Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğiyle yeni bir vizyon kazanan CHP, köklü değişimlere gebe bir politika anlayışıyla siyasi arenadaki yoluna devam ediyor. İzlenecek yeni yolu “35’inci maddenin değiştirilmesi” ve “27 Nisan muhtırasından hesap sorulması” istemiyle belirleyen Kılıçdaroğlu, daha önce de 27 Mayıs’ı eleştirmiş ardından post-modern darbe için “28 Şubat’ta Erbakan direnmeliydi” sözleriyle ezber bozmuştu. Partinin yeni soluğu Gandi Kemal birbiri ardına gerçekleştirdiği çıkışlarına iki gün önce bir yenisini daha ekledi ve 27 Nisan e-muhtırasını veren Büyükanıt’ın yargılanması için harekete geçti. VATAN Kılıçdaroğlu’yla değişen CHP’nin yeni söylemi ve değişim sürecini uzman akademisyenlere sordu. İşte CHP’de başlayan değişime uzman yorumları.
‘Kılıçdaroğlu partinin oligarşik yapısını kırdı’
Prof. Faruk Birtek (Boğaziçi Üni. Sosyoloji Böl. Bşk.)
“Kemal Kılıçdaroğlu CHP’ye yeni bir hava getirdi ve o hava esmeye devam ediyor. Bundan sonrasında partinin oylarının da artacağını düşünüyorum. Kılıçdaroğlu değişimi hakiki politika ve üslubuyla getirdi. Bu yeni vizyonla CHP’nin dışında kalanlar tekrar CHP’ye döndü. Çünkü insanlar artık Deniz Baykal’ın sorumsuz davranışlarından bıkmıştı. Kemal Bey bu anlamda AKP’nin söyleyipte yapamadığını yaptı. Bu zamana kadar parti statükocu ve askerle hep yan yana görünüyordu. Onur Öymen ve Baykal dönemlerinde bu yapı çok açık görüldü. Dolayısıyla bu üslup partinin oligarşilerinindi, tabanın değildi. Deniz Baykal “darbelerin avukatıyım” derdi. Yani CHP Deniz Baykal döneminden beri oligarşik bir partidir, şimdi bu yapı kırıl ve söylem değişti. E-muhtıranın yargılanmasının istemesi ve 35. maddenin kaldırılmasını talep etmesi çok radikal bir karardı. Bütün bunlar partiyi çok kısa sürede güçlendirdi. Başbakan artık CHP’nin bu çıkışlarına karşı zayıf kalıyor. Deniz Baykal, Erdoğan’a bir hediyeydi. Parti tabanı genel başkanla beraber yürüyor ve Kılıçdaroğlu değişimine uyum sağlayacaktır. Ancak CHP’deki Baykal’a yakın kişilerin Kılıçdaroğlu’nu önünü kesmelerinden endişe duyuyorum. Onu dipten dibe oyma fikri olabilir. Referandum sonrasında CHP yine CHP kalacak ve genel seçimlere daha da güçlenerek gidecek.”
“Dört önemli değişiklik var”
Prof. Dr. Nilüfer Narlı (Bahçeşehir Üni. Sosyoloji Böl. Bşk.)
1- CHP Kemal Kılıçdaroğlu ile yeni bir çizgiye ilerliyor. Bu yeni çizgide karşımıza çıkan en önemli değişim asker sivil ilişkilerine “Eski Devlet” geleneği ile bakmak yerine evrensel demokratik standartlara uyumlu olma kaygısıyla bakmakla başladı. Kılıçdaroğlu’nun son zamanlardaki orduyla ilgili söylemlerini bu çerçevede değerlendirebiliriz.
2- Eski CHP taban politikalarında aktif değildi. Kemal Kılıçdaroğlu taban politkalarını canlandırdı. Yeni bir süreç başlattı.
3- Eski CHP’nin elitist yaklaşımından uzaklaşarak toplumun farklı kesimleri ile buluşma noktasında çok daha heyecanlı bir tutum gösteriyor.
4- Kemal Kılıçdaroğlu Anadolu’nun derin hikmetine sahip bir insan. Anadolu’nun bu derin hikmetini, Anadolu’nun gücünü şu anki söylemlerinde taşıyor.”
“CHP uzun yıllar sonra değişiyor”
Doç. Dr. Mensur Akgün (Kültür Üni. Uluslararası İlişkiler Böl. Bşk.)
“Karmaşık duygular içerisindeyim, Kılıçdaroğlu ilk geldiğinde çok umutluydum ama ileri geri attığı adımlar biraz rahatsız ediciydi. Adımlarını başta AKP’yi köşeye sıkıştırmak için attı. Ancak bu tutumun bu kadar gündeme geleceğini tahmin etmedi. Daha sonra baskılardan dolayı geri dönemedi. Sevinmek gerekiyor darbelere karşı konsensüs bir tutum oluştu. Başlangıçta bambaşka adımlar attı ama şu an iyi yerlere geliyor. Uzun yıllardır ilk defa CHP’de değişim başladı. Bu değişimler Türkiye’nin işine yarayacak değişimlerdir.”
“CHP’nin çıkışları çok akıllıca”
Prof. Dr. Hakan Yılmaz (Boğaziçi Üni. Uluslararası İlişkiler Böl. Bşk.)