Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,5515
EURO
43,8502
IMKB
9.173,000
ALTIN
4.037,820
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 18 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
12 EYLÜL İHTİLALİ NATO İÇİN YAPILDI
12 EYLÜL İHTİLALİ NATO İÇİN YAPILDI
 
Prof. Dr. Anıl Çeçen, 12 Eylül ihtilalinin Irak-İran Savaşı öncesi NATO'nun Türkiye'yi kontrol altına alması için yapıldığını ileri sürdü.
 
7.11.2006 - 21:37
AÜ Türk İnkılap Tarihi Enstitüsünce, “10 Kasım Atatürk'ü Anma Etkinlikleri” kapsamında, Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonu'nda ”Meşrutiyetten Günümüze Siyasi Partiler ve Dönemler” sempozyumu düzenlendi.

Başkanlığını AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mualla Selçuk'un yaptığı ”Bunalımlar Döneminde Türkiye'de Siyaset” konulu oturumda, “27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül” dönemlerindeki siyasi yapılanma ele alındı.

AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anıl Çeçen, “12 Eylül 1980 Sonrasında Siyasal Yapılanma” konulu bildirisinde Türkiye'deki tüm askeri darbelerin dış kaynaklı olduğunu savunarak, “darbelerin gerçek nedenlerini Ortadoğu'da aramak gerektiğini” söyledi.

Çeçen, 12 Eylül'ün de Irak-İran Savaşı öncesi NATO'nun Türkiye'yi kontrol altına alması için yapıldığını öne sürerek, şöyle konuştu:
“12 Eylül sonrası Türkiye, hem küreselleşmeye hem de bu coğrafyadaki yeni yapılanmaya hazırlanmıştır. Geçmişten gelen her şey geride bırakılmıştır. Devleti kuran parti de dahil olmak üzere siyasi partiler kapatılmış. Getirilen veto mekanizmasıyla eski siyasiler devre dışı bırakılmıştır, geleneksel siyasi yapı kırılmıştır.”
AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, 27 Mayıs sonrasındaki siyasi yapılanma hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin dış politikasında bağımsızlık anlayışı ve dışa karşı tepkinin 60'lı yılların ortasında başladığını ifade eden Kayalı, Türkiye'nin kendisine güven duyan bir ülke haline geldiğini, aydınların da o yıllarda ülkenin geleceği üzerinde söz söyleme ihtiyacı hissettiğini anlatttı.

Kayalı, 1960'lardaki parti sisteminin, bugünkü yönetimin temel çerçevesini oluşturduğunu ifade ederek, “1960'lı yılları anlamaya ve yorumlamaya çalıştığımızda 2000'li yılların fotoğrafını görürüz” dedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Boztemur de “12 Mart Döneminde Siyaset” konulu bildirisinde, 1970'lerin en belirgin özelliğinin siyasi parti sayısındaki artış olduğunu söyledi.

Bu artışın, 1960 sonrası ortaya çıkan sınıfsal talepler ve 61 Anayasası'nın getirdiği özgür örgütlenme ortamıyla açıklanabileceğini belirten Boztemur, şunları kaydetti:
“Merkez solda CHP, daha uçta Türkiye İşçi Partisi vardı. Merkez sağda Adalet Partisi daha uçlarda da Türkçü ve İslamcı partiler bulunuyordu. Bunun dışında partiler dışı olarak örgütlü işçi ve öğrenci eylemleri vardı. Bu güçler, 1971'den 1973'e kadar siyasete yön verdi.

Partiler üstü bir hükümet kurmayı amaçlayan 12 mart muhtırası ile toplumsal ve siyasi hareketler katledildi. Ne sosyalist hareket ne öğrenciler ne de sendikalar bu dönemden sonra bir daha başını kaldırabildi. 12 mart, 12 Eylül'e uygun bir zemin hazırladı.”



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler



"ABD PKK'YA CAN ÜFLEDİ, KÜRTÇÜLÜĞÜ AZITTI"

O KADINA CEZAEVİNDE LİNÇ GİRİŞİMİ
»  GÖNÜL;SAVUNMAYA AYRILAN BÜTÇE "YETERSİZ"
»  AKİF GÜLLE 4 AY SONRA MECLİS'TE
»  ECEVİT'İN YAZISINI KİLOTUNDA SAKLAYAN KADIN GAZETECİ
»  GÖZLER CENAZE TÖRENİNDE
»  RAHŞAN ECEVİT DİMDİK AYAKTA
»  ECEVİT İÇİN MECLİSTE 1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU
»  ECEVİT 'HALKIN SİYASETÇİSİ'
»  ERDOĞAN'DAN RAHŞAN HANIMA BAŞSAĞLIĞI
»  MECLİS MEMURUNA 'BAKANA HAKARET'CEZASI
»  MERKEZ'DEN DOLARA MÜDAHALE SİNYALI
»  ERDOĞAN, "SELZEDELERİN YARALARI SARILACAK"DEDİ
»  "BAŞBAKAN, KONUTTA İHALE GÖRÜŞMESİ YAPAMAZ"
»  
»  ECEVİT CUMARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK
»  SAVCI SEDAT BUCAK'IN BERAATİNİ İSTEDİ
»  BEBEĞE TECAVÜZ İKİNCİ RAPORLA KESİNLEŞTİ
»  TÜZMEN'DEN ANADOL'A 1 MİLYON DOLARLIK DAVA
»  PAŞA İRTİCA'NIN BELGESİNİ GÖSTERECEK
»  YÜCE DİVAN: YILMAZ VE TANER SUÇLU
»  SEZER ÇİFTİNDEN RAHŞAN ECEVİT'E TAZİYE
»  BECKHAM ÇİFTİNİN OĞLU ROMEO SARA HASTASI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.