DOLAR
49,947
▲%0.08
EURO
55,963
▲%0.1
ALTIN
6442,14
▼%-0.16
BIST-100
11165
▲%0.13
Ankara hava durumu8/15°
FacebookXInstagramYouTube

Altında Yükşeliş Devam Eder mi?

Uzun süredir yatırımcısının yüzünü güldüren altın bu hafta içinde sınırlı düşüş yaşadı. Peki ons altın yükselişine devam edecek mi? Dünya gazetesi yazarı Serdar Pazı'nın görüşü o yönde.

  • | Medya Spot

 Yatırımcının güvenli limanı altın uzun süreli yükselişin ardından bu hafta içinde sınırlı düşüş yaşadı. Peki ons altın yükselişine devam edecek mi? Dünya gazetesi yazarı Serdar Pazı'nın görüşü o yönde.

Pazı sabah saatlerinde 2.863 dolardan işlem gören altının 3.000 dolara yürümesinin önünde çok engel olmadığı görüşünde.

137 dolar bugünkü kurla 5.000 lira seviyesine denk geliyor:


"Tarih boyun­ca değer ko­ruma aracı ola­rak hizmet etmiş altın fiyatlarının son yıllarda sergi­lediği yükseliş ile daha geniş kitle­lerin radarına gir­diğini görüyoruz. Ülkemizde farklı nedenlerle zaten popüler bir enstrüman olan altın için küresel boyutta da benzer bir ilgi artışı var.

Fi­ziksel altın ile haşır neşir ol­mayan kimselerin daha zi­yade borsa yatırım fonları (ETF) üzerinden veya yakın zamanda kullanımı artan online platformlardaki altın birikimi hesaplarından ya­tırım yaptıklarını görmek­teyiz. Farklı kurumların sunduğu çözümler ile geniş bir yelpazede ve farklı port­föy büyüklükleri ile dizayn edilmiş çözümler mevcut.

Altının geçen yılın başın­dan bu yana gerçekleştirdi­ği sert yükselişte şüphesiz, başta Ukrayna ve Gazze ol­mak üzere devam eden sa­vaşların farklı bir boyuta evrilerek finansal piyasala­rı tehdit edeceği öngörüsü vardı. Önce iş insanı sonra siyasetçi olan Trump’ın ya­kın zamanda Putin ile bir araya gelerek Ukrayna ko­nusunda anlaşması ana me­selesi.

Filistin konusunda ise hepimizi üzen insani ve sosyal boyutunu unutma­dan ateşkesin devam etme­si ve küresel ekonomileri sınırlı etkileyebilecek bir noktaya gelinmesi unutul­mamalı. Dolayısıyla jeopoli­tik risk teması kısmen devre dışı kalıyor.


Enflasyona karşı korunma açısından ele aldığımızda ABD tahvil faizlerinin Fed önderliğinde yüksek sevi­yelerini koruduğunu görü­yoruz. Yani faizler çok dü­şük ben paramı ancak altın ile korurum söylemi enflas­yonun %3 ve faizlerin de %4 civarı seyrettiği ABD için geçerli değil.

Başta Bitcoin olmak üzere kripto varlık evreninin fark­lı noktalarda altının önü­ne geçmesi ve bazı tarihsel fonksiyonlarını devralması sıklıkla konuşulur. Ancak şu aşamada bir işlem aracı ya da servet koruma yöntemi olarak altının yerine geçme­si düşük ihtimal olarak gö­rülmekte, zira yakın dönem­deki salınımlardan gördüğü­müz gibi %20 ve üzeri değer kayıpları ihtimali azımsan­mayacak kadar yüksek.


Sonuç olarak altın için 3000 dolar ons baremine yakınsayan bir fiyatın altın lehine çoğu faktörü içinde bulundurduğu unutulma­malı. Altın sürekli yükselen bir meta değildir, 2011-2021 arası dolar ons grafiğine bakmak hafızaları tazele­mek açısından iyi olabilir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz