Başbakan Yardımcısı Çiçek ve Adalet Bakanı Ergin’e de, ’Ayrılmayın’ dedi. Gül, önce Erdoğan ve Başbuğ ile ’mini zirve’ yaptı. Başbuğ, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının yolunu açan yeni yasayla ilgili rahatsızlık ve endişelerini aktardı. Ardından Çiçek ve Ergin çağırıldı, üçlü zirve beşliye döndü. Sonunda, Adalet ve Savunma bakanlıkları ile Genelkurmay hukukçularının konuyla ilgili kapsamlı rapor hazırlaması kararlaştırıldı.
MİLLİ Güvenlik Kurulu’nun (MGK) önceki gün 7.5 saat süren toplantısının ardından Çankaya Köşkü’nde yapılan "mini zirve"yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün istediği ortaya çıktı. Son zamanların en uzun ve gergin MGK’si sonrası Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’dan, Köşk’te kalmalarını istedi. Gül, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e de Köşk’ten ayrılmamalarını söyledi.
Kurumlar arası uyuma uymadı
İlk önce Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ bir araya gelerek, son günlere tartışmasıyla damgasını vuran, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını öngören yasal düzenlemeyi görüşmeye başladı.
Orgeneral Başbuğ, kurumlar arasında uyumun vurgulandığı bir dönemde, Genelkurmay’ı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) zorluklarla karşı karşıya getirecek yeni düzenlemenin kendilerine danışılmadan gece yarısı operasyonuyla yapılmasının doğru bir yaklaşım olmadığı mesajını verdi. Başbuğ, yeni düzenleme sonrası asılsız ihbarlarla TSK’nin kolaylıkla zan altında bırakılabileceğine dikkat çekti.
Önce üçlü, sonra beşli
Genelkurmay Başkanı’nın Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a yeni yasayla ilgili sıkıntı ve endişelerini aktardığı bu üçlü zirvenin ardından, Başbakan Yardımcısı Çiçek ile Adalet Bakanı Ergin, içeriye çağrıldı ve ’mini zirve’ beşli olarak devam etti.
Beşli görüşmede, yeni yasal düzenlemeyle ilgili Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı hukukçularının, kapsamlı raporlar hazırlaması kararlaştırıldı. Gül de Köşk’teki hukuk danışmanlarına yeni düzenlemeyle ilgili çalışma yapmaları talimatı verdi. Bu raporlar, tamamlandıktan sonra Gül’e sunulacak, Erdoğan ve Başbuğ’a da iletilecek.
’İçeride kritik değil
ama dışarıda öyle’
ASKERLERİN sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yeni yasal düzenlemeyle ilgili Adalet ve Milli Savunma Bakanlıkları ile Genelkurmay Başkanlığı hukukçularının hazırlayacağı kapsamlı raporların, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Çankaya Köşkü’nden bir hukukçunun başkanlığındaki komisyonca değerlendirileceği iddiaları doğrulanmadı. Bir kaynak, "B, sivil ve askeri kurumlar arasında ciddi bir anlaşmazlığın olduğunu ve en üst kurumun tarafları yüzyüze görüşmek için bir araya getirme çabası içine girdiği anlayışını doğurur. Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.
Belki eksiklik bulur
Aynı kaynağın verdiği bilgilere göre toplantı daha başlamadan televizyonlarda MGK’nin "kritik ve olağan üstü" diye tanımlaması kurul içinde de konuşuldu. Kurulda sivil bir üye, "Her ne kadar olağan toplantı yapsak da medya kendi tanımlamasını yapıyor. İçeride kritik bir ortam yok ama dışarıda toplantıyı kritik yapanlar var. Bu tür yaklaşımlar Türkiye’ye zarar veriyor" dedi.
(UĞUR ERGAN/HÜRRİYET)