Türkiye’deki ABD karşıtlığını kırmak için harekete geçen Washington, aralarında siyasetçilerin de bulunduğu birçok ünlü simayı gizlice Kıbrıs açıklarına götürerek Eisenhower savaş gemisini gezdirdi
ABD’nin dev savaş gemisi Eisenhower İran’a operasyon spekülasyonlarınn arttığı bir dönemde yeniden Doğu Akdeniz’e döndü. Son bir kaç gündür Kıbrıs açıklarında Suriye’ye yakın bir bölgede bulunan savaş gemisi, Cumartesi günü ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın davet ettiği Türk konukları ağırladı.
Teröre karşı savaş...
Dünyanın en büyük savaş gemilerinden olan USS Dwight D. Eisenhower, Washington yönetiminin uluslararası alanda merak konusu olan kararıyla yaklaşık beş yıllık bir aradan sonra Akdeniz’e döndü. Eisenhower’ın açıklanan görevi Bush yönetiminin “teröre karşı yürüttüğü savaş” kapsamında askeri operasyonlar gerçekleştirmek. Ancak ABD basınında geçen haftalarda çıkan haberlere göre savaş gemisi ABD’nin İran’a yönelik operasyonları parçasında bölgeye döndü. Tüm bu tartışmaların yoğunlaştığı bir ortamda ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson Türkiye’den bir heyeti gemiye davet etti. Uçak gemisinden zorlu kalkış bazı heyet üyelerinin mide rahatsızlığı geçirmelerine yol açtı. Amerikan askerleri rahatsızlananlara yardıcı oldu. Diğer bazı heyet üyelerinin bu sıralarda uyuklaması ise dikkat çekti.
Özel davetliler
Büyükelçi tarafından özel olarak davet edilen konuklar şöyle: AKP Milletvekili Vahit Erdem, Genç Parti Milletvekili Emin Şirin, Dışişleri Bakanlığı Amerika Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Murat Esenli; Tümamiral Bülent Bostanoğlu, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Büyükburç, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Nezir Kırdar, ATO Başkanı Sinan Aygün, NASTAS Turizm’den Nezir Kırdar, Cargill şirketinden Galip Sukaya, Kadir Çöpdemir, şarkıcı Sibel Tüzen ve eşi Engin Güven. Bu arada CHP’li Zeynep Damla Gürel davetli olmasına ve heyet listesinde yer almasına karşın geziye katılmadı.
İlk durak İncirlik
Amerikan Büyükelçiliği daveti yaparken güvenlik nedeniyle seyahatin gizli tutulmasını isterken Türk heyetinin yolculuğu Esenboğa’daki VİP bölümünde başladı. Heyeti taşıyan Amerikan ordusuna ait uçağın ilk durağı İncirlik Üssü oldu. Burada İncirlik’in Türk Komutanı’nın karşıladığı Türk heyetine uçak gemisine gitmek üzere binilecek uçak için özel kıyafetler verildi. Davetlilere özel kulaklık ve gözlak dağıtıldı.
Aygün seyahati anlattı
Eisenhower gezisini anlatan Aygün, “Akdeniz’i bizim olarak biliyoruz. Ama Akdeniz’de Amerika’nın hakimiyetini gördük. Bunlarda bizi hem üzdü hem etkiledi. Bize orada Türkiye ve ABD’nin müttefik olduğunu, terörü Türkiye ile beraber bitireceklerini, Orta Doğu’da Türkiye gibi bir ülkenin olmasının bir şans olduğunu söylediler” diye konuştu.
Rotalar da saklandı
İncirlik’ten havalanan uçak Kıbrıs Rum Kesimi ile Suriye arasında seyrederken, gemiye indi. Kullanılan uçuş rotası gizli tutulurken, Türk heyetindekilerin “Geminin bundan sonraki hedefi neresi?” diye sordular. Amerikalı askerler, “Nereye gittiğimiz açıklanmıyor. Operasyon kapsamında yaptıklarımız da” bilgisini aktarmakla yetindi.
Operasyonlar sürdü
Türk heyetinin gemide bulunduğu dört saat boyunca operasyonlar sürdü. Heyet, saniyelerle hesaplanabilecek kısa aralıklarla havalanıp inen Amerikan savaş uçaklarını iki metre mesafeden öğle yemeği eşliğinde izledi. Uçaklara çok sayıda askeri mühimmat yüklenirken Kaptan köşkünde Amerikan ve Türk bayrağının yan yana durması dikkat çekti.
Eisonhover kasaba gibi
Eisenhower’ın özellikleri onu savaş gemileri arasında özel bir yere oturtuyor. Dev savaş gemisinin uzunluğu, dünyanın en uzun binalarından Empire State binası kadar. Çok farklı özelliklere sahip savaş uçakları farklı katlarda konuşlanabiliyor ve özel bir asansörle piste çıkartılıyor. 24 katı bulunan savaş gemisinde yaklaşık 5 bin personel görev yapıyor. Nükleer güç ile çalışan gemi, 18 yıl boyunca yeni güç takviyesine gerek duymadan hizmet verebiliyor.
Şirin doğruladı
Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin, “Önce İncirlik Üssü’ne, oradan da küçük bir uçakla Kıbrıs’la Lübnan arasında seyreden gemiye gittik. 1,5 saat boyunca uçakların iniş kalkışını takip ettik, ayrıca gemiyi gezdik ve yemek yedik. Ancak hiç siyaset konuşulmadı” dedi.