Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8609
EURO
43,7467
IMKB
9.583,000
ALTIN
4.040,760
 
Hava Durumu ANKARA
7 / 21 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAK..BAK..BAK... ZAM YAPMAK AYIP DEĞİLMİŞ!
BAK..BAK..BAK... ZAM YAPMAK AYIP DEĞİLMİŞ!
 
Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektriğe zam konusunun netleşmesinin uzun sürmeyeceğini ifade ederek, "Hassas ayar yapılmaya devam ediliyor. Yapılacak çalışmanın sayın başbakana sunulması da gerekiyor. Biz kamu olarak hala bunu sürdürebiliriz. Ama doğalgaz, petrol fiyatlarının artma eğilimi devam ediyor" dedi.
 
8.8.2006 - 14:10

Neticede bu siyasi belirsizlikler, rafineri yatırım eksikliği fiyatları yükseltiyor. Artış da yapabiliriz. Bu ayıp bir şey de değil. Ekonominin gereği neyse yaparız" diye konuştu.
Doğalgaza yapılması gereken zamları da tam yapmadıklarını kaydeden Güler, Hazine'ye yük olmadan zam yapmayarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

KİT dengesine ve faiz dışı fazlaya olumlu katkıda bulunduklarını söyleyen Güler, 2.3 katrilyon lire borç ile devraldıkları enerji KİT'lerinde 12-13 katrilyona yakın katma değer yarattıklarını ifade etti. 3.5 yıldır, verimli çalıştıkları için elektriğe zam yapmadıklarını vurgulayan Güler, "Bu 13 katrilyon daha önce nereye gidiyordu" diye sordu.

"DOĞALGAZ VE PETROL FİYATLARINI KONTROL EDEMİYORUZ"
Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektrikte zam yapmamak konusunda sınıra geldiklerini belirterek, "Bana kalsa bir süre daha zam yapmam ama doğalgaz ve petrol fiyatlarını kontrol edemiyoruz" dedi.
Güler, NTV yayınında yaptığı açıklamada, elektriğe zam konusunu Enerji Bakanlığı'nın tek başına değerlendirmediğini ifade etti. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında Maliye ve Hazine ile toplandıklarını anımsatan Güler, şöyle konuştu:
"Sınıra geliyoruz. 'Geldik' değil. Ben tek başıma olsam bir süre daha yapmam. Çünkü verimli çalışmamız devam ediyor. Barajlar dolu. Kömüre de ağırlık verdik. Ama doğalgaz fiyatları artıyor. Petrol fiyatlarını kontrol edemiyoruz. Dolarda yüzde 20'lik bir artış oldu. Hem petrol hem dolar artıyor. Petrol fiyatlarıyla doğalgaz paralel gidiyor. İktidara geldiğimizde 22 dolardan aldığımız petrol 75 dolara çıktı. Petrol, doğalgaz üç misli arttığı halde biz doğalgaza yüzde 56 oranında zam yaptık. Enflasyon oranının altında zam yaptık."

BİR TANE SANTRALI ÇALIŞTIRAMADILAR
Otoprodüktörlerin sıkıntılarının çözümü için çeşitli önerilerin gündeme geldiğini ifade eden Güler; sektörden bir bölümünün zam istediğini, bir bölümününse ÖTV ile TRT payı gibi yüklerin kaldırılmasını talep ettiğini bildirdi.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) ürettiği elektrikte zam ihtiyacı olmadığını belirten Güler, otoprodüktörlere verdiklerinden daha ucuz doğalgaz verdiklerini belirtti. Patronların dahi otoprodüktörlere yüzde 20 daha ucuz doğalgaz verildiğinin farkında olmadığını savunan Güler, "Doğalgazda indirim yaptığımız dönemler de oldu. O dönemde elektrik fiyatını düşürdüler mi? Düşürmediler. Biz onlardan da bir şeyler bekliyoruz. Onlar bir tane santralı, hidroelektrik santralı çalıştırmakta zorluk çekiyor, biz 109'unu birden çalıştırıyoruz" diye konuştu.

KAPATMASI GEREKİYORSA KAPATSIN
Otoprodüktörlerin üretim durdurma kararlarını değerlendiren Güler, "Onların göz göre göre zarar etmesini istemeyiz. Kimse zarar için bir işletmeyi sürdürmez. Eğer kapatması gerekiyorsa kapatsın tabi. Ben nasıl verimsizi kapatıyor özelleştiriyorsam, o da kapatsın" dedi. Otoprodüktörlerin üretim için aldıkları ucuz gazın yarısını sattığını belirten Güler, otoprodüktörlerin üretim içindeki payının yüzde 2-3 olduğunu da ileri sürdü.
Otoprodüktörlerin gazı 284 dolara aldıkları açıklamasını değerlendiren Güler, "Eğer benden 284 dolar alıyorsa bu yüzde 50 ucuz fiyattır. Koruma mı istiyorlar? Liberal piyasada koruma mı olur?" dedi. Herkesin yatırımdan bahsettiğini ancak kimsenin yatırım yapmaya yanaşmadığını kaydeden Güler, "Özel sektör yapmazsa kim yapacak? Özel sektör tarafından yapılmasını biz arzu ediyoruz. Ama yok. Herkes eski tatlı karları hayal ederek yatırım yapmayı düşünüyor" dedi.
Güler, elektrikte ÖTV indiriminin yapılıp yapılmayacağı sorusuna karşılık, bütçe dengesinin gözetilmesi gerektiğini söyledi. Güler, TRT payının kaldırılmasının da hassas bir konu olduğunu vurguladı.

NÜKLEERE ALIM GARANTİSİ
Nükleer enerji santralı kurulması için yasa hazırlanacağını bildiren Güler, şimdiye kadar özel sektörden 14 başvuru olduğunu, özel sektör yapmazsa da santralı kamunun kuracağını söyledi. Özel sektör yaparsa ihale olmayacağını belirten Güler, kamu yaparsa ihale yapılacağını bildirdi. İhalede dört kritere göre karar vereceklerini söyleyen Güler; en ileri teknoloji, en verimli çalışan, en erken bitecek olan ve yerlilik oranı en fazla olanı seçeceklerini anlattı.
Nükleer santral için bir miktar destek düşündüklerini vurgulayan Güler, ya yenilenebilir enerjide olduğu gibi 7-10 yıllık bir sürede özel sektör tarafından alım garantisi ya da Yap-İşlet'lerde olduğu gibi kademe kademe azalan bir alım garantisi verileceğini söyledi. Güler, özel sektörden hızla santral kurmak isteyen olursa, lisansı alınmış olduğu için Akkuyu'nun gösterileceğini belirtti.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


GENELKURMAY ÖNÜNDE GÖZALTI

İSTANBUL'A KUDUZ KARANTİNASI

KANDİLLİ'YE YENİ MÜDÜR ATANDI
»  KANDİLLİ'DE İSTİFA DEPREMİ
»  MESUT YILMAZ’IN SİYASİ YOL HARİTASI...
»  "O, KASIMPAŞALI İSE, BEN DE FATSALIYIM"
»  TOROĞLU: "BEN DEMOKRAT GENELKURMAY BAŞKANI İSTEMEM"
»  TÜRKİYE, ÖZGÜRLÜK ENDEKS'İNDE 84. SIRADA
»  BÜYÜKANIT MESAJLARININ ESRARI ÇÖZÜLÜYOR
»  UÇAK'TA TÜRBÜLANS PANİĞİ, 6 YARALI
»  DİYANET 10 BİN KADRO İSTEDİ
»  AKP'NİN KÖŞK ADAYI HACI ÇIKTI
»  VİLLA KAÇAMAG
»  CEMAAT BASININA İLAN AMBARGOSU!
»  ÇÖMEZ: ''TBMM DOSTLUK GRUBU LÜBNAN'A GİTMELİ''
»  ''ABD BEKLENTİLERİ KARŞILAMIYOR''
»  ÇIPLAKLARA ÖZGÜRLÜK
»  RASHATHANE'DE MÜDÜR DEPREMİ
»  PKK'NIN PATLAYICILARI ELE GEÇİRİLDİ
»  SINIRDA ASKERİ HAREKETLİLİK DEVAM EDİYOR
»  ŞIRNAK'TA OPERASYON!
»  SINIRDA SULAR DURULMUYOR!
»  ASKER'E HAİN PUSU!
»  ALİ KIRCA GOOGLE'DE BİR NUMARA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.