ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Vakıfbank yöneticileriyle birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yöneticilerinin de bulunduğu 11 kişi hakkında soruşturma başlattı. Bunun nedeni ise, Vakıfbank’ta Baş Hukuk Danışmanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış Ömer Elmas hakkındaki iddialar oldu. İddialara göre, Ömer Elmas Vakıfbank’ta Baş Hukuk Danışmanı olarak atanırken sahte askerlik belgesi düzenleyip verdi. Müfettiş raporu, iş akdi feshi gibi bir dizi olaydan 1.5 ay sonra, bankaya genel müdür yardımcısı olarak geri dönen Elmas’ın atamasını onaylayan BDDK üyeleri de bu işten sorumlu tutuldu.
Vakıfbank’ın eski genel müdürü Bilal Karaman ve yeni genel müdürü Süleyman Kalkan’ın yanı sıra BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve ve 6 yönetim kurulu üyesi hakkında, soruşturma açılmasına neden gelişmeler şöyle:
Sahte askerlik belgesi
Zeki Sayın’ın Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, Ziraat Bankası’nda Baş Hukuk Danışmalığı yapan, o zaman 28 yaşında olan avukat Elmas, bir iddiaya göre kovulduktan sonra yine Sayın’ın referansıyla 29 Mayıs 2006’da Vakıfbank’ta çalışmaya başladı. Banka personel yönetmeliği uyarınca Elmas’ın işe başladıktan sonra bankaya ibraz ettiği askerlik durum belgesinde resmi imza, mühür veya kaşenin bulunmadığı, alındığı makama ilişkin bir açıklamanın yer almadığı saptandı.
İş akdi feshedildi
Banka müfettişi tarafından hazırlanan rapor üzerine, Vakıfbank Yönetim Kurulu, 7 Ekim 2008’de iş akdini oy çokluğuyla feshetti. Raporda, şu ifadeler yer alıyordu: “İşe başlamak için gerekli belgeleri zamanında tamamlayıp İK başkanlığına vermeyen, askerlik görevini henüz yerine getirmemiş olan, askerlik görevi ile ilgili kendisi tarafından düzenlenen ve geçerliliği olmayan belgeyi bankaya ibraz eden Elmas’ın tazminatının ödenerek, iş akdinin feshedilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.”
Önlenemez yükseliş
Fakat Elmas, baş hukuk danışmanı olarak iş akdi feshedilmesinden 45 gün sonra terfi ederek, bu kez aynı bankaya genel müdür yardımcısı olarak atandı. Yönetim kurulunun atama kararı ertesi gün onay için BDDK’ya gönderildi. Çünkü kamu bankası olarak Vakıfbank’ta genel müdür yardımcılığına atanan kişilerin göreve başlayabilmesi için BDDK onayı gerekiyordu. BDDK da, bu kararı oy çokluğuyla onadı. Elmas da 5 Ocak 2009 itibariyle Vakıfbank’ta yeni görevine başladı.
Raporun gereğini yapanlar sürüldü
ÖMER Elmas hakkında, daha önce “Böyle terfi görülmedi, sahte belgeli genel müdür yardımcısı” başlık bir haber çıkmış olmasına karşın, aradan geçen 1.5 yıllık sürede hiçbir soruşturma gündeme gelmedi. Geçen yıl mart yapılan genel kurulda, Elmas’ın iş akdinin feshine neden olan raporun hazırlayıcısı Teftiş Kurulu Başkanı Yakup Şimşek, Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne atandı. Raporun gereğini yapan genel müdür Bilal Karaman da yönetim dışı kaldı.
Kimler hakkında soruşturma açıldı
ÖMER Elmas (Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı), Tevfik Bilgin (BDDK Başkanı), Bilal Karaman (Vakıfbank eski Genel Müdürü), Yusuf Beyazıt (eski Yönetim Kurulu Başkanı), Süleyman Kalkan (Vakıfbank Genel Müdürü), BDDK yönetim kurulu üyeleri Ahmet Bilgin, Hüseyin Al, Erol Berktaş, Mustafa Akın, Muttalip Ünal ve Selim Servet Taşdemir.
1.5 ay inceledi ancak çay içmeye çağırmadı
ÖMER Elmas’ın Vakıfbank’a Genel Müdür Yardımcısı olarak atanmasına ilişkin savcılık soruşturması, BDDK’nın banka genel müdür ve yardımcılarını ‘çay içmeye çağırma’ yönündeki uygulamasını hatırlattı. Bankacılık Kanunu’na göre, yapılan atamaları bir hafta içinde onaylaması ya da reddetmesi gereken BDDK’nın Ömer Elmas’a ilişkin kararda süreyi uzattığı dikkat çekti. Vakıfbank Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak incelemenin uzayacağını bildiren BDDK, 1.5 aylık incelemenin ardından oy çokluğu ile karar aldı. Şimdi bu karar yüzünden hakkında soruşturma başlatılan BDDK, 27 Mayıs’tan bu yana yüzyüze görüşmeler yapıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bu uygulamaya neden başladıklarını anlatırken, şöyle demişti: “Atama yapılacak genel müdür ve genel müdür yardımcılarını bizzat ben ve gerekli göreceğim bürokratlarım tarafından Ankara’da konuk etmek, onlara çay ikram etmek, onlarla konuşmak istiyoruz. Çünkü CV üzerinden değerlendirme yeterli olmayabiliyor. Biz yüz yüze konuşmak istiyoruz.” (HÜRRİYET)