu. Yazıda şöyle deniliyordu:
ERKEN ÖLMÜŞLER "Hac organizasyonu nedeniyle sağlık ekibinde görevli olarak gittikleri Suudi Arabistan’da 13.30-14.30 saatleri arasında meydana gelen göçük altında kalarak vefat eden ilgililerin ölümü olayı saat 16.00’da başlayan nöbet görevleri başlamadan önce meydana geldiği, diğer bir anlatımla "hemşire" olarak fiilen görev yaptıkları sırada meydana gelmediği gibi, ölümlerinde görevlerinin neden ve etkisi de bulunmadığından, haklarında 5434 Sayılı Yasanın vazife malullüğü hükümlerinin uygulanmasına imkan bulunmadığına, karar verilmiştir." Uzuner’in eşi Arif Uzuner ve babası Mehmet Günel, karara sitem ederek, "Bu ilgisizlik bizi çok üzdü. Onlar görev sırasında öldüler hac için gitmemişlerdi. Eğer bir hakları varsa geride iki çocuğu kaldı onlara haklarının verilmesi gerekir" dediler.
DİYANET SÖZ VERMİŞTİ Ölümlerini Hürriyet’in manşetten duyurduğu hemşirelerin ailelerinin yaşadıkları, bununla da kalmadı. Aileler, ölümün ardından devletten cenazelerin Türkiye’ye getirilmesini istemişler, ancak bu istekleri reddedilmişti. Bunun üzerine aileler en azından içimizden birer kişi Mekke’ye gidip definde orada bulunsun ricasını yönelttiler. Ailelerin bu isteği de "Şeytan taşlama döneminde kimseyi gönderemiyoruz" denilerek reddedildi. Israrla çocuklarının mezarını görmek isteyen aileleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Size söz veriyoruz mezarlarına ziyaret için sizi ailece Mekke’ye götüreceğiz" diyerek ikna etti.
Ölen hemşirelerimizden Uzuner’in babası Mehmet Günel, Diyanet’in sözünü tutmadığını söyledi. Günel, şöyle konuştu:
4500 YTL ÖDEDİK
"Bize ’Kabristanlarını ziyaret ettireceğiz, size de umre yaptıracağız’ diye söz verdiler. Üzerinden aylar geçti bizi çok oyaladılar. Ben her iki aile için neredeyse her gün telefon etmek zorunda kaldım. Ben en azından şu çocuklar annemizin mezarı nerede diye merak etmesinler istedim. Uğraşılarımın sonunda götürdüler, ama çocuklardan para aldılar. Sadece iki kişiyi ücretsiz götüreceklerini söylediler çocuklar ve kızımın eşi için yaklaşık 4 bin 500 YTL verdik. Ölüm olayı 5 Ocak’ta gerçekleşti, ama biz ancak dokuz ay sonra ekimde gidebildik; gerçekten kırgınız."
YANLIŞ MEZAR GÖSTERDİLER Yoğun çabaların ardından Mekke’ye gitmeyi başaran aileler burada da başka bir sürprizle karşılaştılar. Diyanet yetkililerinin kendilerine "İşte hemşirelerimizin mezarı" diyerek gösterdiği mezarların başka kişilere ait olduğu ortaya çıktı. Aileler, hemşirelerin facia sırasında Mekke’de olan ve cenazeye katılan arkadaşlarının çektiği fotoğraflar ve çizdikleri krokiler sayesinde gerçek mezarları bulabildiler.
İlgisizlik bizi üzdü
Şehit hemşire Şengül Uzuner’in annesi Mesude Günel, kızının mezarının uzakta olmasından duyduğu üzüntüyü anlatırken gözyaşlarını tutamadı. Günel "Dayanmak çok zor, aylarca Diyanet neden bizi kızımın mezarına götürmüyor diye gözyaşı döktüm. Bu kadar ilgisiz olmaları çok üzdü bizi. Artık tek amacım torunlarımı büyütmek" dedi.(Hürriyet)




Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYDEMİR, TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM'I 'KOMPLO'DEDİ!

KOCASINDAN AYRILAN KADINLAR DANSÖZLÜK PEŞİNDE

ERDOĞAN'A, "ÇANKAYA LAİKTİR LAİK KALACAK!" SORUSU
»  MUHTARLARA YEŞİL KART'A RET
»  ASKER KAÇAKLARI CEZALARI ARTTIRILDI
»  "BÜLENT DİYE SESLENSEM ARTIK BENİ DUYMAYACAK"
»  EPDK'DAN BU KEZ OTO GAZ BASKINI
»  SEZER'İN FIRÇASINDAN MERKEL DE NASİBİNİ ALMIŞ
»  ERDOĞAN'DAN LİMANLARLA İLGİLİ ŞOK AÇIKLAMA
»  ''6.9 NOKTA DEPREM OLURSA ŞAŞIRMAYIN''
»  TRAFİK POLİSLERİ TAKLA ATTI
»  TRABZONSPOR'DA İ
»  DEVLET MEZARLIĞINA ECEVİT AKINI
»  ''ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI OLMASIN''
»  FİSKOBİRLİK'TE ŞAİBELİ YANGIN ZARAR 14 TRİLYON
»  BBC:'BİNLERCE TÜRK, LAİKLİK İÇİN GÖSTERİ YAPTI'
»  PKK, KEŞİF HELİKOPTERLERİNE ATEŞ AÇTI
»  KEMİK KIRMAYA VE YARALAMAYA AĞIR CEZALAR GELİYOR
»  'ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI, GÜL BAŞBAKAN'
»  EMİN ÇÖLAŞAN'IN ECEVİT ÖFKESİ!
»  SEZER'DEN ERDOĞAN'A TEBRİK
»  ECEVİT'İ HALK UĞURLADI,RAHŞAN ECEVİT 7,5 KM YÜRÜDÜ
»  AKP KONGRESİNDE BİR KARA ÇARŞAFLI
»  ANKARA'DA 4.4 ŞİDDETİNDE DEPREM
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.