. Üniversiteleri özgür düşüncenin filizlendiği yerler olarak niteleyen Gül, üniversitelerin değerlendirmelerini demokrasinin, çoğulculuğun, sağduyunun, aklın ve bilimin rehberliğinde ortaya koyarak toplumun ortak paydada buluşturulmasına ve sorunların aşılmasına en önemli katkıyı sağlayacağını vurguladı. Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise, üniversitelerin siyasetin gereklerine uygun fikirler üretmek değil, hakikati aramakla yükümlü olduğunu ifade etti.
Bahçeşehir Üniversitesi'nin 10'un akademik yıl açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yoğun alkışlar arasında tören alanına gelen Abdullah Gül, burada katılımcılara seslendi. Dün Ankara Hacettepe Üniversitesi'ndeki konuşmasına benzer bir konuşma yapan Abdullah Gül, üniversitelerin ülke sorunları ve güncel tartışmalar konusunda topluma önderlik etmeleri gerektiğini vurguladı. Gül, üniversitelerin değerlendirmelerini demokrasinin, çoğulculuğun, sağduyunun, aklın ve bilimin rehberliğinde ortaya koyarak toplumun ortak paydada buluşturulmasına ve sorunların aşılmasına en önemli katkıyı sağlayacağını ifade etti. Üniversitelerin yalnızca yüksek öğretim veren kurumlar olmadığının altını çizen Gül, "Üniversiteler bu işlevinin yanında bilgi ve teknoloji üreten, ürettiği bilgiyi çeşitli araçlarla her seviyede toplumla ve akademik çevrelerle paylaşan, evrensel değerlerin kökleşmesine katkıda bulunan, toplumsal sorunları dile getiren, sorunların aşılması için çözüm önerileri sunan evrensel kurumlardır. Dünyanın her yerinde bilimsel gelişmenin odak noktası üniversitelerdir. Özgür düşüncenin filizlendiği üniversiteler, geçmişi bilerek, bugünlerin sağlam temeller üzerinde kurulmasına hizmet ederken, hazırlayacakları yarının koşullarını öngören uzun vadeli projeksiyonlarla ülkemizin geleceğin dünyasında hakettiği yeri almasında katkıda bulunmak durumundadırlar." diye konuştu.
Öğrencilere seslenen Abdullah Gül, "Üniversite eğitimi öğrencilerin farklı kavram ve değerlerle tanışmasını, önemli birikimler edinmesini sağlayan bir süreçtir. Üniversite eğitiminin ardından dileğimiz; emeğimizin karşılığını alarak hayata atılmanız, kendiniz ve ülkeniz için daha iyi koşulların oluşturulmasına katkıda bulunmanızdır." dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da, üniversitelerin siyasetin gereklerine uygun fikirler üretmek değil, hakikati aramakla yükümlü olduğunu söyledi. Rektör Arıboğan, "Hiçbirimiz; hükümetle, rejimle, siyasi bir partiyle, ideolojiyle ya da bir dini inançla bağlı olarak fikir üretmek zorunda değiliz. Tek zorunluluğumuz; hakikat bildiğimizi ifade etmek ve ifade edenlerin özgürlüğüne sahip çıkmaktır. Üniversitelerin yalnızca siyasilerle değil, kendi içlerinde gelişen baskıcı sistemlerle de mücadele etmesi gerekebilir. Üniversiteler, akademik özgürlüklerini kendilerine karşı da koruyabilmelidirler. Üniversiteleri üniversite yapan şey; kendi kuruluş misyonlarını da aşabilmeleridir. Temel amaç; kendini aşmaktır. Bu kendi içinden çıkan kendi ürettiği otorite ile de çatışma anlamına gelebilir. Otoritenin, akademianın içerisinden ya da dışından olması fark etmez. Bilim, ontolojik duruşu itibariyle otorite ile çatışmalıdır. Ve otoriteryenliğin karşısında hakikati savunmak gibi zor bir görevi üstlenmekle yükümlüdür. Bilim bu noktada da susmaz ve konuşmaya devam eder ve ardından bedelini öder. Bu bedeli ödemeye hazır olanlar gerçek bir üniversitenin yaratılmasına öncülük edebilirler." şeklinde konuştu.
Törene ayrıca; Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.