Abbas bu süre içinde bir uzlaşma sağlanamaması halinde, yönetimin yeni siyasi programını belirlemek üzere referandum kararı alacağını söyledi. Aynı zamanda El Fetih lideri olan Abbas'ın açıklamasına göre, referandum 40 gün içinde yapılabilir. Referanduma sunulacak olan ise "alternatif siyasi program" olarak nitelenen ve İsrail cezaevlerinde tutulan siyasi liderler tarafından hazırlanan beş sayfalık bir belge. Filistin mücadelesinin hedef ve ilkelerini ortaya koyan belge ilk olarak 10 Mayıs'ta açıklanmıştı.Belgenin mimarları arasında Mervan Barguti'nin adı öne çıkıyor.
Filistinlilerin Misak-ı Milli'si olabilir
Belgede İsrail tarafından 1967'de işgal edilen toprakları da içerecek şekilde Batı Şeria ve Gazze'de bağımsız bir devlet kurulması hedefi ortaya koyuluyor. Devletin başkentinin Doğu Kudüs olacağı belirtiliyor. Bu devletin İsrail ile yan yana varolacağı belirtiliyor. Hamas örgütü ise İsrail'in yıkılması hedefiyle kurulmuştu.Öneriler arasında Filistinli grupların faaliyetlerinin "1967'de işgal edilmiş topraklarla sınırlanması" yer alıyor. Bu ifade İsrail sınırları içindeki saldırıların son bulması anlamına geliyor. Ayrıca Filistinliler arasında birlik beraberlik sağlama hedefi doğrultusunda bir "ulusal birlik hükümeti" kurulması öngörülüyor. Bu doğrultuda, Hamas ve İslami Cihad'ın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesine katılması hedefleniyor.Ramallah merkezli Yakın Doğu Danışma Grubu adlı kuruluş, düzenlediği kamuoyu yoklamasında Filistinlilerin yüzde 80'inin mahkumların önerisini desteklediğini, yüzde 20'sinin ise reddettiğini duyurdu. Hamas temsilcisi olan Filistin Yasama Konseyi Başkanı Aziz Duveyk, "Halka dönmek demokrasinin en önemli ilkelerindendir" diyerek girişime destek verdi. Hamas yetkilileri toplantı öncesinde diyalog girişiminin hükümete tavizler dayatılmasına yönelik bir girişime dönüştürülmesini kabul etmeyeceklerini belirtmişti. Bir referandum sonucunda bu ilkelerin kabul edilmesi ise Hamas açısından geri adım atmış durumda kalmadan daha ılımlı bir konuma geçmeyi sağlayabilir.
Direniş hareketinin bir diğer etkili örgütü olan İslami Cihad, mahkumların ortaya koyduğu önerileri desteklediğini açıkladı, ancak bu konuda referandum yapılmasına destek vermedi.
Hanya video bağlantısıyla katıldı
Hamas'ın Başbakanı İsmail Hanya İsrail'in uyguladığı seyahat sınırlaması nedeniyle, Gazze'den video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda birlik sağlamaya ve Filistinlilerin birbirine düşmesini önlemeye kararlı olduğunu söyledi. Hanya, Filistin yönetiminin bir 'Batı Kuşatması' altında olduğunu savundu. Hamas'ın Filistin yönetimini El Fetih'ten seçimle devralmasından bu yana, iki grup arasındaki iktidar mücadelesi şiddete dönüştü ve bir ay içinde dokuz kişi hayatını kaybetti. Hamas yönetimindeki hükümet ile El Fetih kadrolarının kontrolündeki devlet kurumları arasında süregelen bir çekişme var.Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin, silah bırakmadığı ve İsrail'i tanımadığı gerekçesiyle, Hamas liderliğindeki Filistin yönetimine yardımı kesmesi, gerilimi daha da tırmandırdı.
 |
|
Hamas'ın oluşturduğu güvenlik birimi krize neden oldu |
Hamas'ın, El Fetih kontrolündeki güvenlik güçlerine alternatif olarak kendi güvenlik birimini oluşturmasıyla, iki grubun taraftarları arasında sokak çatışmaları başladı.
Toplantı sürerken Hamas ve El Fetih militanları arasında yeni bir çatışma daha yaşandı. Olayda en az üç kişi yaralandı.
Çarşamba günü Gazze Şeridi'nde, Nebil Hudud adlı bir güvenlik yetkilisi aracında meydana gelen bir patlama sonucu hayatını kaybetti. Hudud, El Fetih'e yakınlığı ile biliniyordu.
Aynı gün maskeli militanlar, Gazze Şeridi'nde bir Hamas üyesini öldürdü, ikisini yaraladı.
İki grubun, güvenlikten maliyeye, anlaşması gereken pekçok başlık bulunuyor.
Taraflar, İsrail ile ilişkiler konusunda da görüş ayrılığı yaşıyor.
İsrail, Hamas ile bu koşullar altında temas kurulmasının söz konusu olmadığını belirtiyor.
Mahmud Abbas ise Hamas'tan uluslararası destek alabilmek için İsrail'e yönelik tavrını gözden geçirmesini istedi.
Abbas, "Arap ülkeleri gerçekçi bir tavırla uyum içinde çalışmamızı ve Filistin davasını ileriye taşımamızı istiyorlar. Herşeyi redderek Filistin davasına fayda sağlayamayız" dedi.
Abbas'ın bu ifadeyle Hamas'ın şiddetten vazgeçmeme ve İsrail'i tanımama tavrını kastettiği anlaşılıyor.