Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8468
EURO
43,2725
IMKB
9.668,000
ALTIN
3.976,590
 
Hava Durumu ANKARA
9 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEPREM UZMANLARINDAN KORKUTAN UYARI
DEPREM UZMANLARINDAN KORKUTAN UYARI
 
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Binalarda işi makyajlarla götürüyoruz. Bunun sonra bedelleri ağır olur." dedi.
 
12.11.2009 - 06:03
Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından 'Ulusal Deprem Sempozyumu' düzenlendi. İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleştirilen sempozyuma, Vali Halil İbrahim Akpınar, Rektör Prof. Dr. Atilla Kılıç, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Sempozyuma konuşmacı katılan Doç. Dr. Gündoğdu, gazetecilerin sorularını cevapladı. Doç. Dr. Gündoğdu, 1999 yılında yaşanan depremlerden sonra yıkılacak ve onarılacak binalarda gereken çalışmalarda çok fazla ileride olunmadığını kaydetti. Doç. Dr. Gündoğdu, şöyle devam etti: "Yani makyajlarla işi götürüyoruz. Bunun sonra bedelleri ağır olur. Zeytinburnu'nda ve Konya'da yıkılan binalar var. Binalar yıkılırken siz binaların iyi olduğunu, depreme hazır olduğunu söyleyebilir misiniz? Arkasından sel baskınları oldu. Ama ne oldu? Son seller gösterdi ki sanıldığı kadar iyi değiliz."

Doç. Dr. Gündoğdu, Bolu ve civarının depremlerle enerjilerini boşalttığını belirterek, "Ancak Erzincan gibi deprem örnekleri var. Bolu ile benzeşim gösteriyor. Elimizde ona ait veriler var." ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, depremi önceden belirleme çalışmaları içerisinde olduklarını, bu konuda 6 -7 yıldır iyi veri topladıklarını ve tahminlerin yüksek çıktığını anlattı. Doç. Dr. Gündoğdu, Marmara'da olacak muhtemel depremle ilgili açıklamaların olduğunu hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Böyle bir sorunun cevabını verecek somut bilgi yok. Bazı hocalarımız açıklamalar yapıyor. Nüfus dağılımı ve binaların yapısıyla ilgili veriler olmadan tahminde bulunmak doğru değil. Süre ilerledikçe insanlar soruyor, 'ben çok hasarın içinde miyim değil miyim?' Buna cevap verebilmek için elinizde sağlam veriler olması gerekiyor."

VALİ AKPINAR: DERENİN TAŞIYLA YAPILAN BİNALAR 5 ŞİDDETİNE DAYANMIYOR

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar da sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin depremlerden kaçınılmaz olarak etkileneceğini anlattı. Akpınar, "Bizler de idareciler olarak sağlam ve sağlıklı yapılar yapıp depreme hazırlıklı olmalıyız. Çalıştığımız yerlerde görüyoruz, 5 şiddetinde depremde yıkılan yapılar var. Derenin taşıyla kumuyla inşaat haline getirilip yapılan binalar orta şiddetinde bir depreme bile dayanmıyor." diye konuştu.

Vali Akpınar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllardan beri memleketimizde her depremden sonra klişeleşmiş sözler söylenir. Ölenler var, onlar için Allah'tan rahmet dileriz. Kalanlar için de ailelerine sabır dileriz. Sonra devlet büyüktür deriz. Yıkılan binalar yapılacak, ölenlerin ailelerine yardım yapılacak. Devlet yaraları saracak. Ama bu sürekli böyle tekrar edip gider. Sürekli afet, sürekli ölüm sürekli aynı sözler. Bunu değiştirmek lazım. Bunun için hem vatandaş hem devlet hem belediyeler işini daha iyi yapması. Zamanın gerektiği şartlarda yapılması gerekiyor. Bunu yapmayanlara da en ağır müeyyide yapılmalı. Gidenleri geri getiremiyoruz, sakat kalanları geri düzeltemiyoruz. Kayıpları telafi edemiyoruz. Bunu önlemenin yolu tekniğine uygun yapılar yapılması."

Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Dairesi Başkanı Murat Nurlu da deprem riskinin azaltılması ve daha üretken olunması için afet yönetiminde önemli üç kurumun Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı adı altında toplandığını kaydetti.

Prof. Dr. Süleyman Pampal'ın başkanlığındaki sempozyumun ilk oturumunda, Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan, 'Deprem, yeri nasıl bozar? Yapı nasıl yıkılır?', Dr. Oktay Ergünay, 'Doğal afetler ve sürdürülebilir kalkınma', Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da 'Bolu ve çevresinde deprem tehlikesi' başlıkları altında anlatımlarda bulundu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


FLAŞ.."KİMSE MECLİS BAŞKANINI AZARLAYAMAZ"

MESUT YILMAZ'DAN MECLİS BAŞKANLIĞI'NA SÜRPRİZ ÇAĞRI

ALBAY DURSUN ÇİÇEK'E TUTUKLAMA TALEBİ
»  MECLİS BAŞKANI ŞAHİN'E İSTİFA ÇAĞRISI
»  DOMUZ GRİBİ DOLANDIRICILARINA DİKKAT!
»  BAYKAL'DAN ERDOĞAN'A ÇOK SERT TEPKİ
»   KOMİSYON'DA AÇILIM TARTIŞMASI
»  PANKART KRİZİNDE ŞOK DİYALOG
»  FLAŞ.. AÇILIM GÖRÜŞMELERİ CUMA GÜNÜ'NE ERTELENDİ
»  İŞSİZ ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA MÜJDE
»  ALBAY ÇİÇEK ADLİYE'DE
»  FLAŞ.. SÜREYYA AYHAN'A BÜYÜK ŞOK
»  ERZURUM, KÜÇÜK MUSA'NIN KATİLİ İÇİN AYAKLANDI
»  VEKİLLER TERBİYESİZLEŞTİ!
»  CHP'NİN PANKARTLARI ERDOĞAN'I KIZDIRDI
»  
»  NÜKLEER SANTRAL İHALESİNE DANIŞTAY FRENİ
»  BAŞBAKAN KİMİ KASTETMİŞTİ?
»  YAPMADIKLARIYLA BÜYÜYEN ADAM!
»  EN UCUZ KURBANLIK ABD'DE
»  KAHVECİLERDEN SİYASETÇİLERE SİGARA MİSİLLEMESİ
»  OTOMOBİLLER YOLDA TREN GİBİ GİDECEK!
»  MHP'Lİ ŞANDIR'DAN AKP'YE ÇOK SERT YANIT
»  VURAL'DAN AKP'YE AĞIR SUÇLAMALAR!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.