Anayasa değişikliklerine ilişkin eleştirileri cevaplayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yapılan değişiklikle Adalet Bakanı’nın, yargının bağımsızlığı adına elindeki hemen hemen bütün yetkileri HSYK’ya devrettiğini ileri sürdü. Ergin, Kamu Hukukçuları Kurultayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak adaletle ilgili temel politikalarının Atatürk’ün ifade ettiği gibi, “Halkı yormaksızın hızla, isabetle, güvenle adaleti dağıtmak” olduğunu söyledi. Ergin, şöyle konuştu:
- Yargıyı ele geçirmeye çalışmakla, yargıyı siyasallaştırmaya çalışmakla suçlanan bir Hükümet, bir Adalet Bakanı, yargının bağımsızlığı adına elindeki hemen hemen bütün yetkileri HSYK’ye devretmektedir. Kısacası, bizim getirmek istediğimiz sistem, mevcut yapıyla ilgili eleştirilerin çok büyük bir kısımını karşılayan, gelişmiş Batı demokrasilerindeki kurulların yapısıyla paralellik gösteren, daha demokratik bir sistemdir. Yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını çok daha güçlendirecek bir yapıdır. Ama bakıyorsunuz yıllardan beri adeta sloganlaşmış bir şekilde, ’yargı kuşatılıyor’, ’yargı ele geçiriliyor’, ’kuvvetler ayrılığı ilkesi yok ediliyor’diyenler, yine aynı şeyleri söylüyorlar, ama yapılan değişikliğin neresi, hangi hükmü yargı bağımsızlığını daha geriye götürüyor, somut bir şey söyleyen yok.
- HSYK’da önerilen modelin Avrupa’da birçok örneğini bulunuyor. Bunu söylediğimizde, ’burası Türkiye, bu ülkenin kendine özgü koşulları var’diyorlar. Allah aşkına nedir bu kendine özgü koşulları? Bu kendine özgü koşullar ne zaman değişecek? Bunu diyenler milli iradeyi yok sayanlardır. ’Bizim istemediğimiz bir adımı atamazsınız’diyen, demokrasiyi içine sindirememiş, vesayet altında bir demokrasiden yana olan statükocu elitlerdir.
Referandum için olası tarihler: 18 ya da 25 Temmuz
ANAYASA’NIN bazı maddelerinin değiştirilmesine ilişkin kanun, 7 Mayıs öğleden sonra Köşk’e sunuldu. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün inceleme süresi dünden itibaren başladı. Anayasa uyarınca Cumhurbaşkanı’nın kanunları 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Buna göre Gül’ün en geç 22 Mayıs’ta kararını netleştirmesi gerekiyor. Gül, önceki gün konuya ilişkin soruları yanıtlarken, “Kararımın çok gecikmeyeceğini tahmin ediyorum” diyerek, 15 günlük süresinin tamamını kullanmayacağının sinyalini verdi. Siyasi kulislerde Gül’ün en geç önümüzdeki hafta sonuna kadar “onay” kararı açıklayacağı beklentisi hakim. Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun uyarınca, Gül’ün onayı ile referanduma sunulmak üzere anayasa değişikliklerinin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 60 günlük referandum süreci başlayacak. 60. günden sonraki ilk pazar da referandum yapılacak. CHP’nin başvuracağı Anayasa Mahkemesi’nden, yürütmeyi durdurma ya da iptal kararı ,çıkmaması durumunda, Gül’ün karar tarihine göre referandum için en olası tarihler 18 ya da 25 Temmuz olarak telaffuz ediliyor.