Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,8227
EURO
46,7671
IMKB
10.228,000
ALTIN
4.262,390
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
BU İSTİFALAR SİZE NE ANLATIYOR?
BU İSTİFALAR SİZE NE ANLATIYOR?
 
Yargıç “baskı altındayım” diyor ayrılıyor, YÖK üyesi “baskı altındayım” diye ayrılıyor, Adli Tıp Kurumu’nun kadın psikologu “ağır baskı altındayım” diye istifa ediyor. Hükümet bir rektör adayı için “Biz onu şu sebepten rektör yapmadık” diyerek bu kararı bile kendisinin verdiğini açıklayabiliyor.
 
18.7.2009 - 01:05

RUHAT MENGİ
Yıllardır “mesele türban veya masum bir muhafazakarlaşma, dine daha çok önem verir hale gelme değil, mesele Türkiye’nin Araplaştırılması, bunun yanında bütün kurumlarıyla tek elden idare edilir hale getirilmesi, fark ettirmeden yavaş yavaş bir baskı rejimine dönüşmesidir” diyenler haklı çıkıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu, AB Komiseri Diego Mellado’ya yargının siyasi bağımlılığından söz etmiş ve “Bir yargıç ‘üzerimde kurumsal baskı var’ diyerek davadan çekildi, siz hiç bu baskıyı kim yapıyor diye sordunuz mu” demiş. Son derece yerinde bir soru, çünkü hem AB Türkiye’de hızla artan baskıları, önemli konuları ya fark etmiyor ya da görmezden geliyor ve alakasız konularda uyarı yapıp duruyor, hem de devamlı olarak sadece iktidar partisi AB’ye sızlanıyor, şikayette bulunuyor.

Yargının iktidar baskısında olduğunun en açık örneği Ergenekon soruşturmasında, örneğin Türkan Saylan olayında, birçok ismi önce tutuklayıp sonra suç iddianamesi hazırlamalarında görüldü. Arkadan yargıcın “baskı altındayım” diyerek istifası geldi.

Dün YÖK üyesi Bülent Serim’in “YÖK artık görüş almaya gerek duyulmadan, merkeziyetçi bir anlayışla yönetiliyor. Başkan, Genel Kurul yetkisindeki konuları önceden ‘sanki Kurul’dan kabul edilmiş gibi’ basına açıklayabiliyor. Rektör seçiminde bile siyasal yandaşlık aranıyor ve bu rektörlerle oluşturulan yönetimler cumhuriyetçi öğretim üyelerinden öç alma gruplarına dönüşüyor” diyerek istifa ettiğini duyduk. Bu istifada YÖK Başkanı’nın henüz Kurul’da görüşülmeden basına yaptığı “Farklı katsayı uygulaması kaldırılacak” açıklaması ve Başkanvekili’nin “Kur’an kursları cemaat ve tarikatlara bırakılmalıdır” açıklaması önemli rol oynamış. (Diyanet İşleri’nin kontrolünde olması onları neden rahatsız ediyor acaba?)

Yargıç “baskı altındayım” diyor ayrılıyor, YÖK üyesi “baskı altındayım” diye ayrılıyor, Adli Tıp Kurumu’nun kadın psikologu “ağır baskı altındayım” diye istifa ediyor. Hükümet bir rektör adayı için “Biz onu şu sebepten rektör yapmadık” diyerek bu kararı bile kendisinin verdiğini açıklayabiliyor.

Kısacası ülkede bugüne kadar görülmemiş bir “yürütme baskısı” olduğu apaşikar ortada...

Burada sorulacak soru; “bağımsız isimlerin her kurumdan kaçırtıldığı bir ortamda elde hâlâ bir çözüm kaldı mı” sorusudur. Bilmem ki cevabı var mı? Yoksa o noktayı da geçtik mi?

***
Garip benzerlik!

İki üç gün önceki “dünya gündemi”nde ilk haberdi: “İran’da artık savaş halk ile liderler arasında değil, ayetullahlar arasında... Geçen ayki seçimlerden sonra patlak veren olaylarda, İran’ın dinî lideri Ayetullah Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’a karşı halkı tutan, ülkenin en saygı duyulan din adamlarından, Humeyni’nin yerine geçmesi beklenen ve devrimin büyük isimlerinden Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri mevcut rejime karşı fetva verdi.

Şu anda İran’da adalet prensiplerinin değil, dikta prensiplerinin uygulandığını, şu anki liderlerin ülkeyi yönetmek için uygun isimler olmadığını söyleyen Ayetullah Montazeri’nin verdiği fetva, İslâm devriminden sonra kurulan rejim için bir dinî liderin verdiği en sert fetva olarak yorumlanıyor...”

Garip ama İran devrimini yapan isimlerden biri olan Ayetullah Montazeri’nin verdiği bu sert fetva listesini okurken bazı maddelerin bizim ülkemizdeki tabloyu hatırlattığını fark ettim yine... Biliyorsunuz kafam çapraz çalıştığı için istemli istemsiz devamlı karşılaştırma yapar. Bakın hangileri:

- Masum insanlara karşı operasyon düzenlemek, baskı altına almak ve sokaklarda onları dövmek. (Ergenekon operasyonlarında çok yapıldı, 1 Mayıs’ta ve gösterilerde polis dayağı yiyen çok oldu, polis dayağı masum vatandaşlara karşı hâlâ sürüyor.)

- Şeytani işler yerine doğru işler yapılması için akıl veren insanların aşağılanması, baskı altına alınması, tutuklanması. (Yolsuzluklara tepki gösterenlerin, pankart taşıyan veya siyasetçilere sorunlarını bildirenlerin aşağılanması, baskı altına alınması burada da var.)

- Medyaya yapılan sansür. (Bağımsız medyaya karşı halkı boykota çağırmak, haksız ve yıkıcı vergi cezaları.)

- Göstericilere “yabancı ajanı” ya da “paralı askerler” denilmesi. (Hatırlayınız Cumhuriyet Mitingi’ne katılanlara “bindirilmiş kıtalar” denmesi, orduya maledilmesi, şu anda bile aynı iftiraların muhalefet partisi ve hükümeti eleştiren herkes için sürdürülmesi.)

- İnsanlar hakkında yalan yanlış iftiraların atılması.

- İnsanların güveninin kötü kullanılması.

Ne dersiniz, sizce de benzerlik yok mu?



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İZMİR ALEV ALEV YANIYOR

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN OSMAN PAKSÜT KARARI

ELEKTRİĞE ZAM'DAN BAKANIN BİLE HABERİ YOK
»  "GİT GEL KONYA 6 SAAT DÖNEMİ BİTTİ"
»  ŞEHİT ALBAY'A HAZİN TÖREN
»  ERGENEKON'DA TÜM SANIKLAR MAHKEMEYE ÇAĞRILDI
»  FLAŞ.. İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ'NİN SICAK GÜNDEMİ
»  FLAŞ.. 9 DTP'Lİ MİLLETVEKİLİ HAKKINDA FEZLEKE
»  TAHRAN YİNE KARIŞTI
»  RTÜK BAŞKANI SECİLDİ
»  BU KAPLANLARIN ANNESİ BİR KÖPEK!
»  ÜNLÜ ŞARKICI ERKEK OLARAK DOĞDU
»  BAKAN GÜNAY, YARGISIZ İNFAZDAN YANA
»  OSMAN PAKSÜT'E SORUŞTURMA YOK
»  MİT'TE AŞK SÜRGÜNÜ!
»  TÜRKİYE, PKK'YA TAZMİNAT ÖDEYECEK!
»  HAKİM-SAVCI ATAMALARI DURDU!
»  NABUCCO HÜLLESİ: BORUYA BİZ GAZ VERİR GİBİ YAPACAĞIZ
»  TÜRKİYE'NİN UZAYDAKİ GÖZÜ İÇİN İMZALAR ATILDI
»  "ROTASYON" ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDİYOR
»  ŞİMDİ İSRAİLLİLER "ONE MİNUTE" DİYECEKLER
»  GÜL, 'KÖŞK'Ü NEDEN KULLANMIYOR'A AÇIKLAMA!
»  YEŞİL YAŞIYOR MU?
»  FLAŞ.. YARGITAY BAŞKANI'NDAN BAKAN ÇİÇEK'E SERT YANIT
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.