Avrupa Birliği'nin haber kanalı Euronews, İngiliz yayın kuruluşu BBC, CNN International gibi dünyanın önde gelen televizyonları, Dink için Agos gazetesi önünden yapılan ilk töreni canlı verdi. Kuruluşlar, daha sonra ara ara canlı yayına devam ettiler.
Bu arada Hrant Dink'in kişiliği ve idealleri üzerine Batı basınında yazılar çıkmaya devam ediyor. İngiliz The Guardian gazetesi, “Ermenilerin katledilmesi”nden 90 yıl geçmesine rağmen Türkiye’de “en hassas ve en çetin” sorunlardan biri olmayı sürdürdüğü, Hrant Dink’in ise “Ermeni soykırımı”na ilişkin tartışmalara “yapıcı” bir katkı yaptığını belirterek “Bu, Türkiye’nin AB üyeliğine doğru çabalarken (Kıbrıs ve Kürt sorunu ile birlikte) çözmesi gerekecek kilit sorunlardan biridir” yorumunu yaptı.Gazete, “Türk hükümetinin bu şansı 301’inci maddeyi gözden geçirmek için kullanması”nı istedi.
The Guardian, Hrant Dink’in öldürülmesi olayını değerlendirdiği başyazısında Dink’in haklı olarak son yazısında kendisini “tedirgin bir güvercin”e benzettiğini kaydederek Dink’in iki dilde yayınlanan bir “Türk-Ermeni gazetesi editörü olarak hiçbir zaman tartışmalardan kaçınmadığını ve Cuma günü bunun bedelini ödediği” yorumunu yaptı.
Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda gazeteci ve öğretim üyesinin öldürüldüğünü, ayrıca “Türklüğe hakaret” gerekçesiyle yasal işlemlerle karşı karşıya kaldıklarına işaret eden gazete, Dink hakkında açılan davaları anımsattı. Dink’in başına gelenlerin çoğunun “Ermenilerin katledilmesi” konusuna ilişkin olduğuna dikkat çeken gazete, şöyle devam etti:
SİYASETİN ÇETİN SORUNLARINDRA BİRİ
“Olaydan 90 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın bu, Türkiye’deki siyasetin en hassas ve en çetin sorunlardan biri olmayı sürdürüyor. Hükümet de, ‘soykırım’ etiketini reddetmeye devam ediyor. Sayın Dink’in bu konudaki katkısı, yapıcı olmamaktan çok uzak: dediği gibi bu ‘tarihi sorunu barışa dönüştürme’ yollarını arıyordu ve diasporadaki Ermenileri öfkelerini yumuşatmalarını istemişti.”
The Guardian, Türkiye’den bu konudaki beklentisini dile getirirken de “Bu, Türkiye’nin (Kıbrıs ve Kürt sorunu ile birlikte) AB üyeliğine doğru çabalarken çözmesi gerekecek kilit sorunlardan biridir. Bunun yapılması gereği çok açıktır ancak Avrupa ile Orta Doğu arasında sıkışan Türkiye’ye adil olmak gerekirse bir gecede sonuç bekleyemeyiz.”
Buna karşın, Türkiye’den bu aşamadan beklenebileceğinin Dink cinayetinin tam ve şeffaf olarak soruşturulması olduğunu vurgulayan gazete, “Aynı zamanda, ancak daha az güven ile Türk hükümetinin bu şansı 301’inci maddeyi gözden geçirmek için kullanacağını da ummalıyız” sözlerine de yer verdi.(Hürriyet)