Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
40,3806
EURO
46,9795
IMKB
10.378,000
ALTIN
4.344,140
 
Hava Durumu ANKARA
18 / 33 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
KADIN VEKİLLERE PANTOLON YASAĞINA SON!
KADIN VEKİLLERE PANTOLON YASAĞINA SON!
 
Kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giymesine imkan veren düzenleme Anayasa Komisyonunda kabul edildi.Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplanan Komisyon, Ak Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ile Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül'ün verdiği İçtüzük değişikliği teklifini görüştü.
 
6.10.2011 - 15:47

Tüm parti milletvekillerinin destek verdiği teklif, kısa süren görüşmenin ardından kabul edildi. Teklif, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giymesine imkan tanıyor.

İçtüzük'ün “kıyafet” ile ilgili 56. maddesinde değişiklik yapan teklif, verilen bir önergeyle “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer ve kravat takar; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer” şeklinde değiştirildi.

Teklifte, İçtüzük'teki “bayan” ibaresinin de “yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi” de yer alıyor.

Görüşler

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, değişikliğin, kadın milletvekilli sayısının artmasıyla ihtiyaç haline geldiğini belirterek, kadınların pantolon ve ceketle çalışmalara katılmayı arzu ettiklerini vurguladı. Sağlam, “Bu ihtiyaç tüm dünyada benimsenmiştir. Meclisimizde kadın milletvekillerine daha rahat çalışma imkanı sağlamak için böyle bir değişiklik yapılmasını öngörüyoruz” dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklife olumlu baktıklarını belirtti. Türkiye gündemiyle ilgili görüşlerini ifade etmek istediğini belirten Kart'ın, “İsrail üzerinden Suriye'yi vurma planları...” demesine Komisyon Başkanı Burhan Kuzu , “Ne alakası var? Aşağıda basın toplantı salonu var. 8 yıldır bunu yapıyorsun. Huylu huyundan vazgeçmiyor, ben ne yapayım? Konumuz bu değil” diye tepki gösterdi.

Konuşmasını sürdüren Kart, “İsrail üzerinden Suriye'ye karşı Türkiye'nin öncü kuvvet olarak kullanılmak istendiğini görüyoruz. Dış siyasette Alman vakıfları yoluyla Deniz Feneri davasında stratejik mevki kazanılmak isteniyor. Türkiye'nin sağduyulu kamuoyu bu gerçekleri görüyor” diye konuştu.


Başörtüsü sorunu...


MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da teklife olumlu baktıklarını ifade ederek, Türkiye'de kılık kıyafetle ilgili sorunların sosyal yara haline geldiğini savundu. Bal, 1969 yılında bir İlahiyat Fakültesi öğrencisinin başörtüsü katması sonucunda Türkiye'de başörtüsünün sorununun kartopu gibi büyüdüğünü, zaman zaman muhtıralara konu olduğunu ve siyaseti şekillendirir hale geldiğini söyledi.

MHP'nin; başörtüsüyle ilgili özgürlük alanının genişletilmesi konusunda samimi görüşlerini ortaya koyduğunu belirten Bal, bunun sorun olmaktan çıkartılması için gerekli çabayı göstereceklerini, iyi niyet çerçevesinde destek vereceklerini anlattı. MHP'li Bal, Ak Parti ile birlikte daha önce Anayasanın 10 ve 42. maddelerinde değişiklik için ortak akıl yaratılmaya çalışıldığını ancak

Anayasa Mahkemesinin yetkisini aşarak düzenlemeyi iptal ettiğini söyledi.

Bal, “Şimdi Anayasa Mahkemesi de belirli bir şekle dönüştürüldüğüne göre bu sorunun tekrar toplumsal mutabakatla çözülmesi için MHP'nin samimi duygularını sizinle paylaşmak istiyorum” dedi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da Türkiye'de genel olarak kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin hep askeri yönetimler döneminde yapıldığına dikkati çekerek, üniversitelerde başörtüsü sorununun da 1986 yılında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Çukurova Üniversitesinde yapılan konuşmasıyla başladığını anlattı. Şentop, “Türkiye'de insanların kılık kıyafetine karışılmadığı, makul çerçeve içinde herkesin dilediği gibi bir ülke olması temennisini dile getiriyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu yasakları da kaldırırız” dedi.


“İktidarın kadına bakışı sorunlu”


CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, kadınların sorununun, sadece teklifle sınırlı olmadığını belirterek, son 7 yılda 5 bin kadının öldürüldüğünü, taciz ve tecavüz suçlarında yüzde 35 artış olduğunu belirtti.

Kadıların işgücüne katılımının 1999 yılında yüzde 34,1 iken, 2010 yılında yüzde 27,6'ya düştüğünü ifade eden Türmen, “Bütün bunlar, 'Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısında bir yanlış mı var?' sorunu akla getiriyor. Bakanlığın adından da 'kadın'ın çıkarılması, bu sorunu büsbütün akla getiriyor. Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısı sorunlu olduğu için mi kadınların durumu gittikçe kötüleşiyor?” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Kuzu'nun, Türmen'in sözlerine, “Kadına bakışımız her zaman doğru. Yanlış bakış olmaz. Allah çarpar” demesi, gülüşmelere neden oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alman vakıflarıyla ilgili sözlerini eleştirerek, “25 yıl savcılık yaptım. Soruşturmalar gizlidir, polis mi savcı mı Başbakan'a bilgi veriyor” dedi.

Özgündüz, tutuklu milletvekilleri konusunda Meclisin bir irade beyanı ve en kısa zamanda konuyla ilgili yasal düzenleme yapılacağına ilişkin açıklama yapmasını istedi.


Kadınların görüşü


Ak Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, değişikliğin ihtiyaç olduğunu belirterek, tüm kadın milletvekilleri adına öneriyi veren ve destekleyenlere teşekkür etti.

Ak Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Komisyon Başkanı Kuzu'ya kendisine geç söz verdiği için tepki gösterdi. Türkmenoğlu, “Geçen yıl anayasada kadınlara pozitif ayrımcılık getirdik ama ama siz negatif ayrımcılık yapıyorsunuz” dedi.

Teklifin geç kalmış bir düzenleme olduğunu belirten Türkmenoğlu, insanların nasıl yaşaması ve giyinmesi gerektiğini devletin düzenlememesi gerektiğini, bu ayıplı durumdan Türkiye'nin geç de olsa kurtulacağını söyledi.

Türkmenoğlu, 2002 yılından beri Ak Parti iktidarlarının kadınlar için pozitif düzenlemeler yaptığını, bunları yapmaya da devam edeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından teklif kabul edildi.

Teklife göre, Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyecek ve kravat takacak; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyecek.

Teklifte, İçtüzük'teki “bayan” ibaresinin de “yaygın olarak kullanılan ve mevzuata uygun olan 'kadın' ibaresiyle değiştirilmesi” de yer alıyor.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SARKOZY'DEN İPLERİ KOPARACAK AÇIKLAMA

"KANDİL'E BAYRAK DİKMEKLE TERÖR BİTMEZ"

KKTC'DEN TÜRKİYE'YE SOĞUK DUŞ!
»  İSTANBUL GECE HAYATI MERCEK ALTINDA!
»  DİYARBAKIR'DA ÇATIŞMA!
»  AHMET TÜRK'TEN TEHLİKELİ ÇAĞRI!
»  MECLİS'TEN HÜKÜMETE SINIR ÖTESİ YETKİSİ
»  MECLİS'TE MİKROFON KAPATTIRAN SÖZLER
»  MECLİS'TE KIRMIZI SIRT ÇANTALI VEKİL
»  KEMALİSTLER AKP'YE OY VERDİ Mİ?
»  MECLİS'TE FÜZE KALKANI TARTIŞMASI!
»  "İSRAİL TEHDİT, ÇÜNKÜ..."
»  BİLL GATES'TEN ERDOĞAN'A ÖZEL TEKLİF
»  PARAYI VEREN DAVAYI AÇARDÖNEMİ BAŞLADI
»  PKK'YI HANGİ ÜLKELER DESTEKLİYOR?
»  FLAŞ.. ''BM'NİN KARARI BİZİ ETKİLEMEZ''
»  "TEZKERE, SAVAŞ İLANIDIR"
»  ERDOĞAN: VUVUZELALARI ÇALMA ZAMANI
»  FLAŞ.. ASKER ECLİS'TEN ÇIKARTILIYOR!
»  BAHÇELİ'DEN DAVUTOĞLU'NA ŞOK!
»  KAÇZIRILAN ASKERİN ANLATTIKLARI ŞOK ETTİ
»  MARDİN'DE KAZA, 3 POLİS ŞEHİT
»  DOLAR YİNE YÜKSEK ATEŞTE!
»  DAĞLICA KOMUTANI'NIN RÜTBELERİ SÖKÜLECEK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.