Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
IMKB
9.668,000
ALTIN
4.001,330
 
Hava Durumu ANKARA
12 / 25 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
EN ÇOK BOŞ KALAN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HANGİLERİ?
EN ÇOK BOŞ KALAN ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ HANGİLERİ?
 
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversitelere ek yerleştirmeden sonra üçüncü bir yerleştirme yapılmasının anlam taşımayacağını belirtti.
 
27.9.2006 - 12:50
      Devlet, vakıf, KKTC ve yurt dışındaki üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarında boş kalan toplam 73 bin 815 kontenjan için 25 Eylül Pazartesi günü başlayan ÖSS-Ek kontenjan başvuruları için süre yarın sona eriyor. Adaylar, lise müdürlüklerinden ve ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden oluşan başvuru merkezleri ile ÖSYM’nin internet sitesinden başvurabilecekler.
      ÖSYM Başkanı Yarımağan,  yaptığı açıklamada, merkezi yerleştirme ile kayıtlar sonrasında boş kalan kontenjanlar, boş kalmasının nedenleri ve ek yerleştirmeden sonra yeniden bir yerleştirme yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi verdi.
      Meslek yüksekokullarının bazı programlarının genellikle tercih edilmediğini kaydeden Yarımağan, "Adaylar kazanıyor, fakat kayıt yaptırmıyor. Bu, geçmiş yıllarda da böyleydi, hep 20-30 bin kontenjan boş kalırdı" dedi.
     
      "ADAYLAR İKİNCİ BÖLÜMDEKİ TESTLERİ YANITLAMADI"

      Lisans programlarında ise bu yıl geçen yıllara göre daha fazla kontenjanın boş kaldığını ifade eden Yarımağan, şöyle konuştu:
      "Lisans programlarının bu sene dolmaması, puanı hesaplanan öğrenci sayısının az olmasından kaynaklanıyor. Çünkü puan hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden en az bir tanesini cevaplamış olması lazım. Örneğin Matematikte cevap vermeyenin Sayısal-2 puanını hesaplamadık. Adayların çoğunluğu, Sayısal-2, Fen-2 testlerine cevap vermedi." Yarımağan, en çok boş kontenjanın ziraat fakültelerinde kaldığını, bu fakülteleri fizik, jeoloji, biyoloji ve maden mühendisliği bölümleri ile su ürünleri fakültesinin izlediğini bildirdi. Yarımağan, "Bu, rastgele bir durum değil. O programların iş olanakları sınırlı olduğu için belli bir başarı düzeyine sahip öğrenci, o programları istemiyor. O programları isteyen aday bulmak için biraz altlara inmek gerekiyor. Altlara inildiğinde de başka ümidi olmayan öğrenci ’Puanı az ise oraya gideyim’ diyor. Kimyada, Matematikte bir tane bile boş yer kalmadı" diye konuştu.
      Böyle bir durumda üçüncü bir yerleştirmenin yararı olmayacağını kaydeden Yarımağan, şunları söyledi:
      "Ek yerleştirmeden sonra boş kalacak kontenjanlara üçüncü bir yerleştirme yapmamızın anlamı olmaz. Çünkü adaylar bu programları zaten istemiyor. Örneğin, merkezi yerleştirmede bir öğrenci Elazığ’daki üniversitenin fizik bölümünü istemedi ve orada boş yer kaldı. Çünkü o öğrenci diğerlerine gireceğini düşünüyordu. Diğerlerine de giremezse, ek yerleştirme sırasında o fizik bölümünü yazacak mı, yazmayacak mı? Bu yerleştirmede yine yazmayacak ama 15 gün sonra yapacağımız üçüncü yerleştirmede yazacak. Buna gerek yok ki...
      Merkezi yerleştirme sırasında adaylar için daha çok belirsizlik vardı.
      Adaylar 18 tercih yaptı, birine girme ihtimali vardı. Şimdi başka bir yere giremediğini görüyor. Giremediği yerler belli. Bunu şimdi istemeyip, 15 gün sonra yapılacak bir üçüncü yerleştirmede istemesi için bir neden yok. Bu nedenle üçüncü bir yerleştirme yapmamızın faydası olmaz."
     
     "ÜCRETLERİN YÜKSEKLİĞİ DE ETKİLEDİ"

      Kontenjanların boş kalmasının diğer bir nedeninin de vakıf üniversitelerinin ücretlerinin yüksekliği olduğunu anlatan Yarımağan, "Vakıf üniversitelerinin ücretlerinin yüksek olması, dolar kurunun dalgalanması, insanları ürkütüyor.
      Geçen sene dolar kuru aşağılardaydı, bu sene tam tercihlerin alındığı sırada bir dalgalandı, bu da insanları ürküttü" dedi.
      Ek yerleştirme sırasında lisans programları için kaç adayın tercih yapacağına ilişkin de bilgi veren Yarımağan, şunları kaydetti:
      "Lisans programlarında Eşit Ağırlıklı puan türünde 8 bin boş yerimiz var, 68 bin tercih yapacak kişi var. Normal koşullarda bu 68 bin kişinin 8 bin kişilik yeri istemesi lazım. Sayısal puan türünde 9 bin boş yerimiz var, 33 bin tercih yapabilecek kişi var. Sözel puan türünde de 2 bin kişilik boş yer, 70-80 bin tercih yapacak aday var." Yarımağan, dün saat 16.00 sıralarında yaklaşık 45 bin adayın ek yerleştirme için başvurduğunu belirterek, başvurular sona erdiğinde bu sayının en az 150 bin olmasını beklediklerini bildirdi. Bu yıl geçen yıllara göre daha fazla sayıda kontenjanın boş kalmasının, yeni ÖSS sisteminin oturmamış veya anlaşılamamış olmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusu üzerine Yarımağan, şunları söyledi: "Öğrencilerin birtakım taktik gütmelerinden kaynaklandı. Sayısal alandan örnek vermek gerekirse, Sayısal-2 puanı liselerin fen kollarına yönelik. Liselerin fen kollarında sınava giren 400 binin üzerinde aday var. Bu kişilerin çoğunluğunun sayısal-2 puanının hesaplanacağını varsayıyorduk. Ama hesaplanabilmesi için bu adayların Matematik-2 ve Fen-2 testlerinin birinde en az 1 soruyu yanıtlamış olmaları lazım. Ancak, bu adayların 200 bine yakını, bu iki teste hiç dokunmadı. Bu bir taktik. Benim tahminim, öğrenciler şöyle düşündü: Çok başarılı olmayan öğrenciler, ’Ben Matematik-2, Fen-2 testini cevaplamaya çalışsam da bu puanla bir yere girme ihtimalim az’ deyip öbür tarafa yüklendiler." Adayların, artık sayısal-2 puanıyla bir programa girmenin diğerlerine göre daha kolay olduğunu gördüklerini belirten Yarımağan, gelecek yıl sayısal-2 puanlarının hesaplanması için adayların Matematik-2 ve Fen-2 testlerine daha çok cevap vereceklerini tahmin ettiklerini ifade etti.
     


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABDEST SUYU HURAFESİNE BAKAN ONAYI!

DEMİREL'DEN GENÇLERE, 'BİLİMDEN VAZGEÇMEYİN'ÇAĞRISI

ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRME BAŞLADI
»  OKUL OLMAYAN 500 KİŞİLİK KÖYE1500 KİŞİLİK CAMİ YAPTIRIYORLAR
»  KIRIM'DA TÜRK ÖĞRENCİYE 500 KİŞİLİK KONTENJAN
»  BAKAN ÇELİK BÜYÜK KONUŞTU!
»  ÜNİVERSİTELERE EK YERLEŞTİRME 25 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
»  İŞTE LİSELİ GENÇLİĞİN İDOLÜ VE HEDEFİ!
»  MİLLİ EĞİTİM BAKANI "SİSLER BULVARI"NDA
»  SEZER'DEN YÖK RAPORUNA DESTEK
»  İRTİCACI ÖĞRETMENE ÖDÜL GİBİ ATAMA
»  BEDAVA OKUL KİTAPLARINDA REZALET
»  OKULDA ŞİDDET İLK GÜNDEN BAŞLADI!
»  SEZER'İN TARİKAT UYARISINA ÇELİK'TEN YANIT
»  YÖK VE MİLLİ EĞİTİMİN YURT DIŞINDA BURS KAVGASI
»  YENİ DÖNEMDE YENİ KARNE VE NOT SİSTEMİ
»  YÖK, BAŞBAKAN'I PROTESTO ETTİ
»  ÖSS'YE GİRENLERE ÜÇÜNCÜ ŞANS
»  DERSİMİZ ENERJİ TASARRUFU
»  BİRİNCİ SINIFLAR YARIN OKULDA
»  OKUL FOBİSİNE KARŞI ALTIN ÖĞÜTLER
»  OKUL MASRAFLARI EL YAKIYOR
»  ÖĞRETMENLERE 425 YTL EK ÖDENEK
»  MALUM ŞARKIYA SORUŞTURMA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.