.
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, TBMM’de, “2011 yılı siyasi değerlendirmesi” konulu bir basın toplantısı düzenledi.
-“KARNINIZDAN KONUŞMAKTAN VAZGEÇİN-
CHP’nin Acil Demokrasi Paketi’ni hatırlatan Tarhan, “Acil demokrasi paketine karşılık yeni demokrasi hamleniz bundan rahatsız olduğunuzu gösteriyor, karnınızdan konuşmaktan vazgeçin diyoruz” diyerek şöyle devam etti:
“Maaş pazarlıkları ve oyunlarını kendileri yapmamış gibi başkalarının üzerine yıkmaya çalışan ve namuslu insanları halk dalkavukluğu ile suçlayanlar, içini boşaltacak kadar çok edepten, adaptan bahsedenler, bu gürültücüler, bazılarının yaşamının gürültüsüz bir erdem üzerine kurulu olduğunu elbette ki anlayamazlar, anlamalarını da beklemiyorum. Bir kez daha hatırlatmak istiyorum, geçtiğimiz yıl da gelmeyen demokrasiyi bekliyoruz, acil demokrasi istiyoruz. Acil Demokrasi Paketine karşılık yeni demokrasi hamleniz bundan rahatsız olduğunuzu gösteriyor, karnınızdan konuşmaktan vazgeçin diyoruz. Özel yetkili mahkeme, uzun tutukluluk terörüne son verin diyoruz. Çocuklarımızın üzerinden ellerinizi çekin diyoruz. İleri demokrasiniz sizin olsun, biz sade demokrasi istiyoruz.”
-ÖZELEŞTİRİ-
“Bir de özeleştiri yapmak istiyorum” diyen Tarhan, şöyle dedi:
“En haklı olduğumuz konularda bile haksız ve her şeyin sorumlusu gibi gösterilmemizin de sorumluluğunu hem kendimizde hem de bu toplum mühendisliğinde aramamız gerektiğini düşünüyorum. Halkımız ileri demokrasiyi tek bir adamın yönettiği biat kültürüne tabi bir yapının getirdiğine inandırılmışsa eğer bizim bunu da sorgulamamız gerekiyor muhalefet olarak.”
-“SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI İLE SULTANLIĞA ÖYKÜNENLER GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ YARATIYOR”-
“Savaş çığırtkanlığı ile sultanlığa öykünenlerin gürültü kirliliği yarattığını düşünüyorum” diyen Tarhan, “Cumhurbaşkanı’nın bile görev süresinden bihaber olduğu, enflasyonun ve ekonominin tehlike sinyalleri verdiği, tutuklu milletvekilleri üzerinden çirkin bir rehine pazarlığından sonra çirkin bir maaş operasyonu ve son olarakta bu ülkede Hıristiyan yurttaşlarımızın olduğu unutularak iyi kalpli Noel Baba’nın hedef gösterilmesiyle taçlandırılmış talihsiz bir yıldır 2011 yılı ve yeni yılın ulusumuza hepimize mutluluk ve sağlık getirmesini diliyorum” dedi.
-SORULAR-
Bir basın mensubunun, “CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin aslında maaş zammına destek verdiğine yönelik bir haber var, bugün çıkan bir haber de yine Meral Akşener de maaş zammına sizin itiraz etmediğinizi söylüyor, ne diyorsunuz” sorusuna Tarhan, şu yanıtı verdi:
“Yandaş bir gazetede bugün böyle bir manşet verilmiş ama ben asparagaslarla uğraşmıyorum. 15 dakika önce Sayın Meral Akşener ile görüştüm, bana verdiği bilgiye göre tamamen gerçek dışıdır, bu haberciler ile hiçbir görüşme yapmadığını belirtti ve bir düzeltme yapacağını, yazılı bir düzeltme yapacağını, böyle bir bilgi yok. Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’na tutanaklarla ilgili bilgi verdim, ancak kesinlikle bu konudaki haberle ilgili bilgim yoktur, çok üzgün olduğunu söyledi ve düzeltme yapacağını söyledi. 5. maddeye ilişkin kabulümüz, intibaka ilişkin kabulümüz çok nettir, onun dışındaki her şey lafügüzaf olduğunu söyleyebilirim, asparagas olduğunu.”
“O gece neden itirazda bulunmadınız” şeklindeki bi soruya Tarhan, “Bu yıllık değerlendirmemin önüne geçmemesi için ben rica ediyorum, daha fazla o konuda… Tartışma devam edebilir ama gerçek dışı tartışmalarla ilgili yeni yanıtlar yeni polemik alanları yaratmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi. Tarhan, sorunun tekrar sorulması üzerine şöyle dedi:
“Bakın bu fahiş artışa tamamen salonu terk ederek protestomuzu gösterdik ve ret oyu kullandık ve yapılacak her türlü itirazı da yaptık, komisyona üye vermeyerek de yaptık. Orada bütün tepkimizi gerçekleştirdik. Tek katıldığımız madde 5. maddedir, o da intibaka ilişkin maddedir, bu tür manipülasyonların arkasında yatan nedenleri bilemiyorum.”
Bir basın mensubunun, “Muharrem İnce’nin tutanaklarına yansıyan konuşmasını soruyoruz” sözü üzerine Tarhan, “Muhakkak bu konuşmayı yapan arkadaşımız bir açıklamada yapacaktır. Onun adına bir değerlendirme yapmayı uygun görmem” dedi.
“Tutuklu vekillerle ilgili rehine pazarlığı dediniz, bu maaş zammıyla mı bağlantılı” yönündeki soruya Tarhan, “Hiç alakası yoktur. Rehine pazarlığı derken kastettiğim mevzuat değişikliklerine ilişkin pazarlık konusu yapılmasını çirkin buluyoruz, o anlamda söylüyoruz” karşılığını verdi.
-KÖYLÜLERİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİALARI-
“Şırnak’ta köylülerin öldüğü iddiası var ne diyorsunuz, Genelkurmay’ın yaptığı son açıklamanın ışığında ne diyorsunuz” sorusuna Tarhan, “Zannediyorum son açıklama yanlışım varsa lütfen düzeltin, bir istihbari bilgiyle ilgili bir karmaşadan kaynaklanıyor, yanlışım varsa düzeltiniz” diyerek şunları kaydetti:
“Resmi açıklamanın detaylarını bilmiyorum, ancak tabii ki sivillerin böyle bir terörle mücadele ortamında zarar görmesi son derece rahatsız edici diye düşünüyorum. Bununla ilgili bir resmi açıklamayı görmek istiyorum. Arkadaşlarımızın bu konuda detaylı bir araştırması oldu, bu konuda bir açıklama yapacaklar, kendileriyle görüşeceğim, onların bilgi vermesini daha uygun buluyorum şu arada.”(ANKA)