|
 |
 |
|
DOLAR |
41,3597 |
 |
|
 |
EURO |
48,5779 |
 |
|
 |
IMKB |
10.372,000 |
 |
|
 |
ALTIN |
4.936,210 |
 |
|
|
|
Şehir Seçimi

|
|
|
|
|
 |
|
|
|
 |
|
DEPREM GELİYOR ONLAR YOLLARA LALE EKMEKLE MEŞGUL
|
 |
 |
 |
|
|
İstanbul'daki 'Vurdumduymazlık'ta ikinci perde... TMMOB: 5 yılda lalelere harcanan servetle hastaneler niye güçlendirilmedi?
|
|
|
 |
|
|
|
|
 |
MARMARA depremi gerçeğinin perde arkasını aralamaya devam ediyoruz. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nuray Aydınoğlu, 17 Ağustos 1999 Depremi’Nden sonra birçok projeler gerçekleştirildiğini belirtti. Kandilli Deprem Mühendisliği olarak o dönem Dünya Bankası adına projeleri kontrol ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Aydınoğlu, “Depremin ardından hastaneler için çeşitli güçlendirme çabaları oldu ama organize olan çalışma, iki yıldır devam eden İstanbul Valiliği tarafından yürütülen İSMEP Projesi’dir. Bu da bir Dünya Bankası projesidir. Avrupa Yatırım Bankası’ndan da bir kredi aldılar. Kapsamı çok büyük” açıklamasını yaptı. Çapa’daki hastanelerin güçlendirilme projelerinin de hazırlandığını ve bunun iki yıl önce tamamlandığını ifade eden Prof. Dr. Aydınoğlu, çok çarpıcı bir detay verdi: “İSMEP Projesi çerçevesinde, Dünya Bankası’ndan 400 milyon dolarlık kredi alındı. Bir o kadar da Avrupa Yatırım Bankası’ndan ikinci bir kredi alındı. Aydınoğlu ayrıca bu proje bağlamında Çapa kompleksinin olduğu gibi Olimpiyat Stadı’nın yakınında tahsis edilecek binaya nakledileceği yönünde duyumlar aldığını ama henüz bir uygulamaya geçilmediğini belirtti. Böylelikle üniversite hastanelerinde yüksek derecede hasar varken 800 milyon dolarlık kredinin nereye harcandığı sorusu ise uzman yorumlarının ardından sorulmaya değer gibi gözüküyor.
Kartal SSK’nın hemen takviyesi şart
Türkiye’deki devlet hastanelerinin, büyük olanaksızlıklar içinde hizmet verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydınoğlu, “Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kartal Devlet Hastanesi’ne bir süre önce gittim. Orada da aynı problem mevcut. Çoğu binaları çok eski ve yıpranmış durumda. Güçlendirilmesi gerekir. Sadece İstanbul’a değil, Anadolu’daki vatandaşlara da hizmet eden bir hastane Kartal Devlet Hastanesi. Vakıf Gureba Hastanesi de mesela çok eski” dedi. Özel hastanelerin ise tam bir muamma olduğuru söyleyen profesör, “Özel hastanelerin bir kısmının güzel binaları var. İyi dizayn edilmiştir diye varsayıyoruz. Küçük hastaneler ve klinikler ise eski apartman dairelerinde hizmet veriyor. Hastanelerin tasarımında, deprem yönetmeliğimize göre özel önlemler alınması gerekli” açıklamasını yaptı.
Apartmandan bozma hastaneler...
Özel hastanelerin yapımı ve inşaatları esnasında hastanelerin bina önem katsayısının, diğer binalara oranla birbuçuk kat daha fazla olduğunu belirten İTÜ Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, “Siz normal bir konutu yaparken kullandığınız betonun, çimentonun taşıma gücü değerlerinin, hastanede bir buçuk katı fazla özenle yapmanız gerekir. İstanbul’daki özel hastanelere baktığımızda bunların çoğu apartmandan bozmadır. Özellikle küçük özel hastaneler-ki çevremizde çok yaygındır-mevcut konut olarak yapılmış binaların, hastaneye dönüştürülmüş halini teşkil ederler. Çapa’da, Bakırköy’de, Bahçeliveler’de, Yeşilköy’de bir sürü bu tür hastaneler var. Bunların çoğu geçmişte konut olarak kullanılan veya işhanı olarak yapılmıştır ama hastaneye dönüştürülmüştür. Dolayısıyla, hastane olarak depreme dayanıksız yapılardır. Sağlam olarak yapılmış olsalar bile hastane bakımından önem katsayıları çok düşüktür” diye konuştu.
Lale ekeceğinize hastane güçlendirin
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Sami Yılmaztürk, Tercüman’a şok açıklamalar yaptı. Yılmaztürk şunları söyledi: “Deprem vergisi artırıldı. Çok ciddi meblağ toplandı. Bunlar, kamuya geri dönmedi. Hastane, okul gibi kamu binalarının daha güvenli hale getirilmesi, ulaşımın daha sağlıklı olması için harcanmadı. 5 yılda laleler için harcanan parayı gördüğünüz zaman, kaç okul yapılabileceğini, kaç hastanenin güçlendirileceğini hesaplayabilirsiniz. Bir dakika bile kaybetmeye tahammülümüz yokken çiçeklerle harcanan para ve kamusal alanların takviyesi için para bulunamaması çok üzücü. Topluma karşı ciddi bir sorumsuzluk ve aymazlıktır”
 |
|
|
|
 |
|
|
Toplam yorum |
0 |
|
Onay bekleyen |
0 |
|
|
 |

Yorumunuz editörlerimiz
tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır. |
|
|
|
 |
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
 |
|
 |
Bu kategorideki diğer haberler |

|
|
|
|
|
|
 |
|
|
ÇOK OKUNANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
Yunanistan 68-94 Türkiye (12 Dev Adam EuroBasket'te finalde) |
 |
|
 |
 |
|
Rusya'nın Kamçatka bölgesinin doğu kıyılarında 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ... |
 |
|
 |
 |
|
Eylül ayı son oturumunu gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısından ekmeğe zam kararı çıktı. |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Hafta sonu için güncel tahminlerini açıklayan Meteoroloji saat vererek uyardı. Sabah saatlerinde ... |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul'da Bayrampaşa Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 48 şüpheli hakkında ... |
 |
|
 |
 |
|
Kocaeli’de Erhan Derse, ayrılmak isteyen sevgilisi İpek Genç ve kardeşi Abdullah Barış Genç’i sokak ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
 |
-
|
 |
 |
|
İstanbul'da Bayrampaşa Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 48 şüpheli hakkında ... |
 |
|
 |
 |
|
Yunanistan 68-94 Türkiye (12 Dev Adam EuroBasket'te finalde) |
 |
|
 |
 |
|
Rusya'nın Kamçatka bölgesinin doğu kıyılarında 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ... |
 |
|
 |
 |
|
Kocaeli’de Erhan Derse, ayrılmak isteyen sevgilisi İpek Genç ve kardeşi Abdullah Barış Genç’i sokak ... |
 |
-
|
 |
 |
|
Hafta sonu için güncel tahminlerini açıklayan Meteoroloji saat vererek uyardı. Sabah saatlerinde ... |
 |
|
 |
 |
|
Eylül ayı son oturumunu gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısından ekmeğe zam kararı çıktı. |
 |
|
 |
 |
|
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminin, otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ... |
 |
-
-
|
|
|
 |
|
 |
 |
ANKET |
|
 |
 |
|
|
|
|
 |


 |
Medya
Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden
kullanılamaz. Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan
haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması
durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır.
Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait
yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz. |
 |
|
|
|