Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3912
EURO
47,0429
IMKB
10.366,000
ALTIN
4.350,440
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 34 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ELİ KALEM TUTAN HERKES BU SAVAŞTA ŞEHİT OLDU
ELİ KALEM TUTAN HERKES BU SAVAŞTA ŞEHİT OLDU
 
Dünya tarihinin en kahraman ve kanlı muharebelerine sahne olan Çanakkale Savaşları'nda, yeni kurulmakta olan birliklerin subay ihtiyacı İstanbul'daki üniversite ile Anadolu'daki liselerden karşılandı.
 
19.3.2010 - 00:50

Seferberlik başlangıcında ilk silah altına alınanların üniversite ve medrese öğrencileri olması nedeniyle, Çanakkale Savaşı için "Subaylar Savaşı" da denildi. 
Yazar Sümeyra Sağlam Saydam'ın, Çanakkale Savaşları'nın 95. yıl dönümü dolayısıyla kaleme aldığı "Kan ve Mürekkep" adlı kitabından derlenilen bilgiye göre, hiçbir savaşta Çanakkale Savaşları'nda olduğu kadar okumuş, eli kalem tutan şehit ve zayiat verilmedi.

Askeri okulların son sınıf öğrencileri ile tıp fakültesinin 3-4'üncü sınıf öğrencilerinin yanı sıra liselerden çocuk denecek yaştaki gençler de cepheye alındı. Tıp fakültesinin tatil döneminde olduğu ağustos ayında, 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte genel seferberlik ilan edildiği için tıp öğrencilerinin hemen hemen hepsi silah altına alındı.

Bir buçuk ay askeri okula sevk edilen 1894 (1310) doğumlular, bölük çavuşu, er ve onbaşı olarak askeri eğitime tabi tutuldu. 1915 yılında 1894'den önce doğanlar birliklere dağıtıldı.

3, 4, 5. sınıf öğrencileriyle Şam Tıbbiyesi, eczacılık, dişçi fakülteleri öğrencileri, farklı hastanelere ve değişik birliklere dağıtıldı. Askeri ve sivil tıbbiyeden askere alınan son sınıf öğrencileri "zabit vekili", 3. ve 4. sınıf öğrencileri "başçavuş muavini", 1. ve 2. sınıflar "çavuş" rütbesiyle subay adayı oldu.

Seferberlik ilanı ile birlikte tatilde olan binlerce üniversite öğrencisi, bulundukları yerlerdeki askerlik şubelerine başvurdu. İhtiyat zabiti olacak bu gençlerin eğitimleri, vakit geçirilmeden Harbiye Mektebi'nde başladı. Yeni kurulmakta olan birliklerin subay ihtiyacı yine İstanbul ile Anadolu'daki üniversite ve liselerden karşılandı.

Seferberlik başlangıcında ilk silah altına alınanlar, üniversite ve medrese öğrencileri oldu. Muharebelerin ilk günlerinde İstanbul'a cepheden gelen telgraflarda birçok subay zayiatının olduğu ifade edildi ve ilk vasıtalarla yeni subayların gönderilmesi istendi.

Liseliler de cephede

Üniversitelerin büyük kısmı silah altına alındığından sıra liselere geldi. İlk önce liselerin 11. ve 12. sınıf öğrencileri askere alındı. Birçok lise öğrencisi de gönüllü olarak Çanakkale'ye gitmek için askerlik şubelerine koştu. Mayıs ayının sonlarına gelindiğinde, birçok lisenin son sınıfında öğrenci kalmadı. Çanakkale Savaşları'nın bitmek üzere olduğu aralık ayında tablo daha da netleşmeye başladı.

Cephede şehit olan binlerce gencin yerine yenilerinin silah altına alınması gerekiyordu. Bütün gayretlere rağmen açık bir türlü kapatılamadı. Geriye tek çare kaldı, daha genç yaştaki Mehmetler de askere alınmalıydı.

Bunun için henüz zamanı gelmemiş tertipler askere çağrıldı. Aralık 1915'te, 1896 (1312) doğumlu gençlerin ilk muayenelerinden sonraki bir yıllık bekleme süreleri kısaltıldı, bununla beraber 1897 (1313) yılı doğumluların ilk muayeneleri 1916'nın Martı olması gerekirken iki ay erkene alındı. Bu tertibin de ikinci muayenesi bir yıl beklenmeyerek 1916 Mayısı'nda yapıldı yeni Mehmetler silah altına alındı.

Yüzyıllara dayanan birikimlerin, bazen saat kadar küçük zaman dilimlerinde kaybedildiği cenk meydanında, cephaneler, ordular, sınırlar, Osmanlı coğrafyasına ait, yüz binlerce insan, köylüler, çalışıp üreten kesim, öğrenciler, öğretmenler, doktorlar, hukukçular, subaylar, erler ve çocuklar yitirildi. Metrekareye 6 bin merminin düştüğü, gerçek bir mahşer yeri olan Çanakkale'de askerler zaman zaman çocuk denecek yaşlara kadar inmiş birliklerden oluştu.

Kimi liselerden, kimi üniversitelerden, kimisi yurt dışındaki kariyerini yarım bırakıp cepheye koşan ülkenin beyin takımı eğitimli gençler, arkalarında büyük bir zafer bıraktı. Maarif olarak ödenen ağır bedel karşısında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, "Biz Çanakkale'ye bir darülfünun (üniversite) gömdük" dedi.

İlk gönüllü mektepli

Çanakkale Savaşları'nın ilk dört ayında, yeni birliklere ihtiyaç duyuldu. İstanbul'da gönüllü duyurularıyla ilgili ilanlar duvarlara asıldı, gazetelere ilan verildi. İlanlarda gönüllü kaydı için verilen günün gelmesine bir gün kala, Mekteb-i Sultani öğrencisi 646 Celal de gönüllü yazılmayı aklına koydu ama o, bu işe farklı bir anlam daha katmak istiyordu.

Sıradan bir kayıt yaptırmayacaktı. Herkese bu işe nasıl baş koyduğunu göstermek istiyordu. Belki bu hareketiyle uyuyan bazı ham gönülleri de uyandırabilecekti. O gece geç saatlerde, gönüllü asker kaydının yapılacağı askerlik şubesinin kapısına gitti. Sabaha kadar kapıda bekledi. Onun çok anlamlı bir amacı vardı. Günün ağarmasından bir süre sonra önce görevliler, ardından da gönüllü yazılmayı düşünenler gelmeye başladı.

Kapıda geceden beri bekleyen Celal İbrahim'i görünce şaşırdılar. Neden orada beklediğini soranlar, aldıkları cevap karşısında daha da şaşırdılar. O, adını gönüllü listesinin en başına yazdırmak istiyordu.

Mevkisi sol bekti, şehit oldu

Celal İbrahim, Galatasaray Spor Kulübünün 4 numaralı kurucu üyesiydi. Celal İbrahim, Galatasaray İstanbul Futbol Birliği Ligi'ne katıldığında, 25 Kasım 1906'da İngiliz Imogene takımına karşı sahaya çıkan ilk takımda da yer alır. Mevkisi sol bekti. Kuruluştan 1914'e kadar bütün maçlarda yer aldı. Galatasaray-Fenerbahçe arasında 12 Şubat 1911'de oynanan ve Galatasaray'ın 7-0 galibiyeti ile biten maçta 4 gol birden attı. Irak'ta, Müstakil Süvari Alayı Birinci Bölüğü'nde teğmen rütbesiyle görev yaptı. Celal İbrahim, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde 1917'de Irak cephesinde şehit oldu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ŞAHİN, ÇANAKKALE DRAMATİZESİNİ TASVİP ETMEDİ

"SEÇİMLERDE KULLANILAN YAZILIM DENETLENMELİ"

BAKANLIK 40 İŞÇİNİN ÖLMESİNİ BEKLEMİŞ
»  ŞEHİT ANASI CAMİ BOMBALAMAYI SORDU
»  ANAYASA PAKETİ DEĞİŞİYOR
»  İŞTE O HASSAS MEKTUP!
»  NATO YEŞİL SERMAYE'NİN PEŞİNDE
»  ERDOĞAN'A 'IRKÇI WİLDERS' BENZETMESİ
»  TARAF GAZETESİ'NDEN AKP HAKKINDA BOMBA İDDİA!
»  GÖKÇEK'İ ÇILDIRTAN OTOBÜSLER
»  AHMET TÜRK VE AYSEL TUĞLUK İÇİR REKOR CEZA İSTEMİ
»  FLAŞ.. GDO YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ
»  9 İL'DE ERGENEKON OPERASYONU, 28 GÖZALTI!
»  GENÇ SİVİLLER, ŞİMDİ DE ERDOĞAN'DAN RAHATSIZ!
»  CHP'Lİ SEVİGEN'E ŞOK LİSELİ PROTESTOSU!
»  CHP'Lİ ÖZYÜREK : "GEÇİCİ 15 ALDATMACA"
»  "DİK DURUŞUMU BOZMAYACAĞIM"
»  FLAŞ.. ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İNTİHAR ETTİ
»  AKP'DEN TÜRBAN HOKUS POKUSU
»  HSYK'DAN ANAYASA PAKETİNE İLK TEPKİ
»  FLAŞ.. KEY'LER, TC NUMARASINA GÖRE ÖDENECEK
»  DİYANET'E 10 BİN YENİ KADRO
»  AKP'DEN CHP'YE '12 EYLÜL' TUZAĞI
»  MHP'Lİ BAŞKAN'IN ÖLDÜRÜLMESİNDE BÜYÜK SKANDAL
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.