Nakilde hata mı yapıldı?
Tartışılan nakillerle ilgili konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, “Şundan herkes emin olmalıdır; bir yanlış yapılmış ise herhangi bir yerde, bu mutlaka karşılığını bulur” dedi.
Türkiye’nin gündemine oturan yüz, kol ve bacak nakilleriyle ilgili konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Herhangi bir yerde bir yanlış yapılmış ise, bu mutlaka karşılığını bulur” dedi. Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu toplantısından önce konuşan Akdağ, organ nakliyle ilgili olarak, bilimsel ve etik komisyon oluşturduklarını, kurul toplantısının tartışılan nakiller için öne çekildiğini belirterek üniversitelerin yaptığı nakillerin rapor haline getirilip kurulda değerlendirileceğini söyledi. Akdağ, nakil için bağışta bulunan aileler ve kişilerin hatıralarına itina etmek gerektiğini belirterek, “Suçlayıcı tavırları doğru bulmuyorum. İnsanları suçlayacak polemiklerin içine girmeyelim. Bu meseleyi günlük polemiğin konusu haline getirmek, günlük tartışmaların içine çekmek yararlı olmayacaktır. Hekimlerimizin motivasyonunu düşürmemek gerekiyor” diye konuştu. Akdağ doktorların arasındaki rekabet iddiası için de, “Benim şahsi düşüncem; bu komisyonlar etik açıdan da bu meseleleri değerlendirecek. Tek tek kişilerin düşüncelerini alarak bunları polemik konusu haline getirirsek, Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlamış olan organ nakli konusunda vericiler tarafındaki arzuyu azaltabiliriz” dedi.
İlker AKGÜNGÖR HABER MERKEZİ
Nakillerde hata yapıldı mı?
Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan çift kol ve çift bacak naklinden sonra Şevket Çavdar’ın hayatını kaybetmesi nakil olacak kişiler seçilirken bir prosedür hatası mı yapılıyor tartışması doğurdu. Türkiye’de şu anda böbrek, kalp, karaciğer nakillerini yapacak merkezler bakanlığın tuttuğu bir listede sırada bekliyor. Uygun organ çıktığında bakanlık sıradaki merkeze bu organı öneriyor. Eğer sunulan organ reddedilirse bir sonraki merkez organı alıyor. Ardından bakanlık en uygun hastayı tespit ediyor.
Türkiye’de yeni olan yüz, kol, bacak gibi uzuv nakilleri için böyle bir uygulama yok. Organ çıktığında merkeze haber veriliyor. Bunun ardından organ naklini yapacak ekip naklin kime yapılacağına kendi karar veriyor. Türkiye’de son değişiklikle uzuv nakli için Akdeniz, Hacettepe Gazi Üniversiteleri ile GATA’nın ruhsatı bulunuyor.
‘Prosedür hatası yok’
VATAN’ın konuştuğu Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan Kumru, Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Gülten ve Sağlık Bakanlığı Koordinatörler Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Çakıroğlu, Hacettepe’deki operasyonda prosedür hatası yapılmadığını ancak tartışmalar yüzünden organ bağışında azalma yaşanabileceği korkusu taşıdıklarını söyledi. Koordinatörler, “Ülkemizde çok sık organ ya da uzuv çıkmadığı için bekleyelim bir başka sefer şansımızı deneyelim diyemiyoruz. Uzuv naklinde mecburen hekimin kararı gerekli. Çünkü kişinin boyu, o anki durumu, enfeksiyon oranı gibi bir çok parametreyi sadece hastayı takip eden doktor bilir” dedi.
Cengiz Gül uyandırıldı
Türkiye’nin ilk yüz nakli hastası Uğur Acar’dan kısa bir süre sonra ameliyat olan ikinci hasta Cengiz Gül de uyandı. Hacettepe Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre yüz nakli yapılan Cengiz Gül’ün uyandırıldığı ve sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
CHP’li Tanal’dan kanun teklifi
2012 verilerine göre Türkiye’de toplam 20 bin 169 kişinin organ beklediği, ancak geçen yıl yapılan organ bağışı sayısının 320 olduğu belirten CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sağlığında aksi beyanı bulunmayan kişilerin, beyin ölümü gerçekleştikten sonra organlarının alınmasında rıza aranmaması için kanun teklifi verdi