Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,3866
EURO
34,7862
IMKB
10.000,000
ALTIN
2.435,930
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Emeklilerden Ankara Çıkarması
Emeklilerden Ankara Çıkarması
 
Yoksulluğu derinden hisseden binlerce emekli, hakları için bugün 7 koldan Ankara’ya yürüyecek. Yarın ise Anıtpark’ta büyük bir miting yapılacak. Bu miting emeklilerin hak mücadelesi tarihinde bir ilk olacak.
 
15.4.2022 - 07:47

Yaşam pahalılığını derinden hisseden, sağlık erişimine ulaşamayan, örgütlenmeleri engellenen emekliler bugün 7 farklı noktadan Ankara’ya yürüyor. Açlık sınırının altında yaşamaya zorlanan emekliler yarın ise saat 14.00’te Ankara Anıtpark’ta miting yapacak. Emeklilerin acil talepleri arasında ücretlerin ve ikramiyelerin artırılması ve örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması yer alıyor. Eylem aynı zamanda emeklilerin Ankara’da yaptığı ilk miting olma özelliğini de taşıyor.

ÜCRETLER KUŞA DÖNDÜ

Emeklilerin en temel sorunları arasında ücretlerin erimesi yer alıyor. Emeklilerin maaşı kamu emekçisi, işçi, esnaf ya da çiftçi olmalarına göre değişiklik gösteriyor. Emeklilere bağlanan aylık çalışırken aldıkları ücretin yüzde 28’si ile 40’ı arasında değişiyor. Bugün Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük emekli maaşı 2 bin 457 liraya kadar düşüş gösteriyor. Emekli maaşı 2 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları hazine desteğiyle 2 bin 500’e tamamlanıyor. Emekliler ücretlerinde yüzde 80’e varan kesinti yaratan kesintiler yaratan 5510 sayılı yasanın kaldırılmasını istiyor.Emeklilerden Ankara çıkarması

Emeklilere 2018 yılından itibaren şeker ve kurban bayramlarında 1000 lira ikramiye verilmeye başlandı. Seçimlerin hemen öncesinde uygulamaya konan ikramiye ödemelerine ise 3 yıl boyunca zam yapılmadı. İkramiyelere sadece 2021 yılında 100 liralık zam yapıldı ve 1100 liraya yükseltildi. Emekliler bu bayramda da 1100 lira ikramiye alacak.

SAĞLIK ÖDEMELERİ YÜKSEK

Emekliler sağlık hizmetinden yararlanabilmek için çeşitli kalemlerde ödeme yapıyor. Bunlar Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) resmi web sitesinde şöyle sıralanıyor: Muayene katılım payı, ilaç katılım payı, tıbbi cihaz katılım payı, diş protez bedelleri için alınan katılım payları.

Emekliler Ankara mitingi öncesi örgütlenme sürecini, taleplerini ve sorunları şöyle anlattı:

Tüm Emekliler Sendikası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Özdemir: Emeklilerin sendikalaşmasına ilişkin hukuksal düzenleme olmadığı için sorunlar yumağının içerisindeyiz. Sendikaya ilişkin tüzüğümüzü hazırlayıp başvuru evraklarımızla birlikte Ankara’ya Valiliğe dosyamızı sunuyoruz. Ancak bize 'Yasal olarak sendika kurma hakkınız yok' deniyor. O yüzden 'Sendika talepli bir dosyayı alamayız' diyorlar. Yasalara göre sadece çalışanlar ve işverenler sendika kurabiliyorlar. İlk engel bu. Devlet bize maaş veriyorsa bizim çalışan olmamızdan gelen bir haktır bu. Biz çalışansak eğer sendikamız da olmalı. Biz dosyayı verdik Ankara Valiliği dosyamızı alamayacağını söyledi. Sonra dosyamızı alması için idare mahkemesine başvurmak zorunda kalıyoruz. İdare mahkemesi lehimizde bir karar veriyor. İlk mahkemeyi böyle kazandık. Ardından kabul etmek zorunda kaldılar. Sonra kütük numarası veriliyor ve sistem içerisine dahil oluyoruz. Ancak iş mahkemesine dava açıyorlar. İş mahkemesi anayasada emekliler sendika kurabilir hükmü olmadığı için kapatılmamıza karar veriyor. Yasa koyucuları bunu düzeltmeli. Türkiye'nin 5 ayrı uluslararası sözleşmede imzası var. Emeklilere sendika hakkı veren sözleşmeler. İç hukukta da aslında bu geçerli. Bu uygulamada yeterli görülmüyor. Biz de fiili ve meşru mücadele içerisine giriyoruz. Önce hakkımızı kullanacağız sonra da yasalar çıkacak./Kaynak: Birgün



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Tatil Sezonu Başlamadan Fiyatlar Uçtu

TİK-Tok Sapıkları Tutuklandı

Kaset Kumpasçıları Kaçarken Yakalandı
»  Türk Dokumaları Buluşuyor
»  Bayramda 9 Gün Tatil Beklentisi
»  Havalar Ne Zaman Isınacak?
»  "Ekonominin Durumu Berbat"
»  Survivor’da Kim Elendi?
»  Bu İllerde Yaşayanlar Dikkat!
»  Zekeriya Beyaz Vefat Etti
»  Çin'de Karantina Tepkisi
»  Et ve Süt Kurumu'nda Taşeron Tartışması
»  Yaz Gelmeden Bodrum'dan Fiyatlar Geldi
»  Tarkan'dan 80 Milyonluk Yat Yanıtı
»  Tacize Uğradı,İşten Kovuldu
»  Suudi Arabistan'dan Umre Karsarı
»  Sıcaklıklar 15 Derece Birden Düşecek
»  Ankarâ'da Su Kesintisi
»  Nafaka Sınırlandırılacak mı?
»  Adana'da Kahreden Kaza
»   Hac Kontenjanı Bir Milyona Yükseltildi
»  Ankara’da Toplu Taşımada İndirim Kararı!
»  "Regl Halinde Ayet-el Kürsi Okunur mu?"
»  Nihat Hatipoğlu Fena Kızdı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.