Türk, gazetecilerin sorusu üzerine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, başka illerde açılan davalar kapsamında talimatla ifadelerinin alınması için DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ile DTP Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın zorla mahkemeye getirilmesi kararını değerlendirdi.
Mahkemeden, iki arkadaşlarının zorla götürülmesi ile ilgili bir karar çıktığını hatırlatan Türk, şunları söyledi:
'Tamamen hukuksuz bir karar olduğuna inanıyoruz. Bu kararın, Anayasanın 14. maddesi ile hiçbir ilgisi yok. Biz bugüne kadar düşüncelerimizi özgürce ifade etmeye çalıştık. Bütün söylemlerimizde Türkiye'nin bütünlüğü içinde sorunların çözümünü gündeme getirdik. Bu nedenle 14. maddeye göre yorumlanması doğru değildir. 14. maddeye göre, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü aleyhine işlenen suçlarla ilgili fiili bir durum varsa, bu konu gündeme gelir. Ancak parlamento gerçekten düşüncelerini ifade eden siyasetçilere, milletvekillerine sahip çıkacak bir duruşu ortaya koymamıştır. Bunu, yargının değil parlamentonun özgür düşünceye karşı davranışının ve tutumunun bir sonucu olarak değerlendiriyoruz. Hukuktan, yargıdan kaçma gibi durumumuz yok. Bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Vermeyecek hesabımız yok. Ama farklı düşündüğümüz için, Türkiye'de demokrasiyi, özgürleşmeyi, tartışma ortamını yarattığımız için, Kürt sorununu Türkiye gündemine getirdiğimiz için bugün adeta parlamento tarafından sahiplenmeyen, ötekileştirilen bir tutum ve davranışla karşı karşıyayız. Sonuç olarak, demokrasi mücadelesi veriyoruz, inançlarımız doğrultusunda çalışmalarımızı, çabalarımızı ortaya koyacağız. Zorla götürürlerse diyeceğimiz bir şey yok. Bunun haksız bir uygulama olduğuna inandığımız için bugüne kadar gitmedik. Bundan sonra böyle bir yöntem ortaya çıkarsa Türkiye kaybeder, bizim kaybedecek bir şeyimiz yok.'
'TBMM ANAYASA VE ADALET KOMİSYONLARI BUGÜN TOPLANIP KARAR ALMALI'
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, TBMM Anayasa ve Adalet komisyonlarının bugün ortak toplanıp, iki milletvekili hakkındaki zorla mahkemeye getirilme kararını görüşmesi gerektiğini söyledi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın, 'açılım' sürecini etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, 'Tabii ki açılım sürecinde diyalog, uzlaşı ve ortak aklın ortaya çıkması için çaba gösterirken, bu diyaloğu, uzlaşıyı, ortak aklı ortadan kaldıracak bir yaklaşım biçimi Türkiye'ye zarar verecektir, hepimize zarar verecektir' dedi.
Türk, bir gazetecinin, 'Sayın Başbakan ile görüşmenize ilişkin bazı gazetelerde size atfen bazı ifadeler yer aldı' sözlerine karşılık da 'Onu genel olarak söyledim. Önemli bir süreç. Kürt sorunu ve bu sorunun çözümünün kolay olmadığını, sabırla bu işin götürülmesi gerektiğini söyledim. Bu konuda mutlaka cesur olmamız gerekir. Eğer cesaretle demokrasiyi, cesaretle barışı, cesaretle kardeşleşmeyi savunamazsak, birileri tabii ki bu süreci dağıtır. Bu sürecin gelişmemesi için her türlü çabanın, çalışmanın içinde olur. Bunu ifade etmiştim' diye konuştu.
'Hükümetten bir adım bekliyor musunuz?' sorusu üzerine Türk, mahkeme kararı konusundaki muhataplarının TBMM olduğunu söyledi.
Türk, 'Meclis Başkanı'nın bugün Adalet ve Anayasa komisyonunu ortak toplaması ve bu konuda bir değerlendirme yapması gerekir. Kendi üyeleri ile ilgili bir tartışma Türkiye gündemindeyse, Anayasa ve Adalet komisyonları oturup bu konuyu görüşemiyorsa, bir karar ortaya çıkaramıyorsa, bir eksikliktir diye düşünüyorum' dedi