CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu parti tüzüğüne “Onur Kurulu” düzenlemesi koydurdu. Bu düzenlemeyle Genel başkan yılda en az bir kere Onur Kurulu’nu toplantıya çağırabilecek. Onur Kurulu’nda eski genel başkanlar, genel sekreterler ile parti yöneticileri olacak.
CHP lideri yeni tüzük çalışmaları içerisinde “Akil Adamlar Komisyonu” da oluşturuyor. Tüzüğün 56. maddesinde yapılacak düzenleme ile oluşturulacak “Onur Kurulu”na yılda en az 1 kere danışılacak. Tüzüğe eklenen madde şöyle:
“Parti ile üyelik bağı devam etmek kaydıyla Genel Başkanlık, Genel Başkan Yardımcılığı, Genel Sekreterlik, Yüksek Disiplin Kurulu Başkan ve üyeliği, Başbakanlık, Bakanlık, TBMM Üyeliği, kadın ve gençlik kolu genel başkanlığı yapmış olanlar ile sendikaların, meslek kuruluşlarının ve bunların üst kuruluşlarının, demokratik kitle örgütlerinin en üst birimlerinin partili başkanları, kurultay üyesi olmayan il başkanları, parti üyesi büyükşehir ve il belediye başkanları Parti Onur Kurulu üyesidirler. Genel Başkan, Onur Kurulu’nu yılda en az bir kez toplayarak, ülke ve partiye ilişkin hususlarda kurul üyelerinin görüş ve değerlendirmelerine başvurur.”
Oluşturulacak kurulda eski genel başkanlar Deniz Baykal, Altan Öymen gibi isimler olacak. 10 yıla yakın süre Genel Sekreterlik yapan Önder Sav da kurul üyesi olacak. Baykal ve Sav’ın bu kurul toplantılarına katılıp katılmayacakları ise merak konusu.
Günay giremeyecek
Onur Kurulu’na Baykal, Öymen, Sav gibi isimler olmasına karşın eski genel sekreterlerden AKP’li Ertuğrul Günay, partiyle ilişkisi kalmadığı için kurula giremeyecek.
Yeni değerler
CHP tüzüğünün “İlkeler ve Değerler” başlıklı 2. maddesine yeni eklemeler yapıldı. CHP’nin hedefleri arasında, “Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi”, “Çocuk istismarının önlenmesi”, “Yeraltı ve yer üstü kaynaklarının doğanın ekolojik dengesi bozulmadan kullanılması”, “çocuk ve engelli haklarının korunması”, “ırk, dil, din, mezhep, cinsiyet ayrımı yapılmaması”, “özgürlükçü gerçek demokrasi” gibi düzenlemeler yer aldı.
İkinci kurultay ilanı da verildi
Öte yandan CHP’de muhaliflerin gündemiyle “17. Olağanüstü Kurultay” ilanı da Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ’nun imzasıyla yer alan ilana göre, kurultayın 1 Mart Perşembe günü Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu ’nda yapılacak.
“Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ’nın okunması, kurultay başkanlık kurulunun seçimi, genel başkanın açılış konuşması ve olağanüstü kurultay çağrısı yapan delegeler adına konuşma yapılması” ile başlayan 16 maddelik kurultay gündeminde, muhaliflerin talepleri yer alıyor. Kurultayın, “çoğunluk sağlanamayacağı için yapılamayacağı” iddia ediliyor.