Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
39,2423
EURO
44,6905
IMKB
9.487,000
ALTIN
4.176,780
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 30 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DENİZ DALGASIYLA AMPUL YAKTILAR
DENİZ DALGASIYLA AMPUL YAKTILAR
 
Denizin içinde kıyıya 100 metre mesafede bulunan elektrik santralinde, dalgalardan üretilen enerjiyle ilk ampul yakıldı.
 
25.3.2009 - 07:58

DENİZ Müşteşarlığı’nın önerisi üzerine Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) işbirliğiyle yaklaşık 2 yıl önce deniz kenarında bulunan yerleşim alanlarının elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan ‘Dikey dalgalardan elektrik enerjisi üretimi projesi’ hayata geçirildi.
Denizin içinde kıyıya 100 metre mesafede bulunan elektrik santralinde, dalgalardan üretilen enerjiyle ilk ampul yakıldı. Üretilen elektrik enerjisiyle bir günde iki evin 5 kilowatsaat olan elektrik ihtiyacını karşılanabileceği belirtiliyor.
Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yapılan proje de denize yerleştirilen 5 duba ve bir jeneratörden oluşan sistem deniz dalgalarının dikey olarak hareketini elektrik enerjisine çeviriyor.
Proje danışmanı Hasan Ali Coşkun, kıyılarda bulunan sınırsız dalga enerjisi potansiyelini elektrik enerjisine çevirmek amacıyla başlatılan projenin olumlu sonuçlar verdiğini ve projenin dünyada tek mobil proje olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Bu proje ile kendi elektriklerini üretmek isteyen tüketiciler, orta ölçekli sanayiciler ve yatırımcılara altyapı sağlamayı amaçlıyoruz. Dalgaların hareketini elektrik enerjisine çevirmeyi başardık. Bu projenin özelliği dünyada ilk kez mobil olarak uygulanan sistem olma özelliğini taşıyor. Dünyada şu anda kullanılan sistemler deniz dibine sabitlenmiş sistemlerdir. Bizim sistemimiz ise deniz tabanıyla bağlantılı değil, suyun alçalması ve azalmasından bağımsız olarak enerjiyi problemsiz olarak üretme özelliğine sahip. Gemi trafiğini engelleyen, çok uzun metrajlarla uygulanan dünyadaki örneklerinden çok daha iyi özelliklere sahip bir sistem. Çevreci olması, rüzgar enerjisi üretiminde olduğu gibi gürültü ve fiziksel ortamdaki kirliliği olmayan enerji biçimi olması, güneş enerjisi üretimine göre maliyetinin ucuz olması, ilk defa mobil enerji santrali olması nedeniyle çok avantajlı. Sistem mobil olduğu için dalganın daha çok olduğu bölgelere taşınabiliyor” dedi.
Dalgalardan elektrik üretimiyle ilgili projenin sahil kesimindeki yerleşim birimleri için yararlı bir uygulama olduğunu ve deneme üretiminin başarıyla sürdürüldüğünü söyleyen Coşkun şöyle devam etti:
“Bu uygulamanın da yatırımcılar açısından geniş bir zemin bulacağı kanaatindeyiz. Bundan sonra daha sığ bölgelerde elektrik üretimi yapabilecek modeller üzerinde çalışılması için, bizim yürüttüğümüz çalışma zemin teşkil edecek. Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle projenin devamında kıyı bölgelerindeki lokal yerleşim birimlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere imalatı programda. Projeyi şu anda tamamladık. Deneme üretimi başarılı bir şekilde sürüyor. Bundan sonra güç arttırımı, projenin yaygınlaştırılması ve yeni üretim tekniklerinin geliştirilmesiyle ilgili etaplar üzerinde çalışacağız.”

 
Milliyet


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TSK'DAN ÇİN ORDUSUNA İLGİNÇ ÖNERİ

"KÜRDİSTAN" DEMEMİŞ

ALİ KIRCA MUTLAKA KONUŞMALI!
»  TÜRKİYE UĞUR DÜNDARLARA DAR EDİLMELİ Kİ...!
»  AKP'Lİ GÜZELBEY'E 6.6 MİLYONLUK ZİMMET ŞOKU!
»  BAYKAL'IN "BECERİKSİZLİK" YANITI SERT OLDU!
»  "CİA İLE NE GÖRÜŞTÜĞÜNÜ AÇIKLAYAMADI"
»  MHP'Lİ BAŞKAN VE KORUMALARINA SALDIRI
»  ENERJİSİNİ KENDİ KARŞILAYAN GÜNEŞEVLERİ GELİYOR
»  BALBAY GÜNLÜKLERİ ANLATTI!
»  GÜL'DEN KÜRDİSTAN AÇIKLAMASI
»  MİT MENSUBUNUN ESRARENGİZ ÖLÜMÜ!
»  BAKAN GÜLER'DEN GAF ÜSTÜNE GAF!
»  UNAKITAN'A ÖPÜŞME YASAĞI!
»  'KİMSEYE BİLEREK BİR ŞEY YEDİRMEDİM'
»  KAMER GENÇ: CHP ADAYINI DESTEKLEYECEĞİM
»  VEKİLLER SEÇİM DERDİNDE OLUNCA!
»  BAHÇELİ'DEN "MHP'LİLER KENDİNİZE DÖNÜN" ÇAĞRISI
»  BAYKAL: "TÜRKİYE YOLSUZLUKTA ÇAĞ ATLADI"
»  KARAYALÇIN, KORSAN AFİŞLERE SAHİP ÇIKMADI
»  ANKARA VE İSTANBUL'DA SON DURUM
»  ERDOĞAN, YSK'YA ÇOK SERT ÇIKTI
»  KIŞLA'DA PATLAMA, 1 ASKER ŞEHİT
»  ANKARA'DA KORSAN, 'GÖKÇEK GİDECEK, SOL GELECEK' AFİŞLERİ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.