Haberin sonunda verilen yorumda bu sonuçların 2011 yılındaki milletvekilliği seçimleri için Başbakan Erdoğan'a büyük itici güç olacağı ifadesini kullandı.
Associated Press (AP) ajansı, gelen ilk sonuçların halkın askeri darbe anayasasının değişimi için hükümete güçlü bir destek verdiğini ortaya koyduğunu kaydetti.
BBC'DEN FLAŞ ANALİZ
BBC'nin internet sitesinde kritik referandumla ilgili bir flaş analiz yayımlandı. Kuruluşun İstanbul temsilcisi Jonathan Head'in imzasını taşıyan analiz şöyle:
"Çetin ve bazen de kavgalara sahne olan kampanya sürecinin ardından çıkan sonuçlar, Türkiye'nin halen daha Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın reform paketini destekleyenler ve karşı olanlar olmak üzere başa baş bir şekilde ikiye ayrılmış durumda olduğunu gösteriyor.
Toplam 26 anayasa değişikliğinin birçok maddesi tartışılmıyor ve Avrupa Birliği tarafından da memnuniyetle karşılanıyor.
Ancak iki üst düzey yargı organının üye sayısının artırılmasını öngören iki madde muhalefetteki partiler tarafından eleştiriliyor. Muhalefet, bu maddelerin hükümeti yargı üzerinde aşırı etki sahibi yapacağını düşünüyor.
Seküler Türkler, hükümetle sık sık anlaşmazlığa düşen yüksek mahkemeleri, Erdoğan'ın İslami kökenli partisinin başlıca denetleyicisi olarak görüyor.
Başbakan, mahkemeleri siyasi kararlar vermekle suçluyor. Başbakan'a muhalefet edenler ise onu giderek otoriter olmakla suçluyor ve böylesine önemli anayasa değişiklikleri konusunda kendisine güvenilmeyeceğini söylüyor."
ALMAN BASININDA REFERANDUM
Alman basını Türkiye'deki Anayasa referandumuna geniş yer ayırdı. Alman haber ajansı Deutsche Welle, "Türk halkı Anayasa hakkındaki kararını veriyor" başlığıyla yayınladığı haberinde, Anayasa değişikliği için uzun süren tartışmalar sonucunda Türk halkı sandık başına gidiyor. Anketlere göre halk Anayasa'da yapılan değişikliklere onay veriyor" yorumunu yaptı.
Die Welt gazetesi ise yayımladığı yorum haberinde, "Türkiye referandumla Atatürk'ün mirasını geriye itiyor" başlığını kullandı. Haberde Türk hükümetinin, Anayasa değişikliğine halkın olumlu oy vereceğini umduğu belirtildi.
Gazete yorum haberinde, hükümetin referandum kampanyası sırasında sendikalar, sanayi odaları, işveren dernekleri ve sivil kuruluşları oylarının renklerine açıklamaya zorladığı belirtildi. Erdoğan'ın TÜSİAD'ı hedef alarak referendumda tutumunu açıklamaya zorladığı ve "Tarafsız kalan bertaraf olur" sözünü hatırlattı.12/09/2010