Anayasa Mahkemesi, AKP hakkındaki kapatma davasında, 1 Temmuz 2008 Salı günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sözlü açıklamalarını, 3 Temmuz 2008 Perşembe günü de AKP yetkililerinin sözlü savunmasını dinleyecek. Anayasa Mahkemesi, AKP'nin dün verdiği esas hakkındaki savunmanın ardından sözlü açıklama ve sözlü savunma tarihlerini belirledi. Anayasa Mahkemesi ilk olarak 1 Temmuz 2008 Salı günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın sözlü açıklamalarını, 3 Temmuz 2008 Perşembe günü de AKP yetkililerinin sözlü savunmasını dinleyecek. Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı AKP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
AKP hakkındaki kapatma davasını 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasa'ya göre, bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, 'temelli kapatma' yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre 'Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma' kararı da verebilecek.