Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9229
EURO
44,1202
IMKB
9.499,000
ALTIN
4.143,100
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BAYKAL, HANGİSİNİ HAKLI BULUYOR?
BAYKAL, HANGİSİNİ HAKLI BULUYOR?
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, Meclis konuşmasında Dersim isyanıyla ilgili sözleri büyük tartışma yarattı.
 
17.11.2009 - 08:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil iktidar sözcüleri Öymen’i, Dersim isyanının bastırılma yöntemini savunmak ve önermekle suçladılar. Onur Öymen ise böyle bir amacının olmadığını, amacının sadece, cumhuriyetin ilk yıllarında çıkan isyanlar karşısında Atatürk’ün müzakere etmediğini anımsatmak, Atatürk’e sahip çıkmak olduğunu söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu da annesinin vefatı dolayısıyla bulunduğu Tunceli’de yaptığı açıklamada, Onur Öymen’in gereğini yapmasını istedi. Bu sözler, “Kılıçdaroğlu da Öymen’i istifaya çağırdı” biçiminde yorumlandı.

Baykal’ın görüşü
CHP lideri Deniz Baykal’ın bu konuda ne düşündüğü merak ediliyor. Baykal, bu konuda tartışmalara girmek istemiyor. Ancak Onur Öymen’in sözlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyor. Baykal, “Öymen’in, hükümetin PKK ile mücadele değil müzakere yaptığını, oysa Atatürk’ün isyan çıkaranlarla müzakere etmediğini örnek olarak verdiğini, o günün koşullarında uygulanan isyan bastırma yöntemini önermediği” düşüncesinde. Baykal’ın, yakın çevresine, “Onur’u yanlış anladılar veya yanlış anlamak işlerine geldi, istismar ediyorlar. Ayrıca sözlerini yanlış anlayıp alınan vatandaşlarımızdan da özür diledi” değerlendirmesini yaptığı kaydediliyor.
Baykal’ın, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı değerlendirmeyi ise Öymen’in sözlerini yanlış anlayan Tuncelilerin duygusallığını yansıtmaktan ibaret olduğu yorumunu yaptığı da ifade ediliyor.

‘Tehlikeli gidiş’
CHP lideri Baykal, açılım süreci, yargı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) dönük saldırıların Türkiye’yi tehlikeli bir gidişe sürüklediği düşüncesinde. Baykal, son gelişmelerle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye tehlikeli bir gidişe sürükleniyor. Bir yandan Kürt açılımı diye başlatılan sürecin Türkiye’yi hızla ayrıştırması söz konusu. Başbakan, PKK’yı haklı gösteren bir üslup ve yaklaşım içinde. Bu çok tehlikelidir, çünkü, bölücülüktür. Türkiye’nin kuruluş temelleri ve anayasal bütünlüğü bozulmak isteniyor. Yapılmak istenen budur ve maalesef bu Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez hükümet eliyle yapılıyor.”

Anadilde eğitim
Baykal, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Meclis konuşmasına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“İçişleri Bakanı’nın bir sözü üzerinde fazla durulmadı. İçişleri Bakanı, üniversitelerde anadilde enstitülerden, bölümlerden ve seçmelik derslerden söz etti. Bu, Anayasa’nın 42. maddesine açıkça aykırı bir yaklaşımdır. Uygulanması anayasa ihlali olur.”

Yargı ve TSK
CHP lideri, telefon dinlemelerinin yüksek yargı organlarına kadar yaygınlaşması ve TSK’yla ilgili belge ve benzeri suçlamaların da anayasal bütünlüğü bozmaya yönelik olduğu saptamasında bulunarak şöyle devam etti:
“Türkiye’nin çivisini çıkardılar. Telefon dinlemeleri yüksek yargıya kadar vardı. İktidar şimdi de hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlerin odağı haline geliyor. Anayasa Mahkemesi zaten laikliğe aykırı eylemlerin odağı olduğunu 1’e karşı 10 oyla tespit etmişti. Şimdi de hukuk devleti ilkelerine aykırı eylemlerin odağı konumuna geldiler. TSK’ya karşı da planlı bir kampanya yürütülüyor. Islak imza olayında mahkemenin oybirliğiyle verdiği serbest bırakma kararı iyi okunmalıdır.
Bu kararda mahkeme, oybirliğiyle, iddia sahiplerine, öne sürdüğünüz suçlamalara bir kanıt yok, diyor. Oysa iddia sahipleri daha yeni yapılmış tayinlerle oluşturulmuş Adli Tıp Kurumu’nun kararını kabul edin, başka yere incelettirmeyin baskısı yapıyor. Buna karşın mahkeme heyeti esasa ilişkin bir karar vererek suçlamaların kanıttan, dayanaktan yoksun olduğunu hükme bağlıyor. Ayrıca orijinal olduğu iddia edilen belgenin Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilmemesi de manidardır. Başka yerde incelenmesini istemiyorlar.” FİKRET BİLA /MİLLİYET



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FRANSA'DA TÜRK ÖĞRENCİYE 'SOYKIRIMI' CEZASI

TESLİM OLAN PKK'LILAR "MEŞRU SAVUNMA YAPARIZ"

TERÖR SEMPOZYUMUNDA BİR TEK PKK KONUŞULMADI
»  AVRUPA'DA BUZUL ÇAĞI 6 AY ÖNCE BAŞLAMIŞ
»  "KANUNA UYGUN HERŞEY HUKUKA UYGUN OLMUYOR"
»  "ERDOĞAN DİNLENDİ" DİYEN ŞİMŞEK SAVCILIKTA
»  KİM KİMİ DİNLİYOR?
»  YOLLARA DÜŞÜREN ANKET!
»  "DİNLEME DE CEZALARI ARTTIRIYORUZ!"
»  DOMUZ GRİBİ BİLANÇOSU 73 OLDU
»  ENGELLİ KORUMA!
»  HÜKÜMETTEN DİNLEMELERE ÇEKİ DÜZEN ÇALIŞMASI
»  O KADIN GÖZ ALTINA ALINDI!
»  CHP'DEN KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMASI!
»  KEY ÖDEMESİ BEKLEYENLER DİKKAT!
»  MECLİS'TE PANKART'A CEZA YOK
»  "SİYASET YAPMAK İÇİN DÖNMEK İSTERİM"
»  ONUR ÖYMEN:" İSTİFAYI DÜŞÜNMÜYORUM"
»  ÖZÜRLÜ KORUMA
»  MHP'DE YÖNETİMDE KADINA YER YOK
»  CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN, 'HASSAS DAVRANIN' UYARISI
»  "BENİ 6 YIL DİNLEDİLER"
»  FLAŞ.. "ATILAN ADIMLAR YASAYA AYKIRI DEĞİL"
»  NEJAD'IN EŞİ İLK KEZ YÜZÜNÜ AÇTI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.