Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
AZİZ NESİN İLE İLGİLİ ŞOK BELGE!
AZİZ NESİN İLE İLGİLİ ŞOK BELGE!
 
AKP milletvekili ve Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar bugünkü köşesinde Aziz Nesin'le ilgili şok bir belge yayınladı.
 
15.6.2012 - 12:40

AKP milletvekili ve Star gazetesi yazarı Şamil Tayyar bugünkü köşesinde Aziz Nesin'le ilgili şok bir belge yayınladı...

İşte Aziz Nesin belgesi

Son yazımda 1948 yılında öldürülen Yazar Sabahattin Ali olayından hareketle “Aziz Nesin derin MAH’sül mü?” diye sormuştum. Değişik tepkiler aldım, hafızalar canlandı, eski defterler açıldı.

Geçen yıl 101 yaşında hayatını kaybeden MİT Mensubu Neşet Güriş’in 2007 yılında TEMPO Dergisi’ne verdiği röportajı hatırlatanlar oldu.

O röportajda bakın Güriş ne diyordu: “Aziz Nesin komünist olarak bilinen biriydi, biraz da onlara çalışıyordu. Türkiye’ye karşı da kırgındı. Teğmenken bazı haksızlıklar görmüştü. Solcu oldu. Onun bilinmeyen bir tarafı vardı: Milli Emniyet’e (MAH) çalışıyordu.”



Devamı var: “1935-36 senesinde ben kendisine, Beyazıt Soğanağa Mahallesi’nde terk edilmiş bir konağın odasına (MİT’in) aylığını götürüyordum.”

Güriş, bir de ilginç anekdot aktarmış: “Komünistleri çok hırpalıyorlardı. Aziz Nesin’i de yakalamışlar, fena hırpalamışlar ama konuşturamamışlar. Emniyet Müdürü Ahmet Demir de dövmüş, o esnada Aziz Nesin, ‘Ben MİT için çalışıyorum’ demiş, ‘Nee, namussuz, bize haber vermezsin haa’ diyerek iyice dövmüşler. Hastanelik olmuş. Sonra bana ‘Nedir başıma gelen, sizdenim dedim yine dayak yedim’ diye dert yanmıştı. Ne gibi görevler yaptı bilmiyorum, ama yaptı ki bir şeyler MİT para veriyordu.”

İnsanın inanası gelmiyor, Aziz Nesin gerçekten MİT ajanı olabilir mi?

Soruya cevap ararken ve olayları yerli yerine oturtmaya çalışırken önce bazı bilgileri hatırlamakta yarar var.

Malum Aziz Nesin asker kökenlidir. 1935’de Kuleli Askeri Lisesi, 1937’de Harp Okulu, 1939’da Askeri Fen Lisesi’ni bitirdi. Subay olarak değişik illerde görev yaptı. 1944’de üsteğmen rütbesindeyken “görev ve yetkisini kötüye kullandığı” gerekçesiyle ordudan atıldı.

Görev ve yetkisini nasıl kötüye kullandığı konusunda çok ağır ithamlar var, konuyu dağıtmamak için bu köşeye taşımayalım.

Devam edelim...

1945’de gazeteciliğe başlayan Nesin, 1946’da Sabahattin Ali ile birlikte Marko Paşa mizah dergisini çıkardı.

Kısa adı MAH olan Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti ise 6 Ocak 1926 tarihinde Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından kuruldu, 5 Ocak 1927’de İçişleri Bakanlığı’na bağlandı. Kurum, 22 Temmuz 1965 tarihinde çıkarılan kanunla Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adını aldı.

MİT’çi Güriş’in iddiasıyla tarihleri karşılaştırdığımızda; Aziz Nesin, henüz Kuleli Askeri Lisesi döneminde keşfedilmiş!

O olay

Emniyet Müdürü Ahmet Demir ile Aziz Nesin arasında geçtiği iddia edilen dayak olayının ise 16 Aralık 1946 tarihli operasyon sonrası yaşanma ihtimali yüksek.

Aziz Nesin’in hatıralarında o güne dair şu not var: “Emniyet Müdürlüğüne iki sivil polisle birlikte girdik. İkinci katta bir odaya girdik. Bu odada on kadar memur, masaya yığılmış evrak ve kitaplar üstünde harıl harıl çalışıyordu. Bu odadan ikinci geniş bir odaya geçtik. Karşımda iki adam vardı. Biri deri ceketli, iriyarı, kabak kafalı, ablak suratlı, arkasındaki şişkinlikten kıç cebinde tabanca olduğu anlaşılıyor. Ayakta ve bir ayağı sandalyenin üstündeydi. Sonradan öğrendim ki, bu İstanbul Emniyet Müdürü Ahmet Demir’miş”

Ya sonra?

İşte devamı: “Ahmet Demir, odasına girer girmez, sen misin Aziz Nesin diye sordu. Genellikle tanımayanlar beni iriyarı sanarlar da sonra ufak tefek olduğumu görünce şaşırırlar... Ahmet Demir de onun için böyle soruyor sandım! Açık bulunan ceketimin önünü ilikleyerek Ahmet Demir’e yaklaştım ve evet, benim dedim. Söz ağzımdan çıkar çıkmaz yüzümde müthiş bir şamar şakladı. Ne olduğumu, neye uğradığımı şaşırdım. Bu tokadın arkasından Ahmet Demir, ulan it, sen misin o, vatanı satacak olan diye bağırdı.”

17 gün boyunca bu ağır sorgulamanın sürdüğünü anlatan Aziz Nesin, nasıl serbest bırakıldığını şöyle açıklıyordu: “17 gün sonra salıverdiler. Bugün bile niçin tuttuklarını bilmiyorum, sanırım onlar da bilmiyor...”

Şimdi sıkı durun...

Herkes eski defteri açınca ben de açtım. Aylar önce gazeteci arkadaşım Abdullah Kılıç’tan aldığım belgeyi, arşivimden çıkardım. Soğuk damgalı belge, 1946 yılında emniyet tarafından hazırlanmış bir istihbarat notu.

Nottan anlıyoruz ki, Aziz Nesin gözaltına alınınca verdiği bilgi üzerine MAH’la irtibat kuruluyor, Emniyet Müdürü Ahmet Demir’e atfen şu not düşülüyor: “Sanıklar arasında solcu olarak tanınan Aziz Nesin de vardır. Bu şahıs ses gazetesinde hükümet aleyhinde yazılar yazmakta idi, aynı zamanda Milli Emniyet’in adamı olduğu anlaşılmıştır. Milli Emniyet müfettişi Celal Korel ile henüz bu mevzu üzerinde görüşülmedi.”

Emniyetin istihbarat notuna göre Aziz Nesin eski adı MAH yeni adı MİT olan teşkilatın adamıymış! MİT mensubu Neşet Güriş meğer boşuna konuşmamış!

Hani Mehmet Eymür demişti ya, MİT’e çalışan çok gazeteci var. Açıklansa birçok efsane kestaneye dönecek.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DÖN ÇAĞRISI, CEMAATTE NASIL YANKI BULDU?

'AKP KÜRT SORUNUNDA SAMİMİ DEĞİL'

ÖZKÖK,BAŞBAKANLA NE KONUŞTU!
»  TABURDAN TOPLU FİRAR!
»  FETULLAH GÜLEN'E 'DÖN'ÇAĞRISI!
»  DEMİR PARMAKLIK ÖNERGESİ!
»  FETHİYE BEŞİK GİBİ!
»  "DARBEYE KARŞIYIM AMA PİŞMAN DEĞİLİM"
»  ALKOLSÜZ BİRA DEMEK YASAKLANDI
»  BEŞİKTAŞ'A MAHKEME ŞOKU!
»  PKK'NIN TALİMATI DEŞİFRE EDİLDİ!
»  RTÜK, POLAT'I KARA LİSTEYE ALDI!
»  ZABITALARA PLAJDA'DON'NÖBETİ
»  TSUNAMİ SÖYLENTİSİ PANİĞİ!
»  ÜMİT BOYNER'DEN KÜRTAJ YASAĞI ÇIKIŞI
»  DEMİREL, ÖZAL'IN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ KONUŞTU
»  SURİYE SINIRI KIZIŞACAK!
»  SEMRA ÖZAL, KÖŞK'TEN RANDEVU İSTEDİ!
»  SURİYE ANKETİNDEN SÜRPRİZ ÇIKTI!
»  "ADINI İSTER SUZAN KOY, İSTER ZOZAN KOY"
»  DEMİREL'E GELEN ESRARENGİZ NOT!
»  'KÜRT SORUNUNU ERDOĞAN ÇÖZER'
»  ŞIRNAK'TA 5,5'LİK DEPREM!
»  AB'DEN, TUĞLUK KARARINA TEPKİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.