AKP’nin önümüzdeki hafta Meclis gündemine getireceği anayasa değişikliği maddeleri netleşmeye başladı. AKP, anayasa paketinden Anayasa Mahkemesi hakkındaki düzenlemeyi çıkarırken, memurların yargılanmasına ilişkin, Anayasa’nın 129. Maddesi üçüncü fıkrasını değiştiriyor. Anayasa paketine HSYK’nın yapısı, Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören düzenleme, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırmasını düzenleyen değişiklik ile AB’ye uyum amacını taşıyan hukuk devletine korumaya yönelik hak ve özgürlükler girecek.
ANKA’nın edindiği bilgilere göre, AKP’nin önümüzdeki haftalarda Meclis gündemine taşıyacağı Anayasa değişikliği paketine girecek düzenlemeler belli oldu. Bugüne kadar gündeme gelmeyen ve Anayasa paketine ilk kez girecek 129. Maddenin üçüncü fıkrası değişiyor.
-KAMU ÇALIŞANLARINA YARGI YOLU AÇILIYOR-
Bu kapsamda, görev sorumlulukları düzenleyen memur ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyetlerini düzenleyen 129 madde değişecek. Anayasa’nın 129. Maddesinin mevcut 3. Fıkrası, “Uyarma ve kınama cezalarıyla ilgili olanlar hariç, disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılmaz” şeklindeki ibaresi değiştirilerek, disiplin ve uyarı cezası alan kamu görevlilerine de yargı yolu açılacak.
-ANAYASA MAHKEMESİ VE DOKUNULMAZLIKLAR YOK-
AKP, Anayasa değişikliği paketinden Anayasa Mahkemesi ile ilgili düzenlemeyi çıkardı. Muhalefetin ön şartı olan dokunulmazlıklar ile ilgili düzenleme de pakete alınmayacak.
AKP, partilerin kapatılması ve YAŞ kararlarıyla ilgili denetim formülünü netleştiremezken, askere sivil mahkemelerde yargılanma yolunu açan düzenlemeye ise yeni bir formül arıyor.
-PARTİLER NASIL KAPATILACAK-AKP’li hukukçu kurmayların, siyasi partilerin nasıl kapatılacağına ilişkin düzenleme konusunda da henüz net bir karar veremedi. “Partileri Meclis mi kapatsın” yoksa “Venedik kriterleri esas alınarak Anayasa Mahkemesi mi kapatsın” bu konu Cuma günü yapılacak AKP MKYK toplantısında netlik kazanacak.
ANKA