Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5843
EURO
43,7675
IMKB
9.168,000
ALTIN
4.040,500
 
Hava Durumu ANKARA
5 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
"İLBER ORTAYLI YANILIYOR!"
 İLBER ORTAYLI YANILIYOR!
 
Beyaz Türkler nedir,Ne değildir?Gazeteci Ufuk Güldemir, Washington'da 'Beyaz Türk' kavramı üzerine düşünürken aklından 'Kürt kökenli bir Cumhurbaşkanı'na itiraz edecek kesimi' tanımlamayı geçiriyordu.
 
26.10.2010 - 00:15

ORAY EĞİN

Güldemir'in WASP'tan türettiği Beyaz Türk'ün belli kriterleri vardı:
- Ailenin büyüklerinde Avrupa görmüşlük...
- Yalıda, mürebbiye ile büyüme...
- Post-Osmanlı Türk aydını tanınmış ailelerin çocukları olma...
- Eski edebiyatçı, profesör, hariciyeci çocukları olma...
- Ailede yabancı dil konuşulması...
- Kolejlerde okuma...
- Kesinlikle yeni zengin olmama...
Güldemir'in yakın dostu emekli büyükelçi Uğur Ergun'un saydığı bu kriterlere göre o dönem Emine Uşaklıgil ve Şerif Mardin akla gelen örneklerdi.
Ölümünden kısa süre önce Levent'teki evinde Ufuk Güldemir'le Beyaz Türklük üzerine konuşmuştuk. Güldemir'in kazandırdığı bu tabir başka bir yere doğru evrilmiş, özünü kaybetmiş, farklı bir anlamda kullanılır olmuştu.
Son zamanlarda, Beyaz Türklük referandumda yüzde 42'lik 'hayır' oyu verenleri tanımlamak için kullanıldığından beri yeniden gündemde. Bu kesimi Beyaz Türk olarak tanımlayanlardan biri -sosyolog kimliğiyle- Ertuğrul Özkök.
Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli tarihçilerden İlber Ortaylı geçen gün AKŞAM'ın manşetinde Beyaz Türk'ün bu haline itiraz ediyordu. Onun da saydığı kriterler aşağı yukarı Güldemir'in orijinal tanımındakilere benziyor. Ortaylı için İdil Biret bir Beyaz Türk.
Ancak İlber Hoca'nın yanıldığı bir nokta var.
Toplumların geçirdiği dönüşümlere paralel olarak kavramlar da yeniden tanımlanıyor, yeniden icat ediliyor ve yeni anlam kazanıyor.
60'lı yıllardaki Türkiye için dar bir çevreyi, eliti kapsayan Beyaz Türklük açıklayıcı olabilir ama şimdi yeterli değil. Kaldı ki kaç kuşak yetişti, kaç kişi 80'lerden sonra yurtdışına açıldı, yeni meslekler oluştu, yeni ekonomik ve sosyal sınıflar doğdu.
İlber Hoca'nın vurgu yaptığı Beyaz Türklük bir anlamda Türk aristokrasisi. Ancak bugün Beyaz Türk dendiğinde kapsamı biraz daha genişletmek, Türkiye'nin bugünkü sürecinde Beyaz Türk'ü yüzde 42'ye uyarlamak daha doğru. Mardin, Ortaylı, Uşaklıgil, Biret gibi isimler için belki 'Yeni Aristokrasi' denebilir. Eski Beyaz Türkler şimdi aristokrat oldu...
Şimdiki Beyaz Türkler içinse bugünkü Türkiye'de kabaca 'Kendisine muassır medeniyet seviyesini kıble almış insanlar' denemez mi?
- Beyaz Türk'ün dinle bir problemi yoktur. İnanabilir, inanmayabilir... Oruç da tutar, içki de içer. Ya da oruç tutmaz ama içki de içmez. Bunu sorgulamaz, sorgulatmaz. Beyaz Türk'ün Müslümanlığı bireyseldir, Cemaat'çi, sofu değildir...
- Beyaz Türk kendi ülkesinin geleceğinden, rejimden, kurumların ele geçirilmesinden endişe duyar...
- Beyaz Türk kitap okur, film izler, para harcar, evine gazete girer, 'A-B' grubu denebilir, şehir merkezinde yaşar...
Günümüz Beyaz Türkiye'sinde sınıflar arası çatışma, keskinlik eskisi kadar belirgin değil, siyasi olarak homojenleşme sınıf duvarlarını da zorunlu olarak indirdi.
Zaten toplumdaki değişimin yansıması olarak 'elitist' CHP'nin lideri 'halk çocuğu' Kemal Kılıçdaroğlu; yıllardır 'Siyasete girsin' denilen Cem Kozlu gibi isimler artık anılmaz oldu.
Nişantaşı'yla Tunceli aynı duyarlılık ve hassasiyet söz konusu olduğunda birleşti.
Bugün yaygın olarak kullanılan kavrama göre Ahmet Hakan da Beyaz Türk, Bülent Eczacıbaşı da...
Beyaz Türklük değişti, gelişti ve zamanla yüzde 42'ye tekabül etti.

Kongar-Hıncal-Belge
Dün bir arkadaşım Emre Kongar'ın 'cep' telefonunu istedi... Panikledim; ısrarla arayacak ve bir türlü ulaşamayacak diye. Kongar inatla mobil telefon kullanmıyor. Kendisine ev telefonundan ulaşılıyor. Numaraları görüyor, tanıyorsa cevaplıyor ya da telesekretere not bırakmanız gerekiyor...
Sadece Kongar mı?
Hıncal Uluç'a da ulaşmak epey zor. Uzun yıllardır mobil telefona direnen Hıncal Abi'nin artık bir mobil telefonu var ama numarası herkeste yok. Dahası, o da rehberinde olmayan numaralara yanıt vermiyor. Evden aramak ayrı bir mesele... 'Adınızı söylemezseniz bu telefon açılmaz' diyen bir telesekreter mesajı karşılıyor.
Aynı durum Murat Belge için de geçerli...
Onun da telesekreterine not bırakmanız gerekiyor, eğer evdeyse ve sesinizi tanıyorsa telefona yetişiyor ve yanıt veriyor... O size ulaşmak istemiyorsa, sizin ulaşmanız epey zor.

Hafta sonu raporum
- 'İzlemediğim Almodovar filmi kalsın' diye bir köşede bıraktığım 'Flower of My Secret'ı izledim, 1995'te çekilen bu filmin hiç eskimediğini gördüm.
- Kendini beğenmiş, reklamını yapmaya meraklı ama bir yandan da edebiyatın dahi çocuğu, geleceği diye de sunulan Tao Lin'in bir ayrılık, yıkım, kendini toparlama sürecini anlattığı şiir kitabı 'Cognitive-Behavioral Therapy'yi okudum, çok beğendim.
- Jason Mraz adını duyardım, hiç merak etmezdim. Tesadüfen 'We Sing. We Dance. We Steal Things' albümünün kapağını gördüm ve dinlemeliyim dedim. Meğerse geçenlerde 'Glee'de çalan 'Lucky' onun parçasıymış.
- 'Amerika'da ekonomik çöküş ve popüler kültürde umut aşılaması ilişkisi: 'Billionaire' şarkısı' başlıklı bir makale yazmayı tasarladım, oturup başlayamadım.

Şimdi iPad ne işe yarayacak
Steve Jobs geçen hafta iPad'de öğrendiklerini taşınabilir bilgisayara aktarma yolunda attıkları ilk adım olan yeni Macbook Air'leri tanıttı... İncecik, 11 ve 13 inch büyüklüğünde iki modeli olan çok şık, çok güzel bilgisayarlar...
Apple'ın laptop boyutunu büyük tutma ısrarından dolayı küçük laptop pazarında geri kalıyordu, seyahat edenler kendilerini VAIO'ya teslim etmek zorunda kalıyordu.
Macbook Air bu açığı kapatacak.
Ancak ortada bir sorun var: Şimdi iPad'i ne yapacağız? Hem üç aya kadar laptop'lar için de iPhone ve iPad benzeri app.'ler çıkıyor. iPad güzel bir alet ama laptop'ın yanında taşınan ikinci bir alet; biri diğerinin yerine geçmiyor, fazladan ağırlık oluyor. Bilgisayarda yaptıklarını iPad'de yapamıyorsunuz...
Peki iPad'de yaptıklarınızı bilgisayarda yapmaya başlarsanız bu küçük devrime ne kadar ihtiyacınız olur?

26/10/2010



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"TÜRBAN YOKKEN KAMUSAL ALAN VARDI"

HÜKÜMET'TEN OGÜN SAMAST AÇIKLAMASI!

HÜKÜMETİN BEDELLİ ASKERLİK ÇALIŞMASI TAMAM
»  RTÜK'DEN PES DEDİRTEN SKANDAL KARAR!
»  MHP'DEN ŞOK İDDİA
»  NEWSWEEK'TEN İLGİNÇ GÜLEN YORUMU!
»  HSYK, İLK SEÇİMİNİ YAPTI
»  CHP'NİN PARÇALI BULUTLU RESEPSİYON KARARI
»  ANKARA'DA HEYECAN YARATAN GÖRÜŞME!
»  TAYYİP'İ DURDURACAK 8 İSME LİDER BULUNDU!
»  CHP, EFSANE BAŞKANINI YİTİRDİ!
»  ERBAKAN, SEÇİM ORTAKLIĞI İÇİN NE DEDİ?
»  KONUTTA TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR
»  GENELKURMAY'DA ARAMA!
»  PKK: AKP'DEN 6 TAAHHÜT ALDIK
»   İKİ EMNİYET MÜDÜRÜ DAHA KİTAP YAZIYOR!
»  SAMAST'A TAŞ ATAN ÇOCUK İNDİRİMİ
»  FLAŞ.. ANKARA'DA OPERASYON!
»  "BAŞSAVCI'DAN ÖZÜR DİLENSİN"
»  CUMHURBAŞKANI GÜL'E, YÜZDE 5,3 ZAM!
»  2008'DEN SONRA SİGORTALI OLANLAR DİKKAT!
»  JET FADIL, İMAM CÜBBESİ GİYDİ!
»  TÜRKİYE'NİN FÜZE KALKANI ŞARTI!
»  ''GÜL'ÜN YAPTIĞI KLİENTALİZM''
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.