Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
38,9344
EURO
44,2717
IMKB
9.356,000
ALTIN
4.203,630
 
Hava Durumu ANKARA
11 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERDOĞAN:" AB İLE TAZE BİR BAŞLANGIÇ YAPIYORUZ"
ERDOĞAN:  AB İLE TAZE BİR BAŞLANGIÇ YAPIYORUZ
 
Türkiye-AB ilişkilerinde son yıllarda bir gerileme yaşandığı, pek çok çevrede genel kabul gören bir görüş. Bu durumun önemli nedenlerinden biri olarak da, Türkiye'nin, AB reformları konusunda yavaşlaması gösteriliyor.
 
24.1.2009 - 17:45

Hatta Ankara-Brüksel ilişkileri öyle bir noktaya geriledi ki, bu yıl artık "tamam mı, devam mı" aşamasına gelindiği yorumları yapılmaya başlandı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da, böyle bir ortamda, tam dört yıllık bir aradan sonra Brüksel'i ziyaret etti. Erdoğan'ın bu ziyareti, ilişkilerde yeni bir başlangıç çabası olarak yorumlandı.

Türkiye'de yavaşladığı belirtilen reform süreci bir yana, Ankara'nın AB üyeliği önünde ciddi engeller var.

Kıbrıs sorunu , Fransa ve Almanya'daki hükümetlerle ve genel olarak Avrupa kamuoyunun Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakmaması, bu engellerin en önemlileri.

Başbakan Tayyip Erdoğan, BBC'ye verdiği özel mülakatta, öncelikle Türkiye'deki AB reformlarının neden hız kaybettiği sorusunu, şöyle yanıtladı:


Recep Tayyip Erdoğan : Bunun sebebi şu : Özellikle 2007 yılı içerisinde biz üç tane önemli seçim geçirdik. Bunun bir tanesi genel milletvekili seçimleri oldu. Bir diğeri Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Bir de referanduma gitme durumumuz oldu. Tabii, bu üç seçim Meclis çalışmalarını ciddi manada etkilediği gibi, bu arada da bu seçimler arasındaki kampanyalar sebebiyle, ciddi bir meşguliyet vardı. Aksi takdirde, bizim AB'ye yönelik kararlılığımızda zayıflama söz konusu değil. Buradan doğan bu biraz gecikmeyi inanıyorum ki, bu yıl 29 Mart'ta yapılacak olan seçimden sonra çok daha kararlı bir şekilde telafi edeceğiz.

BBC : Buradaki konuşmalarınızdan, AB ile ilişkilerde yeni bir başlangıç izlenimi alınıyor. Ama bazıları, "biz bu ilişkilerde yeni bir ivme sözlerini daha önce de duyduk" deyip, şüpheyle yaklaşıyor.

Recep Tayyip Erdoğan : Şu anda biz taze bir başlangıç yapıyoruz. Bu adeta bu geçirdiğimiz seçimlerden sonra bir güç depolamasıdır ve şu ana kadar Dışişleri Bakanımızla yürüyen bir süreci, dikkat edilirse şimdi bir Devlet Bakanı atamak suretiyle, sadece bu müzakere sürecini bu bakan arkadaşımız yürütecek. Tamamen onu buraya odakladık ve burada çok ciddi bir üye ülkeler arasında dolaşımı olacak. Aynı şekilde komisyonla olan münasebetlerini daha da yoğunlaştıracak. Buradaki çalışmayı yürüten teknik kadrolarımızı sevk ve idare edecek ve inanıyorum ki bu süreç çok daha farklı olacak, çok daha güçlü bir süreç olacak.

 NATO'nun içerisinde bir Müslüman ülkenin olması anormal karşılanmıyor da, AB'nin içerisinde halkı Müslüman olan, büyük bir çoğunluğu Müslüman olan ülke niçin anormal karşılansın?
 
Recep Tayyip Erdoğan

BBC :Türkiye'nin önünde ciddi engeller var. Kıbrıs, Almanların ve Fransızların muhalefeti, bir de Avrupalı seçmenlerin, çok büyük, nüfusunun büyük kısmı Müslüman bir ülkenin Birliğe alınması konusunda çekinceleri var. Bu sorunlarla nasıl başa çıkacaksınız?

Recep Tayyip Erdoğan : Tabii, bu tespiti doğru bulmam mümkün değil. Bizim gerek Fransa'yla, gerek Almanya'yla çok ciddi ilişkilerimiz var ve aynı paktın içerisindeyiz. Örneğin bir NATO'nun içerisinde beraberiz. Bunun dışında birçok uluslararası kuruluşlarda beraberiz ve ikili ilişkilerimiz çok çok ileri. Örneğin Almanya, örneğin Fransa. Bizim dış ticaret ilişkilerimizde, her iki ülke de, ilk beşin içerisinde yer alıyorlar. Bu denli ileri münasebetlerimizin olduğu ülkelerin yönetimlerinde zaman zaman bu tür yaklaşımların olmasını da, ben tabii normal karşılıyorum. Ama inanıyorum ki bunlar da aşılacaktır.

NATO'nun içerisinde bir Müslüman ülkenin olması anormal karşılanmıyor da, AB'nin içerisinde halkı Müslüman olan, büyük bir çoğunluğu Müslüman olan ülke niçin anormal karşılansın? Kısa bir cevapla da Kıbrıs'a değineyim.

Biz, iki kurucu devletli bir ortak devletten bahsediyoruz Kıbrıs'ta. Bu olmadığı sürece, sadece adını böyle koyabilirler, ama Türkiye hiçbir zaman böyle bir şeyi kabul edemez. Şu ana kadar da etmemiştir. Zaten fiili durum da budur.

BBC :2009'un Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceği söyleniyor. Siz de bu iyimserliği paylaşıyor musunuz?

Recep Tayyip Erdoğan :Doğrusu iyimser düşünmek istiyoruz. Çünkü göreve geldiğimizden bu yana, altı yıldır biz bu konuda olumlu adımlar attık. Sayın Annan'a özellikle şu süreci, çözüm sürecini başlatırsanız çok memnun oluruz diye, Davos'ta bizzat ben rica ettim. O süreçte referandum konusunda Kuzey'de, Annan planına yüzde 65 evet çıkarken, Güney'de yüzde 75 hayır çıktı. Çünkü orada, iki kurucu devletli bir ortak devlet yatıyordu. Ama buna, Güney Kıbrıs söz verdiği halde sözlerini tutmadılar. Yüzde 75 hayır dediler. Bugün de, yine korkarım ki, bu verdikleri söze sadık kalmayacaklar. Eğer sözlerine sadık kalırlarsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı, her zaman yanında bizi bulacaktır.

BBC :Türkiye üyeliği durumunda AB'ye ne vaat ediyor? Masaya ne koyacak?

Recep Tayyip Erdoğan :Biz yük getirmiyoruz. Tam aksine yük alıyoruz. Yani biz umut getiriyoruz, Avrupa Birliği'nin içerisine. Bu nedir? Bir defa, 1,5 milyarlık İslam dünyası ile, bunun yanında İslam dünyasının dışında, Hristiyan dünyasını bütünleştiren bir köprü görevini de, Türkiye görüyor. Bunun yanında da, yine genç nüfus, enerji, büyük bir pazar. Bütün bunların hepsinin birleştiğini düşündüğünüz zaman, AB çok daha farklı bir güç olacak.

Sürekli olarak şu söyleniyor; "Türkiye'nin nüfusu veya Türkiye çok büyük". Türkiye gibi büyük ülkeler, AB'nin içinde zaten var. Bu farklı bir güç olarak AB'nin genişlemeden korkmamasının gerektiğini, "korkmuyoruz" demesini de ortaya koyacaktır. Demokratik, lâik, sosyal bir hukuk devleti olarak Türkiye, Avrupa Birliği'ne farklı bir güç katarken, Türkiye'siz bir AB, global bir güç olamayacaktır.

BBC :Peki siz gerçekten Türkiye'nin bir gün Avrupa Birliği üyesi olabileceğine gönülden inanıyor musunuz? Mesela bir gün bunu görebileceğinizi düşünüyor musunuz?

Recep Tayyip Erdoğan :Zaten böyle bir inancım olmamış olsa, o zaman benim buralarda gelip sürekli bu işi koşuşturmamın hiçbir anlamı kalmaz. Buna inandığım için, arkadaşlarımla beraber bu işe çok çok, sıkı sıkıya sarılıyor ve bunun neticesini almanın gayreti içerisinde bulunuyoruz. Ve bakın sadece başlı başına bir bakanlık tahsisi yapıyoruz. Buna inandığımız için.

Bizim iktidarımız döneminde olur mu olmaz mı, bunu benden çok Avrupa Birliği Konseyi üyeleri daha iyi bilir. Komisyon, bu noktadaki gayretleriyle bunu ortaya koyar. Ama bizim şöyle bir hedefimiz var. Bugüne kadar müzakereye başlayıp da, bu işi bitiremeyen ülke olmamıştır. İnanıyorum ki, bu da neticelenecektir.

BBC :Türkiye'de, iç politikada, çok zorlu birkaç yıl geçirdiniz. Ordunun sesini yükselttiği, partinize yönelik kapatma davalarının açıldığı , Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda tartışmaların yaşandığı bir dönemdi. Sizce Türkiye şu anda, anayasal bir demokrasi olma anlamında, mesela dört yıl önceki kadar istikrarlı mı?

Recep Tayyip Erdoğan :Tabii şunu çok açık, net ortaya koymak lazım. Böyle bir süreç, yani anlatıldığı ya da anlaşıldığı gibi değil ama, demokrasimizin gücü rüştünü ispat etmek suretiyle ortaya çıktı. Bunu kabullenmek gerekir. Bundan sonraki süreçte, şüphesiz ki, bütün bu deneyimler demokrasimize çok daha farklı bir güç katacaktır. Bu geçmişte de hep böyle olmuştur. Bundan sonraki süreç çok daha farklı, çok daha güçlü olacaktır. Yani bizim demokratik, parlamenter sistemimiz çok daha güçlenerek yürüyor aslında. Önümüzdeki Nisan itibariyle bazı yasaların çıkartılması çalışmalarına başlayacağız. Mümkün olduğunca, bu konuda şartları zorlamayı düşünmüyoruz. Yani, kabullenilecek bir şekilde, bu işi sürdürmekten yanayız.

BBC :Özellikle bu gezinizde Nabucco projesi çok konuşuldu. Sizce bu proje gerçekleşebilir mi? Gerçekleşirse, ne derece etkili olur? Çünkü bu, uluslararası mali kriz ortamında çok büyük bir proje.

Recep Tayyip Erdoğan :Tabii Nabucco'nun yıllık ihtiyacı 30 milyar metreküp. Peki bunu kimden karşılayacağız? Türkmenistan deniliyorsa, Türkmenistan böyle bir gazı vermiyor. Ama Türkmenistan'ın bize yılda 10 milyar metre küp bir sözü var. Azerbaycan, Nabucco'ya yönelik bir miktar verebilirim diyor. Tabii o da çok ciddi bir rakam değil. O zaman 30 milyar metre küpü nereden bulacağız?

Şöyle birşey olabilir : Rusya Federasyonu'ndan daha fazla miktar gaz alınabilir. İran'dan alınabilir. Türkmenistan daha fazla gaz verebilir. Azerbaycan, yeni yeni fazlar ortaya çıkarsa, buralardan daha fazla gaz alınabilir. Ama Kuzey Irak'tan doğalgaz gelme durumu söz konusu. Bunların başlaması halinde, bizler de elimizden gelen gayreti göstererek, istiyoruz ki Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacına bizler de yardımcı olalım. BBC



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


'TÜRKİYE'DE HER ALAN TEMİZLENİYOR'

VERDİĞİN OY'UN FOTOĞRAFINI ÇEK, YARDIMI KAP!

TÜRK METAL SEN'DEN EMNİYET'E BASKIN
»  DSP LİDERİ ZEKİ, SEZER: ' HÜKÜMET SİVİL DARBE YAPIYOR'
»  'HÜKÜMET, 7 YILDA SESSİZ DEVRİM YAPTI'
»  PROF. ÇİÇEK: 'ERMENİLER ÖZÜR DEĞİL,HARİTA PEŞİNDE'
»  PARTİLERİN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ BELİRLENDİ
»  KADINLARA BELEDİYE MECLİS'İNDE YÜZDE 20 KONTENJAN
»  ELKATMIŞ, ERGENEKON AVUKATI OLDU
»  TOPBAŞ'DAN KILIÇDAROĞLU'NA REST
»  TÜRK KIZI, YUNAN ORDUSUNDA ASKER OLDU
»  FRANSIZ BAKAN, EŞCİLSEL OLDĞUNU AÇIKLADI!
»  YALÇIN KÜÇÜK'TEN TUHAF AÇIKLAMA
»  DENSİZ KURT ÖNCE ORTALIĞI KARIŞTIRDI SONRA ÇARK ETTİ
»  ÇEK PİMİ PATLAT AMPULÜ
»  'ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ' DENİLMEYECEK
»  OYUNCAK AYI'YI ANNESİ SANAN LEMUR
»  KILIÇDAROĞLU'NDAN 'DOSYALARIMLA GELİYORUM' MESAJI
»  TANTAN'DAN TUNCAY GÜNEY YORUMU!
»  KÜÇÜK'TEN ESKİ KOMUTANLARA SİTEM MEKTUBU
»  TRT'DEN GÜNEY'İN KATILDIĞI PROGRAMIN KAYDI İSTENECEK
»  KERİNÇSİZ'DEN SUÇ DUYURUSU
»  "ÜMRENİYE'YE KADAR ERGENEKON'U BİLMİYORDUK"
»  ERBİL'DE PKK'YA KARŞI MERKEZ KURULACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.