Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,7899
EURO
43,4768
IMKB
9.700,000
ALTIN
4.023,830
 
Hava Durumu ANKARA
8 / 15 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CHP + ORDU FORMULÜ ÇÖKTÜ!
CHP + ORDU FORMULÜ ÇÖKTÜ!
 
Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan bugünkü yazısında, 12 Haziran seçimleriyle ilgili çarpıcı bir ayrıntıyı paylaştı okurlarıyla. Doğan, Güneydoğu'daki asker sandıklarından hangi partiye ne kadar oy çıktığını rakamlarla açıkladı.
 
22.6.2011 - 10:21

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan bugünkü yazısında, 12 Haziran seçimleriyle ilgili çarpıcı bir ayrıntıyı paylaştı okurlarıyla. Doğan, Güneydoğu'daki asker sandıklarından hangi partiye ne kadar oy çıktığını rakamlarla açıkladı.

İŞTE DOĞAN'IN YAZISI...

Diyarbakır’da İkinci Taktik Hava Üssü var. Orada görevli subay ve astsubayların oturdukları lojmanlarda on tane seçim sandığı bulunuyor. 1199’dan 1208 sayılı sandığa kadar.

Bu sandıklarda toplam 2814 oy var. Seçimde kullanılan geçerli oy sayısı 2321. Oyların dağılımı şöyle: 1158 AKP, 662 CHP, 501 MHP.

AKP HEP BİRİNCİ PARTİ

Bu çok net bir ölçü. Sadece Diyarbakır’da değil, Güneydoğu’da askerlerin oy kullandıkları sandıklarda AKP hep birinci parti.

Diyarbakır’dan dün konuştuğum bir yetkili, askerlerin oy kullandığı sandıklarda yerel seçimlerde AKP oylarının daha da yükseldiğini, CHP oylarının daha da azaldığını belirtiyor.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer ekliyor:
“1999 seçiminden bu yana CHP’nin oyu askeri sandıklarda sürekli azaldı.”

ÇÖKEN FORMÜL

Güneydoğu’da askerlerin oy kullandıkları sandıklardan AKP’nin birinci parti çıkması, aynı sandıklarda CHP oylarının düşmesi müthiş bir dönüşüm.

O kadar ki, tarihsel formülün çöküşü. Nedir o formül? Altmış yıldır dillerden düşmeyen, “CHP artı ordu eşittir iktidar” formülü çökmüş bulunuyor.

CHP muhaliflerinin artık başka formüller peşinde koşması gerekecek. CHP açısından ise, bu durum CHP’nin elini güçlendiriyor. Orduyla, darbelerle arasında var olduğu öne sürülen manevi ilişki sona eriyor.

YENİ DEVLET PARTİSİ

Güneydoğu’daki askerlerin oy kullandığı sandıklardan bir başka gerçek daha çıkıyor: Yeni devlet partisi artık AKP. Sadece askerlerin değil, örneğin 15 bin korucunun oy kullandığı çeşitli sandıklarda AKP yine birinci parti. Devlet adına bölgede ne varsa, o sandıklarda AKP hep birinci parti. Son aylarda çeşitli darbe iddiaları yargıya yansıyor. Emekli ve halen görevde bulunan pek çok general ve yüksek rütbeli subay bu nedenle tutuklu. Cumhuriyet tarihi boyunca görülmedik bir olayı yaşıyoruz, AKP’nin orduyla imtihanı. Buna rağmen, asker sandıklarından Güneydoğu’da AKP birinci parti çıkıyorsa, bunun bir başka nedeni var:

BDP’nin bağımsız Kürt milletvekili sayısını frenlemek. Asker CHP’den çok, AKP’ye güveniyor. Çünkü, AKP artık devlet partisi.

AŞİRETLER

Seçim sonuçlarına Güneydoğu’da daha yakından bakınca, bir başka gerçek daha var: Orada aşiretler çözülme sürecinde. Aşiretlerin yerini bazı cemaatler alıyor. Hayır, Gülen Cemaati değil, başka cemaatler. Bu seçimde AKP aslında beklenenden daha düşük oy alıyor, Başbakan Erdoğan’ın, “Kürt Sorunu yoktur” sözü, AKP oylarını düşürüyor.

Güneydoğu sonuçları için söylenecek daha çok söz var.

ALGI ŞU: CHP KÜRTLERE KAPIYI KAPATTI

YILLARCA süren OHAL, sıkıyönetim benzeri, Olağanüstü Hal.
Buna, 1991 ile 95 arasındaki köy boşaltmalarını ekleyin.
Buna, yine 90’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetleri ekleyin.

Buna, son seçimde bölgedeki aday belirlemelerinde yanlışları ekleyin.

Buna, genel merkez ile bölge illerindeki kopuklukları ekleyin. Bunların toplamı CHP’ye ağır bir fatura çıkartıyor. CHP Güneydoğu’da yüzde iki, yüzde üç gibi dramatik oy oranlarında sürünüyor. Güneydoğu halkı, bütün bunlar nedeniyle, CHP’nin Kürtlere kapıyı kapattığını düşünüyor. CHP’nin bölgede uzun sürecek, ciddi bir çalışmaya ihtiyacı var. İlleri tek tek analiz edecek, halkı yeniden tanıyacak bir çalışmaya. O zamana kadar, BDP atı alıp köprüyü geçmemişse.

BORCUMUZ VAR AMAN NE GÜZEL

HER yüz haneden 60’ı borçlu. Harcanabilir her yüz liranın 41 lirası borç. Konut, taşıt, vs. gibi, tüketici kredileri ile kredi kartı borcu toplamı 200 milyar lira. Her dört kişiden biri borç sıkıntısında. Aziz halkımızın borçu hızla artıyor. Ama, bu borçlar kimsenin derdi değil.

1-Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, sorun var, ama o kadar değil.

2-Aziz halkımız borçlanma karşılığında, eve ve araba sahibi oluyor. Bir zamanlar vaat edilen iki anahtarı AKP veriyor.

3-Aziz halkımız borçtan nefes alamaz hale gelince, AKP hemen çözüyor. Af çıkartarak, örneğin kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırıyor.

AKP’nin aldığı yüzde 50 oyun ekonomik tercümesi bu borçlar ve karşılığında elde edilen varlıklar olsa gerek.

Ne garip değil mi, insanlar borçlanıyor, gerçi borç karşılığında belli varlıklar elde ediyor ama, borçlanmayı ekonomik istikrar olarak tanımlıyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EN GENÇ VEKİL, MAZBATAYI MEHTER'LE ALDI!

HASİP KAPLAN: "YSK TUZAK KURDU"

BABA AKP'DEN ÇIKTI, PKK ,OĞLUNU BIRAKTI
»  DİCLE'NİN YERİNE KİM GELECEK!
»  HATİP DİCLE'YE MECLİS YOLU KAPANDI !
»  KORGENERAL ZİYA GÜLER TUTUKLANDI
»  SAVCI'DAN HABERAL VE BALBAY'A RET!
»  HASİP KAPLAN'DAN ŞOK YEMİN AÇIKLAMASI
»  SAHTE İÇKİNİN SON KURBANI!
»  BORSA OPERASYONUNDA ŞOK İSİM!
»  AF TARTIŞMALARI SİYASETİ ISITTI
»  HABERAL VE BALBAY İÇİN SON KARAR YARIN
»  "SIKILI YUMRUKLARI AÇMA ZAMANI"
»  EN GENÇ MİLLETVEKİLİ MAZBATASINI ALDI
»  RÜTBE ALIR ALMAZ KOMUTAN OLABİLİR!
»  AYTAÇ DURAK'IN EVİNDE ARAMA
»  ERDOĞAN, BODRUM TATİLİNİ UZATTI!
»  GÜL'DEN, BAĞIMSIZ VEKİLLERE UYARI
»  93 MİLLETVEKİLİ KAYDINI YAPTIRDI
»  MHP'DEN, AF TEPKİSİ
»  HATİP DİCLE'YE ŞARTLI TAHLİYE!
»  AVRUA PARLAMENTOSUNDA VADİ ELEŞTİRİSİ!
»  MAZBATASINI ALDI, AĞIR KONUŞTU!
»  HANGİ MİLLETVEKİLLERİ BAKAN OLACAK?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.